به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دفتر اطلاع رسانی مرکز پژوهشها، دفتر مطالعات زیربنایی این مرکز با اشاره به اینکه در قانون بودجه سال 1387 مبلغ 1 هزار میلیارد ریال برای تهیه و توزیع لامپهای کم مصرف و ترویج استفاده از آنها اختصاص یافته است.
در صورتی که استفاده از این لامپها بدون توجه به مشکلات فنی گسترش یابد، فایده ای کمتر از زیان آن در پی خواهد آورد؛ زیرا عملکرد لامپهای کم مصرف نشان می دهد که آنها علاوه بر تضعیف ضریب توان، هارمونیک قابل ملاحظه ای را بر شبکه تحمیل می کنند و بررسی مدل یک مجتمع مسکونی نیز نشان می دهد که استفاده انبوه از این لامپها نیاز به پیش بینی های واقع بینانه دارد و اگر چه استفاده از آنها گامی عملی به سوی گسترش فرهنگ صرفهجویی است، ولی این امر مستلزم حرکت با دید باز است.
مرکز پژوهشها در ادامه برای کاهش آثار سوء ناشی از جایگزینی لامپهای کم مصرف با لامپهای معمولی پیشنهاد کرد که با توجه به کاربرد محدود لامپهای کم مصرف برای روشنایی، به منظور کاهش مصرف در ساعات پیک، (اوج مصرف) حداکثر در 30 تا 40 درصد لامپهای مصرفی از آنها استفاده شود.
همچنین پس از به کارگیری لامپهای کم مصرف در هر منطقه T.H.D آن اندازه گیری و حتما فیلترهای مناسب در مناطق مورد نیاز نصب شود، ضمن اینکه کاربرد این لامپها در مناطقی از شهر که میزان T.H.D بالاست (مانند مناطق صد درصد اداری) حتما با فیلتر انجام گیرد و از توسعه بی حد آن در این مناطق نیز جلوگیری شود.
درهمین ارتباط وزارت نیرو هم باید حداکثر T.H.D قابل قبول شبکه را تبیین کند. از سوی دیگر با توجه به بالا بودن هزینه اولیه خرید لامپهای کم مصرف، دولت یارانه معمول را پرداخت کند و در همین حال هتلها، سالنهای اجتماعات، مساجد، حسینهها و سایر اماکن عمومی نیز که اغلب شدت نوری بالاتر از 200 لوکس دارند و محیط آنها همواره روشن است، موظف به استفاده از این لامپها شوند.
مرکز پژوهشها در همین حال تصریح کرد که وزارت نیرو کاملا امیدوار به کاهش مصرف (با کاربرد این نوع لامپها) نباشد و برنامه مدیریت بار را با دقت و عمق بیشتری دنبال کند.
آخرین توصیه مرکز پژوهشها نیز این بوده که در مناطقی که از لامپهای کم مصرف به مقدار زیاد استفاده شده است،بهتر است کنتورهای الکترومغناطیسی جمعآوری و به جای آنها کنتورهای دیجیتالی نصب شوند.
در بخش دیگری از اظهارنظر مرکز پژوهشها در این زمینه آمده است: انرژی برق گرانترین انرژی شناخته شده ای است که تاکنون بشر به آن دسترسی پیدا کرده است؛ زیرا تولید و به کارگیری این انرژی، سرمایه گذاری زیادی را طلب می کند و اگر چه منابع متنوعی برای تولید این انرژی در دسترس است که از جمله آنها می توان سوختهای فسیلی، نیروی اتم، پتانسیلهای آبی، انرژی ناشی از باد، جذر و مد (آب دریاها)، تشعشع آفتاب، زمین گرمایی (ژئوترمال) و Bio Mass را نام برد.
ولی با این اوصاف هزینه تولید انرژی برق همچنان بالا بوده و این در حالی است که انرژی برق چهارراه ارتباطی بین انرژی ها به شمار می رود به همین دلیل در آینده ای نه چندان دور تمام انرژی ها نخست به انرژی الکتریکی تبدیل شده و بعد از آن به صورت انرژی مکانیکی، حرارتی، روشنایی و شیمیایی مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
از سوی دیگر در بین کاربردهای انرژی الکتریکی، انرژی نورانی حاصل از آن هم از ویژگی خاصی برخوردار است، به طوریکه با هیچ انرژی دیگری قابل جایگزینی نیست و مردم ناچارند در زمینه روشنایی، از انرژی الکتریکی بهره گیرند که با استفاده از انرژی نفت و گاز برای این منظور قابل مقایسه و جایگزینی نیست.
بنابراین، سرمایه هنگفت مورد نیاز در صنعت برق و استفاده انحصاری روشنایی از این انرژی و سهم بالای مصرف روشنایی در ایران و قیمت بالای انرژی الکتریکی برق تولید شده به علت ضریب بار نسبتا پایین 63 درصد، از یک سو و عدم وجود اعتبارات مورد نیاز برای سرمایه گذاری های جدید در صنعت برق از سوی دیگر، مسئولان وزارت نیرو را بر آن داشته که ضمن بالا بردن ضریب بهره وری و استفاده بهینه از امکانات موجود نسبت به اعمال مدیریت بار Load Management توجه بیشتری مبذول دارند.
یکی از اساسی ترین بخشهای مدیریت بار روش Peak Shaving است که در این روش حتی المقدور قله مصرف تراشیده می شود و برای کاهش ارتفاع قله مصرف، تمهیدات فراوانی به کار گرفته می شوند که یکی از این سیاستهای شناخته شده، کاهش بار روشنایی در ساعات پیک است.
این گزارش می افزاید: معمولا در ایران غیر از مناطق جنوب در تابستان، پیک به وسیله بار روشنایی حادث می شود و هر قدر این بار کاهش پیدا کند، به تبع آن پیک منحنی بار نیز کمتر خواهد شد و در نتیجه ضریب بار بیشتر میشود و بخشی از اهداف مدیریت بار تحقق می یابد.
ضمن اینکه کاهش بار روشنایی با ترویج لامپ کم مصرف امکانپذیر است و به همین سبب سعی می شود که لامپهای کم مصرف جایگزین لامپهای با مصرف زیاد شوند، ولی باید توجه داشت که کاربرد بدون مطالعه آنها نه تنها سودی در بر نخواهد داشت بلکه ممکن است در بعضی از حالات زیانبار هم باشد.
نظر شما