ادامه رايزني هاي سران عرب و تكاپوي آنها براي برگزاري فوري نشست سران
محمد ششم پادشاه مغرب چند روز پيش در قصر خود در دارالبيضا ميزبان امير عبدالله وليعهد عربستان بود، مذاكرات وي با امير عبدالله بر موضوع نشست به تعويق افتاده سران عرب كه قرار بود 29 و 30 مارس گذشته( 10 و 11 فروردين ) برگزار شود و برگزاري فوري آن متمركز بود.
مغرب خواستار برگزاري نشست فوري وزيران امور خارجه عرب براي تعيين زماني جهت توافق بر سر دستور كار نشست سران شده است.
نبيل بن عبدالله وزير اطلاع رساني تونس دو روز گذشته اعلام كرده بود كه كشورش به تلاش هاي خود در اين زمينه در كنار ديگر كشورهاي عربي ادامه مي دهد و بر ضرورت پاسخ گويي به آرمان هاي ملت هاي عربي و ضرورت مقابله با چالش هاي بزرگ كه منطقه عربي با آن روبرو است، تاكيد دارد.
امير عبدالله چهارشنبه گذشته (12 فروردين) به اتريش سفر كرد كه محور مذاكراتش با توماس كليستيل رئيس جمهور اتريش روند صلح درخاورميانه و راه هاي مبارزه با تروريسم بين الملل بود.
طرح صلح امير عبدالله هم مورد بررسي قرار گرفت، امير عبدالله در نشست سران عرب در سال 2002 در بيروت طرحي پيشنهاد كرد كه بر اساس آن در صورت عقب نشيني كامل اسراييل از مناطق اشغالي 1967 و ديگر اراضي اشغالي عربي عقب نشيني كند، آنگاه اعراب با اين رژيم قرار داد صلح امضا خواهند كرد.
وزير امور خارجه عربستان گفت: نشست سران عرب كه هفته گذشته در تونس به تعويق افتاد، به زودي برگزار خواهد شد.
مصر براي جلوگيري از به هم خوردن گرايش و رويكردها پيشنهادي ميزباني از اين نشست را مطرح كرد زيرا كشورهاي عربي درمورد موضوعات اساسي دستور كار شامل عراق و مناقشه اسراييل و فلسطينيان و پاسخ مشترك در قبال طرح اصلاحات و دمكراسي آمريكا در جهان عرب دچار شكاف و اختلاف هستند.
مبارك در گفتگو با سران بحرين ، اردن، عربستان بر ضرورت برگزاري فوري نشست سران عرب تاكيد كرد.
تونس كه شنبه گذشته يعني دو روز پيش از موعد مقرر براي برگزاري نشست سران آن را به تعويق انداخت، علت اين تعويق را شكست وزيران امور خارجه عرب در نشست مقدماتي خود در نشان دادن تعهد كافي به اصلاحات دمكراتيك عنوان كرد، اين در حالي است كه نمايندگان كشورهاي عربي چنين برداشت تونس در تعويق اين نشست را رد كردند.
قرار است عمرالبشير و بشار اسد روساي جمهور سودان و سوريه فردا به شرم الشيخ بروند و مساله برگزاري نشست را در نشست سه جانبه بررسي كنند.
مسوولان عرب مي گويند كه نشست احتمالا يا در نيمه دوم ماه جاري يا در ماه مي آينده(ارديبهشت) برگزار خواهد شد.
ديروز عمرو موسي دبير كل اتحاديه عرب براي اجراي مذاكراتي در خصوص برگزاري فوري نشست به تعويق افتاده سفر آفريقايي خود را با سفر به تونس آغاز كرد.
او در ديدار با بن علي در مورد آمادگي هاي جديد براي برگزاري نشست تبادل نظر كرد، موسي پيش از ترك تونس به اجماع نظر كشورهاي عضو اتحاديه عرب در مورد برگزاري فوري نشست سران عرب اشاره كرد هرچند به وجود اختلافاتي در مورد مكان آن اشاره كرد.
عمرو موسي حل اختلافات در مورد برگزاري نشست سران عرب را نياز به ديپلماسي آرام خواند تا بر سر برگزاري فوري نشست توافق حاصل شود، اشاره وي به آمادگي مصر براي ميزباني اين نشست بود.
وي قاهره را به دليل وجود مقر اتحاديه عرب در آن، مناسبت ترين مكان براي نشست سران خواند.
يك منبع ديپلماتيك بلندپايه عرب در قاهره گفته است ماموريت موسي تنها تسريع در برگزاري نشست وزيران امور خارجه عرب براي دستيابي به توافق كلي براي برگزاري نشست سران به رياست تونس است.
