به گزارش خبرنگار مهر در کرج، ارقام محلی گندم دوروم از گذشته بسیار دور در مناطق مختلف کشور به صورت دیم کشت شده است و سطح زیر کشت آن در سالهای اخیر به حدود 300 هزار هکتار می رسد. از دهه هشتاد نیز با وارد شدن بذر رقم "یاواروس" و معرفی سه رقم گندم دوروم "سیمینه"، "آریا" و "کرخه" برای کشت آبی، سطح زیرکشت گندم دوروم افزایش یافت و به حدود 250 هزار هکتار رسید.
محققان غلات موسسه تحقیقات اصلاح نهال و بذر در راستای معرفی ارقام جدید با ویژگیهای مناسب تر توانستند به رقم جدیدی از گندم به نام "دنا" دست یابند که این رقم، ویژگیهای بهتری نسبت به سایر ارقام گندم دارد.
این رقم تحت نام "تارو - 3" در سال زراعی 74-1373 از مرکز تحقیقات بین المللی CIMMYT دریافت و در مناطق مختلف مورد بررسی قرار گرفت و در کلیه مراحل تحقیقاتی نسبت به ارقام شاهد در هر دو اقلیم گرم و معتدل برتری نشان داد همچنین برای تعیین میزان سازگاری و پایداری عملکرد به همراه دو رقم شاهد گندم دوروم آریا و کرخه و یک رقم شاهد گندم نان در 9 منطقه مورد مطالعه قرار گرفت که لاین مورد بررسی، برترین و سازگارترین ژنوتیپ با عملکرد بالا و صفات کیفی بود.
این لاین نسبت به بیماریهای زنگ زرد، زنگ قهوه ای، سیاهک پنهان و ناقص گندم در خزانه های اختصاصی به روش آلودگی مصنوعی در مناطق بحرانی این بیماریها مقاومت دارد و از نظر سازگاری و پایداری عملکرد و میانگین عملکرد دانه در سالها و مناطق مختلف نسبت به سایر ارقام برتر بوده است به نحوی که میانگین عملکرد دانه در سه سال و 9 منطقه به شش هزار و 800 تن در هکتار رسید و بنا بر این نتایج، سازگارترین و پرمحصول ترین رقم شناخته شد.
در مجموع رقم جدید شناخته شده نسبت به ارقام شاهد زودرس تر، دارای عملکرد بالاتر با میزان پروتئین و درصد گلوتن بالاتر و مقاومت بیشتر نسبت به ریزش و بیماریهای سیاهک ناقص است.
استانهای گلستان، تهران، کرمانشاه، لرستان، خوزستان، اصفهان، فارس، کرمان، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و سایر مناطق مشابه در هر دو اقلیم معتدل و گرم و خشک جنوب کشور استانهای مناسب برای کشت این رقم جدید است.
نظر شما