به گزارش خبرنگار مهر، هم اکنون کمبود سیمان به عنوان اصلی ترین عامل تاخیر در بهره برداری پروژه ها مطرح می شود که در سایر موارد تا کمبود بودجه، قیر، مشکل تملک اراضی و... را شامل می شود ونتیجه این کمبود های اعلام شده، عدم تطابق میزان ساخت پروژه های راهسازی مطابق برنامه چهارم توسعه بوده است.
بنابراین گزارش، کمبود سیمان در پروژه های راهسازی تنها عاملی است که می تواند از سوی مجریان پروژه ها مطرح شود و قابل ارزیابی و بررسی جدی نیز نباشد تا تاخیرهای به وجود آمده در اجرای این طرحها از سوی مسئولان قابل توجیه باشد.
برهمین اساس، ساخت آزاد راه ها که باید مطابق برنامه چهارم توسعه 50 درصد از مراکز اصلی استانها را به یکدیگر متصل می کرد، غیر قابل اجرا به نظر می رسد و در هیچ یک از سالهای اجرای برنامه چهارم میزان ساخت با برنامه تطابق نداشته است و این در حالی است که این آمار بدون درنظر گرفتن ساخت آزاد راه تهران - شمال که طی این سالها تقریبا هیچ پیشرفتی نداشته، محاسبه شده است.
در بخش ساخت بزرگراه ها و راه های اصلی تقریبا مطابق برنامه چهارم، سالیانه هزار و 300 کیلومتر ساخت انجام شده است و در بخش ساخت راه آهن نیز طی 2.5 سال اخیر افتتاح پروژه ای صورت نگرفته و قرار است تا پایان سال جاری بخشی از پروژه های راه آهن به طول هزار کیلومتر به بهره برداری برسد.
مجری ساخت و توسعه آزاد راههای کشور درگفتگو با مهر در این باره گفت: بخش عمده ای از تاخیرهای به وجود آمده دراجرای طرحهای ساخت و ساز کشوربه دلیل کمبود مصالح از جمله سیمان اتفاق افتاده است و جریان پروژه ها در این امر دخالتی ندارند و درصورت عدم تامین مواد اولیه مجری طرح نمی تواند هیچگونه فعالیتی انجام دهد.
محمد رضا منتظری افزود: برای مشکل عدم تامین سیمان پروژه ها، وزارت صنایع و معادن به عنوان تولید کننده و وزارت بازرگانی به عنوان توزیع کننده باید پاسخگو باشند و مجری تنها مسئولیت اجرای پروژه پس از تامین مواد اولیه را داراست.
مدیرکل تدارکات و سفارش طرحهای شرکت ساخت و توسعه زیر بناهای حمل ونقل کشور نیز درگفتگو با مهر در این خصوص اظهارداشت: کارخانجات سیمان از تحویل سیمان به پروژه های عمرانی خودداری می کنند و واردات کلینکر و تبدیل آن به سیمان نیز به دلیل بالاتربودن قیمت آن از قیمت بازار دلالی و روشن نشدن منبع مالی تامین کننده مابه تفاوت آن مقرون به صرفه نیست.
محمود رضا رشیدی نژاد اظهار داشت: کمبود سیمان اجرای برخی از پروژه ها مانند آزاد راه تهران - پردیس را با چالش جدی مواجه کرده است در صورتی که این طرح باید تا پایان سال جاری به بهره برداری می رسید و وجود بازار سیاه دلالی سیمان عمده ترین چالش تامین سیمان محسوب می شود که امیدواریم با خروج این کالا از سبد حمایتی زمینه دسترسی بهتر به این کالا فراهم شود.
این در حالی است که وزیر صنایع و معادن از تعادلی شدن بازار سیمان با وارد مدار شدن طرحهای جدید خبر داده و گفته است: ظرفیت تولید سیمان تا پایان خرداد ماه به 55 میلیون تن می رسد و این ظرفیت تا پایان سال به 64 میلیون تن خواهد رسید.
علی اکبر محرابیان ابراز داشت: با ورود طرحهای جدید به مدار تولید و افزایش ظرفیت تولیدی کارخانجات بازار سیمان به تعادل خواهد رسید.
معاون وزیر بازرگانی نیز در خصوص آخرین وضعیت تولید و توزیع سیمان به مهر گفت: امیدواریم با تعادلی شدن عرضه و تقاضای سیمان در نیمه اول سال جاری بتوانیم این کالا را از سید حمایتی خارج کنیم.
مفتح ادامه داد: کسانیکه دارای پروانه ساخت و ساز هستند هم اکنون به راحتی سیمان خود را دریافت می کنند این درحالی است که حاکم شدن چنین روندی فشار بیشتر را به بدنه دولت وارد آورده به این معنا که پروژه های دولتی مجبور شدند که سیمان از خارج وارد کنند و این امر فشار سنگینی بر قیمت تمام شده پروژه ها وارد آورد.
گفتنی است، اجرای پروژه های ساخت و ساز در کشور می توانست با سازماندهی منظم در بودجه و زمان بندی نیاز پروژه ها به سیمان به شکل مطلوبتری انجام شود اما اقتصادی نبودن واردات سیمان، عدم تجربه مسئولان پروژه های عمرانی به روند واردات سیمان و دیده نشدن ردیف مشخص بودجه ای در تامین مابه تفاوت مالی این پروژه ها از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی سابق، این بهانه را برای مدیران میانی پروژه های عمرانی به وجود آورده است که کلیه نارسایی های انجام طرحها را بر دوش مشکل تامین سیمان بیندازند.
نظر شما