سید محمد صادق الحسینی ، کارشناس مسائل خاورمیانه و جهان اسلام در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن تحلیل توافقنامه ای که قرار است بین آمریکا و دولت عراق به امضا برسد، بر لزوم مبارزه دولتمردان عراقی با این قرارداد تحمیلی تاکید کرد و اظهار داشت: این توافق نامه حاوی بندهای خطرناکی برای عراق، همسایگان آن و کلیت منطقه است.
وی افزود: در تحلیل دلایل طرح چنین قراردادی طی هفته های اخیر باید توجه داشت که مدت زمان قطعنامه شورای امنیت که واشنگتن پس از حمله به عراق با اعمال زور از سازمان ملل و برای توجیه اقدام غیرقانونی خود دریافت کرد رو به اتمام است و تا سه ماه دیگر یا نهایتا پایان سال جاری منقضی خواهد شد.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به غیر قابل تمدید بودن زمان مندرج در این قطعنامه، ادامه داد: نتیجه این مقدمه آن است که مهلت آمریکا برای حضور درعراق رو به اتمام بوده و لذا واشنگتن برای ایجاد بهانه ای جدید جهت تداوم این حضور به تکاپو افتاده و مباحثی که در خصوص توافقنامه امنیتی با عراق نیز مطرح شده، صرفا بهانه ای در همین چارچوب است.
صادق الحسینی همچنین تحلیل مقامات و مسئولان عراقی مبنی بر اینکه این قراداد روند خروج اشغالگران از عراق را تسریع خواهد کرد را رد کرد و گفت: دهها مقاله و یادداشت در این باره نوشته شده و نسبت به عواقب وخیم امضای این توافق هشدار داده اند؛ پیش نویس های این توافق نامه به راحتی قابل دسترسی است، هر کس که نیم نگاهی به بندهای آن بیندازد و تعمقی نسبی در آن داشته باشد حساسیت و خطرات موجود در آن را درخواهد یافت.
وی در ادامه بندهایی از این توافقنامه را مورد اشاره قرار داد و اظهار داشت: از جمله بندهای خطرناک این توافق نامه، مصونیت نیروهای اشغالگر در عراق است که دقیقا همان موضوع کاپیتولاسیون که امام خمینی(ره) با قاطعیت با آن برخورد کردند را یادآوری می کند؛ ما امروز شاهدیم که به رغم عدم وجود چنین توافقی، دولت عراق از محاکمه عوامل جنایات مکرر در کشورشان که منصوب به گروه موسوم به بلک واتر هستند، ناتوان است و لذا در صورت امضای چنین توافق نامه ای این شرایط به مراتب برای مردم و دولت عراق سخت تر خواهد شد.
این کارشناس مسائل جهان اسلام افزود: از سوی دیگر یکی از بندهای این توافق نامه از عراق به عنوان "پایگاه مهم استقرار منطقه" یاد می شود؛ این اصطلاح دقیقا اصطلاحی است که در مشوق های پیشنهادی 1+5 به ایران نیز مطرح می شود و معنای آن برای هر کارشناس، دیپلمات و یا فرد آگاه به ادبیات بین المللی روشن است. پذیرش چنین عنوانی در عرف آمریکایی ها، در واقع به معنای حفاظت از دولت رژیم اسرائیل است.
الحسینی ادامه داد: بند خطرناک دیگری که در این توافق نامه وجود دارد آن است که بر مبنایش نیروهای آمریکایی در عراق حق دارند به هرفرد، گروه یا کشورهای که به زعم آنها با تروریست ها همسو بوده یا از آن ها حمایت می کند، هجوم برند و براساس این توافقنامه، دولت عراق باید به این اقدام مشروعیت دهد.
وی همچنین اظهار داشت : نکته دیگر این توافق نامه که به مراتب فاجعه بارتر از مباحث قبلی است، اینکه در آن هیچ گونه قید و شرط زمانی ذکر نشده و هر چند که طرف عراقی تلاش بسیاری را برای اعمال محدودیت زمانی در آن به کار بسته اما با توجه به اهمیت حضور نیروهای آمریکایی در منطقه، بعید به نظر می رسد که این تلاش ها به نتیجه ای مشخص منتج گردد؛ بنابراین این توافقنامه به اصطلاح اعراب از لحاظ زمانی "مفتوح" خواهد بود که این موضوع خود، خطرات بسیاری را متوجه منطقه می نماید.
این کارشناس مسائل خاورمیانه تاکید کرد: در واقع این توافق نامه نوعی تمدید مشروعیت بخشی به اشغالگری آمریکا و سایر هم پیمانان او در عراق و منطقه است و لذا دولت عراق باید با تمام توان با آن مقابله کرده و به هیچ وجه زیر بار امضای آن نرود؛ بر این اساس به نظر می رسد که امروز دولت عراق در مرحله بسیار دشوار و آزمونی تاریخی قرار گرفته که باید در آن میزان تعهد خود به صلح، ثبات و امنیت منطقه ای و جهان اسلام را به اثبات رساند.
الحسینی در پایان یادآور شد: دولتمردان عراقی باید بدانند همانگونه که پیش از این نیز تاکید داشته اند، برای تکمیل نخستین مرحله حاکمیت ملی شان نخست باید اشغالگران را ازعراق بیرون کرده و سپس به انعقاد توافق نامه های امنیتی یا سیاسی با آن ها بپردازند چرا که در غیر این صورت از چنین روندی به شدت متضرر خواهند شد.
نظر شما