ماموريت دشوارعمرو موسي
اما عمرو موسي به عنوان دبير كل اتحاديه عرب در تلاش است تا ضمن ايفاي نقش محوري زمينه برگزاري فوري نشست سران را فراهم كند، موسي از برگزاري نشست به ميزباني قاهره استقبال كرده است.
روزنامه القدس العربي هم ماموريت عمرو موسي براي جلب موافقت سران عرب براي برگزاري نشست سران عرب و دستيابي به توافق در مورد مكان و زمان برگزاري نشست جديد را دشوار خواند.
ديدار موسي درچارچوب سفر وي به كشورهاي مغرب عربي شامل الجزاير و مغرب است كه ابهامات را در مورد سرنوشت نشست به رغم مشورت ها و مذاكراتي كه در شرم الشيخ ميان حسني مبارك و شماري از سران برگزار شد، افزايش داده است.
سكوت دفتر اتحاديه عرب در تونس در مورد محتواي نامه اي كه عمرو موسي به سران كشورهاي مغرب عربي تقديم مي كند، و سكوت مقامات رسمي تونس در قبال تحركات گسترده مصر و ديدارهاي رئيس جمهور اين كشور با شماري از سران عرب به افزايش ميزان اين ابهامات در مورد شانزدهمين نشست را كه به نظر مي رسد بين تونس و شرم الشيخ مصر سرگردان است ،كمك كرده است.
يك ديپلمات عرب مقيم تونس گفته است هدف اصلي عمرو موسي مطلع كردن زين العابدين بن علي رئيس جمهور تونس از نتايج نشست سران مصر، اردن، بحرين و عربستان در شرم الشيخ است.
وي اين ديدار را به دليل تعيين مكان و زمان نشست به تعويق افتاده حساس خواند ، اكنون ميان اعراب يك شبه توافقي بر ضرورت برگزاري اين نشست در نزديك ترين زمان ممكن براي جلوگيري از تعميق شكاف صفوف اعراب كه ميان كشورهاي مغرب عربي( تونس مغرب الجزاير ليبي) از يك طرف و كشورهاي مشرق عربي(كشورهاي عربي خاورميانه) از سوي ديگر به وجود آمده است.
اين مقام عرب از اينكه مواضع برخي كشورهاي عربي كه با ميزباني مصر موافقت كرده اند منجر به تحكيم حالت چند قطبي و شكاف در ميان اعراب شود، ابراز نگراني كرد در حالي كه اعراب بيش از هر زمان به وحدت در مواضع نياز دارند.
تحليلگران علت استقبال زين العابدين بن علي از حبيب بولعراس دبير كل اتحاديه كشورهاي مغربي عربي(تونس، مغرب، الجزاير، ليبي، موريتاني ) كه بلافاصله پس از اعلام آمادگي مصر براي ميزباني اين نشست اعلام شد را عاملي براي از بين رفتن حالت چند قطبي و چند محوري نخواندند.
بر خلاف ديدگاهي كه خوش بين است سران عرب عمق خطر چالش هاي پيش روي خود را درك مي كنند اما ناظران در تونس نشست هاي شرم الشيخ را نشانه اي بر بدبيني خود به اين ديدگاه منعكس مي كنند تا خوش بيني .
انتقاد مطبوعات تونس از سفر سران عرب به قاهره
در اين چارچوب روزنامه هاي تونسي از شتاب برخي سران عرب از جمله وليعهد عربستان و پادشاه بحرين به شرم الشيخ براي سفر به شرم الشيخ و ديدار با حسني مبارك و بررسي پيامدهاي تعويق نشست سران ابراز شگفتي كردند.
اين سفرها سوالاتي را به دنبال داشته است،اينكه چرا چنين مشورت ها و نشست هايي در مصر برگزار مي شود درحالي كه كشوري كه تصميم به تعويق نشست گرفته ، تونس بوده است؟ چطور شد پادشاه بحرين از حضور در نشست به تعويق افتاده تونس و تحويل رياست به بن علي رئيس جمهور تونس امتناع كرده بود اما در شرم الشيخ حاضر مي شود و با مبارك گفتگو مي كند.
تونس تاكيد كرده است كه تعويق به معناي دست كشيدن از حق خود در رياست نشست سران نيست و هيچ تغييري در التزامش به ميزباني اين نشست ايجاد نشده است بنابراين ماموريت عمرو موسي به نظر مي رسد بسيار دشوار باشد زيرا تمام داده ها به اين اشاره مي كند كه وي نمي تواند به آنچه مي خواهد دست پيدا كند.
تكذيب اعتراض اتحاديه عرب نسبت به مشاركت حماس در نشست سران
اتحاديه عرب خبر اعتراض به مشاركت حماس در نشست لغو شده تونس را تكذيب كرد.
