غلامرضا صیامیزاده درباره نگارش و کارگردانی این مجموعه با محوریت زندگی و دغدغههای عشایر به خبرنگار مهر گفت: قبلا چند مستند درباره عشایر ساخته بودم و به تصویر کشیدن زندگی آنها در قالب مجموعه داستانی برایم جذابیت داشت. طرح مجموعه را سال 79 برای مرکز اردبیل نوشتم که مسکوت ماند. تا اینکه سال 82 فیلمنامه را به اداره سیما استانها ارائه کردم.
زهره حمیدی در نمایی از مجموعه "واپسین کوچ"
وی در ادامه افزود: پروسه تولید مجموعه "واپسین کوچ" به دلایلی طولانی شد و مرداد سال 84 کلید خورد و تصویربرداری نزدیک به دو ماه طول کشید. بعد از انجام کارهای فنی آن را اواخر سال 84 تحویل پخش دادیم. در این مجموعه علاقمند بودم اختلافات نسلها را در جوامع روستایی و شهری به تصویر بکشم.
این کارگردان خاطرنشان ساخت: مجموعه تلویزیونی "واپسین کوچ" در 13 قسمت تهیه شده بود. با اطلاع اما بدون موافقت من پنج قسمت از این مجموعه حذف شد و برای این مسئله نزدیک به دو سال با سیما استانها کشمکش داشتم.
صیامیزاده درباره نگاه سرگردان مجموعه در نشان دادن سنتهای عشایر گفت: این مجموعه سعی دارد به شکاف اختلاف نسلها، نوع زندگی عشایر و ... بپردازد. سنتهایی که پدران بر آنها تاکید و دوستشان دارند و فرزندان به دنبال فاصله گرفتن از این رسوم هستند. همانطور که اشاره کردم حذف پنج قسمت از مجموعه لطمه زیادی به آن زده است.
وی ادامه داد: حذف این قسمتها منجر به پراکندگی موضوع و سرگردانی مخاطبان شده و حتی وقتی خودم "واپسین کوچ" را میبینم سردرگم میشوم. با برخی بینندگان هم صحبت کردم که آنها هم روی پراکندگی قصه در این مجموعه تاکید داشتتند. در واقع کشمکشهای من با مرکز فایدهای نداشت و آنها پنج قسمت مجموعه را حذف و بعد آن را برای پخش به شبکه دو ارائه کردند.
این کارگردان درباره بازی تصنعی بازیگران و همذاتپنداری نکردن مخاطبان با بهمن دان، حسین خانیبیک و ... در نقش افراد عشایری گفت: فکر میکنم دلیل این مسئله زبان است. اگر بازیگران به زبان ترکی صحبت میکردند، مسلماً بینندگان با آنها بیشتر ارتباط برقرار میکردند و به واقعیت بیشتر نزدیک میشد. اما بازیگران سعی کردند نقشها را به خوبی ایفا کنند.
صیامیزاده درباره اینکه چرا در این مجموعه بازیگران با لهجه ترکی صحبت نکردند، گفت: با توجه به اینکه مجموعه "واپسین کوچ" قرار بود از شبکه سراسری روی آنتن برود، بازیگران نمیتوانستند در آن با زبان ترکی صحبت کنند و بعد زیرنویس کنیم، چرا که بینندگان علاقمند نیستند مجموعهها را با زیرنویس ببینند و با کاهش مخاطب رو به رو میشدیم.
وی در پاسخ به این سئوال که چرا با توجه به بومی بودن کار از بازیگران بومی برای نقشهای فرعی استفاده نشده افزود: مراکز استان تاکید دارند که با توجه به پخش آثار از شبکههای سراسری از بازیگران شناخته شده استفاده کنیم، چرا که بازیگران بومی شناخته شده نیستند، حتی در برخی مواقع در قراردادها قید میشود که از بازیگران مطرح استفاده شود.
این کارگردان اشاره کرد: من مخالف این مسئله هستم که در تولیدات بومی از بازیگران بومی استفاده نکنیم، اما وقتی مراکز تاکید دارند کاری هم از دست ما برنمیآید. خیلی هم علاقمند بودم در مجموعه "واپسین کوچ" برای نقشهای اصلی از بازیگران بومی بهره ببرم، چرا که مرکز اردبیل این پتانسیل را دارد و بازیگران خوبی در آن حضور دارند.
صیامیزاده درباره یکی از شخصیتهای اصلی که با کت و شلوار و سوار بر اسب از محل اسکان خود به شهر میرود توضیح داد: در این صحنه به لحاظ نمایشی اغراق کردم. دلیل این اغراق تاکید بر ایدههای این شخصیت در قصه بود که روی رسوم عشایر تاکید زیاد دارد و به آن پایبند است.
مجموعه تلویزیونی "واپسین کوچ" با نقشآفرینی رامبد شکرآبی، بهمن دان، زهره حمیدی، حسین خانیبیک، امید آهنگر و ... روزهای یکشنبه از شبکه دو سیما پخش میشود. این مجموعه درباره پسری است که قصد دارد از رسوم عشایر فاصله بگیرد.
نظر شما