به گزارش خبرنگار مهر در کرج، همه ساله روز ولادت پرستار و پیام آور بزرگ کربلا، حضرت زینب کبری(س) به عنوان روز پرستار معرفی شده تا رسالت بزرگ بانوی حادثه کربلا مشق عشقی باشد برای سپیدپوشان عرصه های فداکاری، روزی که پرستاران همواره با تاسی از این بزرگوار رنج و سختی را به جان خود می خرند تا بیماران دردهای جانکاه خود را بهتر تحمل کنند و به طور قطع در این راه مشکلات بسیاری را متحمل می شوند.
پرستاران در محیطهای کاری خود به واسطه نوع مراجعان همواره دچار استرس، خستگی و اضطراب هستند اما این مشکلات بسی هموارتر از مواردی است که اینان در مواجهه با قوانین و مقررات کاری خود با آن دست به گریبانند.
چرخشی بودن شیفت کار و مواجهه مکرر با بیمارانی که علاوه بر دریافت خدمات درمانی نیازمند کمک دیگران هستند، شرایط را برای کار در بیمارستانها سخت می کند به نحوی که نارضایتی شغلی در جامعه پرستاری در ایران موجب شده است این معضل به یک معضل جدی تبدیل شود. این در حالیست که موقعیت کاری پرستاران در دیگر کشورها بدین صورت نیست و در ایران پرستاران پایین ترین حقوق را در سطح کارکنان دولت دریافت می کنند و به رغم ساعت کاری کم پرستاران در دیگر کشورها، این قشر در ایران بیشترین ساعت کاری را دارند.
اختلاف حداقل 20 برابری در پرداخت طرح کارانه بین پزشکان و پرستاران که در هیچ کجای دنیا سابقه ندارد از دیگر مشکلات مطرح شده توسط پرستاران است به نحوی که 80 درصد کار درمان در بیمارستانها را پرستاران انجام می دهند اما سهم پزشک از یک عمل جراحی در بیمارستان 85 درصد، سهم بیمارستان 10 درصد و سهم پرستار کمتر از پنج درصد است.
از طرفی کمبود نیروی پرستار در ایران از معضلاتی است که سختی کار این قشر را دو چندان کرده است به نحوی که بنا بر استاندارد جهانی تعداد پرستاران به ازاء هر تخت بیمارستانی دو نفر و برای هر 100 نفر جمعیت در کشور برابر هشت یا 9 پرستار است این در حالیست که ایران به ازای 120 هزار تخت بیمارستانی و نیاز به 240 هزار پرستار، تنها حدود 120هزار پرستار دارد و این امر موجب شده پرستاران به دلیل مشغله کاری فراوان تنها قادر به استفاده از 30 درصد توان خود باشند و نتوانند خدمات شایسته ای به بیماران ارائه دهند علاوه بر آن در اروپا و آمریکا به ازای هر هزار نفر جمعیت، هفت تا هشت نفر پرستار فعالیت می کنند اما در ایران به ازای هر هزار نفر جمعیت، یک پرستار وجود دارد و به ازای هر تخت بیمارستانی نیم نفر فعال هستند.
نوبتهای کاری سنگین و غیراستاندارد که پرستاران را به انواع بیماریهای روحی و جسمی دچار می کند نیز یکی از دیگر مشکلات این قشر است به نحوی که تعیین 44 ساعت کار در هفته آن هم در جایی که کار پرستاری بعد از کار در معدن به عنوان سخت ترین شغل تعریف شده است، می تواند موجب کاهش کیفیت خدمات دهی و ایجاد مشکلات جسمی پرستاران شود.
این امر از طرفی برای پرستاران زن که مسئولیت سنگین خانه و تربیت فرزندان را نیز بر عهده دارند و از طرفی برای پرستاران مرد که برای تامین مخارج زندگی مجبور به پذیرش چند شیفت کاری هستند بسیار طاقت فرسا می شود این در حالیست که باید برای مشاغل سخت و زیان آور 26 ساعت کار در هفته تعیین شود.
بی خوابی نیز خود می تواند اثرات منفی را در افراد ایجاد کند به نحوی که در بررسی اثرات بی خوابی شبانه در افراد مشخص شد، بی خوابی در زندگی خانوادگی و اجتماعی پرستاران همچنین در دقت و تمرکز حین کار این افراد تاثیر فراوانی دارد.
بر اساس تحقیقات انجام شده شب کاری در زنان موجب بازنشستگی زودتر از موعد به دلیل ناتوانی زودرس برای آنها شده علاوه بر آن کیفیت زندگی این افراد نیز در این دوران بسیار پایین تر از زندگی افراد عادی یا شاغلان در نوبتهای صبح و عصر است همچنین مسائلی چون سرطان سینه، زخم معده، اختلالات خواب و بروز مشکل در بارداری از مشکلات زنانی است که در شیفت شب کار می کنند.
پرستار بیمارستان البرز در خصوص مشکلات پرستاران در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: ساعات کاری زیاد پرستاران، همترازی حقوق افراد تحصیلکرده با دارندگان مدارک تحصیلی پایین، مواجهه با انواع مواد میکروبی، ویروسی و شیمیایی که در بسیاری از مواقع می تواند سلامت این افراد را با خطر جدی مواجه کند، تنها قسمتی از مشکلات پرستاران است.
مریم کمالی یادآور شد: عدم شناخت مردم از وظیفه پرستاری و انتظارات بالای برخی بیماران از این قشر که گاهی به انتقادهای تند و هتاکی منجر می شود، می تواند روحیه یک پرستار را دچار فرسودگی کند از طرفی مواجهه مکرر با بیماران و تعلمات ناشی از بیماری نیز در ذهن و روحیه آنها تاثیرات نامطلوبی بر جای می گذارد و وظیفه مسئولان است که با ایجاد آرامش و امنیت شغلی برای این قشر زمینه خدمت رسانی مطلوب برای بیماران را فراهم کنند.
وی در خصوص پرستاران شاغل در بیمارستارنهای خصوصی خاطرنشان کرد: پرستاران بخش خصوصی از بسیاری مزایا مانند حق سختی کار و نوبت در گردش محرومند و حقوق پرستاران در همه بخشهای بیمارستانی بدون توجه به سختی کار یکسان است که این امر جفایی آشکار به پرستارانی است که در بخش سخت یا در شیفت شب مشغول هستند.
به هر روی گرچه در دین اسلام و در هر نظر انسان دوستانه ای، تاکید فراوانی در خصوص اهمیت پرستاری از بیماران و افراد رنجور شده است و حتی آیت الله طباطبایی فرموده اند: "من حاضرم ثواب هفتاد سال عبادتم را با یک شب پرستاری از یک بیمار مبادله کنم"، اما در چنین شرایط اجتماعی نمی توان از پرستار انتظار داشت که در این راه پرمشقت بدون هیچ چشم داشتی تنها برای رضای خدا گام بردارد و انتظار برآورده شدن کوچکترین خواسته هایش را نداشته باشد.
در این راستا برخی اقدامات مسئولان می تواند موثر باشد به گونه ای که افزایش درآمد پرستاران، دادن فرصتهای اجباری برای پرستاران مشغول در بخشهای سخت تر متل بخش روانی یا icu , ccu و .... ، بالا بردن سطح فرهنگ جامعه در ارتباط با حرفه پرستاری و برقراری دوره های آموزشی روشهای جدید و متد کار و زندگی برای پرستاران می تواند تاثیر مطلوبی در روحیه این قشر زحمت کش جامعه داشته باشد.
نظر شما