از سوي ديگر حسام زكي سخنگوي رسمي اتحاديه عرب به الشرق الاوسط گفته است: موسي هيچ اعتراضي نسبت به شركت نمايندگان حماس در نشست به تعويق افتاده تونس نداشت، عمرو موسي هيچ موضع مثبت يا منفي دراين مساله نگرفت زيرا هر گونه تصميم گيري در اين مساله به دولت ميزبان و رئيس آن بر مي گردد و موضوع هيچ ارتباطي با اتحاديه عرب ندارد.
وي گفت موافقت با شركت نمايندگان حماس و ديگر گروه هاي فلسطيني در رديف اختيارات دبير كل نيست بلكه به موافقت رهبران عرب بستگي دارد
وي تاكيد كرد كه مخالفت (تونس ) با درخواست حماس براي شركت در نشست سران از جايگاه سياسي اين جنبش به عنوان يكي از گروه هاي اساسي در مقاومت فلسطين در مقابل اشغالگران اسراييلي نخواهد كاست.
تكاپوي احزاب و گروه هاي سياسي عراق و52 سازمان حقوق بشر عربي براي اعزام نماينده خود به نشست سران
خبر ديگري از روزنامه الشرق الاوسط، حاكي است گروه ها و احزاب سياسي عراق تلاش مي كنند تا اجازه شركت در نشست سران عرب به عنوان نماينده عراق در كنار شوراي حكومت انتقالي عراق را به دست آورند تا شوراي حكومت انتقالي به طور انحصاري كرسي عراق را در نشست آينده سران در اختيار نگيرد اما منابع غير رسمي اعلام كردند كه مشاركت عراق در اين اجلاس تنها منوط به كساني است كه شوراي حكومت انتقالي عراق آنها را انتخاب و تعيين مي كند.
برخي رهبران عراقي در اين زمينه نامه هايي به عمرو موسي و برخي وزيران امور خارجه عرب ارسال كرده اند.
همچنين 52 سازمان حفوقي از 13 كشور عربي و 13 ناظر حقوق بشر وابسته به 10 كشور عربي ديگر با ارسال نامه هايي به دبير خانه اتحاديه عرب و سفراي عرب در مصر و رئيس جمهور اين كشور نوشتند كه در برگيرنده طرحي براي اصلاحات سياسي در جهان عرب است، اين سازمان ها خواستار ضرورت دست زدن به اصلاحات و انجام آن به شكل فوري و جدي در جهان عرب شدند و خواستار موافقت با شركت نماينده سازمان هاي حقوق بشر براي شركت در اجلاس سران به عنوان ناظر يا اينكه از هر كشوري يك نماينده حقوق بشر در هيات اعزامي به نشست به عنوان ناظر شركت كند تا بتوانند طرح اصلاحات خود را شرح دهند.
اصول اساسي اصلاحات سياسي طرح اين سازمان ها بر مطالبات عمومي و مطالبات ويژه حقوق قوميت ها و اقليت ها و زنان، كارگران مهاجر و پناهندگان و اصلاح سخنراني هاي ديني و اولويت هاي اصلاح در سودان و عراق و فلسطين و اصلاح اتحاديه عرب و منشور حقوق بشر، پايان حالت فوق العاده و لغو قوانين و دادگاه هاي فوق العاده و آزادي اسراي سياسي و پايان شكنجه است.
برگزاري تظاهرات اعتراض آميز به خاطر تعويق نشست سران عرب
بيش از 3 هزار نمازگزار در قاهره پس از پايان نماز جمعه در اعتراض به تعويق نشست اتحاديه عرب دست به تظاهرات زدند و موضع منفعل فعلي سران عرب را محكوم كردند، شركت كنندگان خواستار پاسخ محكم به جنايت اسراييل در ترور شيخ احمد ياسين رهبر حماس بدون انتظار كشيدن برگزاري نشست سران عرب شدند، يكي از اين شعار ها اين بود" يك دو كنفرانس نشست كجاست، ما منتظر نمي مانيم ، حماس خودت جواب اسراييل را بده"
تظاهركنندگان از سران عرب خواستند سفراي اسراييل را از پايتخت هاي خود اخراج كنند و باب جهاد براي دفاع از فلسطينيان و استرداد اراضي اشغالي و حمايت مادي و معنوي از انتفاضه را فراهم كرده و با تمام اشكال عادي سازي با اسراييل مخالفت كنند، آنها خواستار برگزاري فوري نشست سران براي گرفتن تصميمات واحد براي پاسخ به اسراييل و انجام آشتي واقعي ميان ملت ها و سران و آغاز اصلاحات سياسي واقعي شدند.
نظر شما