به گزارش خبرنگار مهر، فلسطین و اتفاقات متأثر از آن همواره در مرکز توجه جوامع جهانی قرار گرفته و سینما و سینماگران ایرانی هم به تبع نیازهای درونی هر هنرمند این بستر را محور برخی آثار خود قرار دادهاند، ولی به نظر میآید کمیت این آثار در مقایسه با اهمیتی که این سرزمین و ریشههای جنگ دائمی آن همواره در ایران داشته و دارد، انگشتشمار است.
تولدی دیگر
"بازمانده" به نویسندگی و کارگردانی سیفالله داد در سال 1373 ساخته شد. فیلمی که مکان و زمان واقعی قصه را در خارج از ایران بازسازی کرده و از حضور بازیگران غیر ایرانی بهره برده است. این فیلم با توجه به سوژهای سفارشی توانست اوج و فرود دراماتیک مناسب به روایت ببخشد و مخاطب را با قصه و پیچشهای آن همراه کند.
داستان فیلم "بازمانده" سال 1948 در شهر اشغالی حیفا در فلسطین اتفاق میافتد. پزشکی به نام سعید همراه با همسرش لطیفه و نوزادشان فرهان در این شهر زندگی میکند. او همبازی یهودی دوران کودکی خود (شمعون) را هنگام بمبگذاری در یک قطار میبیند اما مطلع کردن پلیس دردسرهایی را برای او و خانواده اش پیش میآورد.
سکانسی که مادربزرگ قصد نجات او را از دست یهودیان دارد و آیة الکرسی را برایش میخواند از صحنههای تأثیرگذار فیلم است که در پیوند با نجات کودک و گریههای او بر پسزمینه عبور قطار، پرونده فیلم را با پاسخگویی به انتظارات ایجاد شده میبندد. "بازمانده" جایزه بهترین فیلمنامه و فیلم و تقدیر از بازی سلما مصری را از چهاردهمین جشنواره فیلم فجر به دست آورد.
"تولدی دیگر" به نویسندگی هادی مقدمدوست و عباس رافعی به کارگردانی رافعی سال 86 ساخته شد. این فیلم هم با بازیگران غیرایرانی خارج از ایران تولید شد و داستان آن درباره ملوانی به نام زهیر است که برای کسب درآمد بیشتر از لبنان خارج و با یک کشتی عازم آفریقای جنوبی میشود. ولی وقتی باخبر میشود همسرش گم شده به سرزمینش برمیگردد.
طلال جوردی، دارین حمزه، علی طهان، ادوارد هاشم، مونا کریم و پل سلیمان بازیگران، مسعود کرانی فیلمبردار، بهروز معاونیان صدابردار، محمدرضا قومی گریمور، عباس حاجیدرویش طراح صحنه و لباس، مصطفی مسجدی مدیر تولید، اصغر پورهاجریان طراح جلوههای ویژه و فرید کلهر دستیار کارگردان فیلم هستند.
این فیلم که در جشنواره بیست و ششم فجر به نمایش درآمد نخستین همکاری مشترک بخش خصوصی فیلمسازی ایران و لبنان محسوب میشود. سرمایهگذاری فیلم توسط شبکه الکوثر انجام شده و تهیهکننده آن رافعی است.
"زخم زیتون" با فیلمنامه رضا مقصودی به کارگردانی محمدرضا آهنج سال 83 ساخته شد. فیلم داستان زنی است که همسرش از مبارزان علیه اشغالگری اسرائیل است و با وجود مخالفت زن مجبور میشود در جریان مبارزه قرار بگیرد و در این راه آنقدر پیش میرود که مجبور به یک تصمیم غیر منتظره میشود. تصمیمی که باعث تحول شخصیت او و اطرافیانش میشود.
در این فیلم که به زبان عربی ساخته شده یاسمین ارناووط، عدی رعد، فیونا فیاض، سعد حمدان، علی طحان، ولید سعدالدین ، حسام صباح و انجو ریحان به ایفای نقش میپردازند. مصطفی احمدیان مدیر فیلمبرداری، حسن روح پروری طراح صحنه و لباس و حمید دژاکام صدابردار "زخم زیتون" هستند که به سفارش شبکه جهانی سحر ساخته شده است.
"هیام" با فیلمنامه محمد درمنش، عباس طهماسبی و غلامحسین دریانورد به کارگردانی درمنش سال 82 ساخته شد. فیلم داستان دانشجو مهندسی و تبعه انگلستان به نام حسان است که برای ازدواج با هیام عازم اردوگاه جنین در فلسطین اشغالی میشود. جشن عروسی آنها در یک محفل کوچک اما گرم برگزار میشود، ولی حمله اسرائیل به اردوگاه آرامش را از زوج جوان میگیرد.
جهاد سعود، ریم علی، کفاح الخلوص و سام عمران بازیگران اصلی، حسین ناظریان مدیر فیلمبرداری، محمدرضا علیقلی آهنگساز ، حسین زندباف تدوینگر، مهدی همایونفر تهیه کننده و محسن روشن صدابردار این فیلم هستند که محصول اداره کل برون مرزی سازمان صدا و سیما است.
دو مستند "قانا" محمدرضا عباسیان و "فلسطین" شاهد سلطانی نیز از آثاری هستند که فلسطین و شرایط بحرانی آن را محور خود قرار دادهاند. "قانا" مستندی 34 دقیقهای به تهیهکنندگی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی است که در بخش فیلمهای منتخب آسیا جشنواره فیلم سه قاره نانت نیز به نمایش درآمد.
از عوامل تولید این مستند که درباره حمله رژیم صهیونیستی به مهاجران فلسطینی در روستای قانا در سال 1996 است، میتوان به محمدرضا عباسیان فیلمنامهنویس، احمد جانمیرزایی تصویربردار، وحید باقرزاده تدوینگر، وحید بقراط پور صداگذار و سیامک سپهری آهنگساز اشاره کرد. این مستند تاکنون بیش از 10 حضور بینالمللی را تجربه کرده است.
"فلسطین" به نویسندگی و کارگردانی شاهد سلطانی و تهیه کنندگی سید احمد میرعلایی یک فیلم مستند داستانی است که در سال 84 تولید شده و به وقایع فلسطین میپردازد.
نظر شما