به گزارش خبرنگار مهر، در مراسم بزرگداشت دکتر سید جعفر شهیدی که عصر دیروز از سوی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد، دکتر مهدی محقق رئیس انجمن به تجلیل از شخصیت این استاد بزرگوار پرداخت.
محقق گفت: دکتر شهیدی از چهره های شناخته در تمام کشور ما بلکه در سایر کشورهای عربی و اسلامی است. احاطه ایشان به ادبیات عرب و فارسی و تسلط به قرآن، حدیث و نهج البلاغه موجب شهرت او بود. بنده افتخار آشنایی 60 سال تمام با ایشان را داشتم و اولین بار او را در مدرسه عالی سپهسالار دیدم و بعدها با ایشان در دبیرستان تدریس عربی می کردم .
وی در ادامه گفت: بعد از آن همیشه با ایشان در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران بودم و در کنگره های داخلی و خارجی شرکت می کردیم.
دکتر محقق با تأکید بر اینکه شهیدی تجسمی از فرهنگ غنی اسلامی و ایرانی بود، گفت: تحقیقات تاریخی او ازهمان آغاز با نگارش کتابهای تاریخی برجسته بود.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در ادامه به معلم بودن دکتر شهیدی اشاره کرد و گفت: او به درس اهمیت می داد و شاگردان را تشویق به مطالعه می کرد و خود نیز اهل مطالعه بود.
وی گفت: شهیدی اوصاف و سجایای بسیاری داشت . هر جا می رفتیم به علت تسلط به فقه ، اصول ، فلسفه ، کلام ، حکمت و منطق مورد احترام بود و جالب آنکه زبان عربی را در حوزه در جریان نوشتن و خواندن آموخته بود و می توانست علاوه بر زبان علما به زبان رایج نیز سخن بگوید.
وی در پایان گفت: از دست رفتن دکتر شهیدی از دست رفتن چهره ای سرشناس و برجسته در فرهنگ ایرانی است .
دیگر سخنران این نشست دکتر علی موسوی گرمارودی بود که درباره آشنایی خود با دکتر شهیدی سخنرانی کرد.
موسوی گرمارودی گفت: قبل از آنکه افتخار شاگردی استاد شهیدی را داشته باشم ایشان را ابتدا در محفل استاد فیروز کوهی در محفل شاعران و ادیبان دیدم شاید پیش از آن هم که من معلم دبیرستان و دبیر دختر ایشان بودم ایشان را دیده باشم. اما آشنایی عمیق با ایشان به دوره دکتری ادبیات دانشگاه تهران و سپس درسهای نهج البلاغه در مؤسسه دهخدا مربوط می شود.
وی تأکید کرد: برای رساله دکتری ایشان استاد راهنمای من بودند و پنج سال تمام با ایشان در زمینه رساله ام درباره ادیب الممالک گفتگو و درس آموزی می کردم. ترجمه نهج البلاغه هم در نتیجه پیشنهاد بنده در درسهای نهج البلاغه صورت گرفت.
وی گفت: دو بار با ایشان همسفر شدم یک سفر داخلی طولانی از تهران تا خوزستان در جریان جنگ و یک سفر حج . گریه او را در سفر حج آهسته و بی صدا دیدم و خنده اش شاد و پر صدا بود. بسیار خوش سفر و مهربان بود.
دکتر موسوی گرمارودی در ادامه گفت: دکتر شهیدی به نماز اول وقت بسیار اهمیت می داد، به قرآن بسار احترام می گذاشت، به دانشجویان خود در بزرگداشت قرآن سفارش می کرد، هرگز غیبت کسی را از او نشنیدم در ختم هر متوفایی که می شناخت شرکت می کرد و هرگز جز در برابر دانشجوی تنبل آن هم به طور غیر مستقیم، ناراحت نمی شد.
وی تصریح کرد: انضباط و نظم از ویژگیهای او بود و عشق عمیقی به تاریخ و ادبیات داشت.
دکتر موسوی گرمارودی در ادامه دو شعر که در رسای دکتر سید جعفر شهیدی سروده بود برای حاضران خواند.
دکتر علی محمد سجادی عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی نیز در این مراسم گفت: بنده علاوه بر شاگردی استاد شهیدی، علاقه ای عاطفی نیز به ایشان دارم و نزدیک 34 سال با ایشان محشور بودم و می توانم خود را پسر ایشان بخوانم.
وی در ادامه به مقاله استاد احمد مهدوی دامغانی در روزنامه اطلاعات اشاره کرد و گفت: دانشگاه های ما 2 نقص اساسی دارند. اولا از حال فارغ التحصیلان خود بی خبرند، هر دانشگاهی باید یک انجمن فارغ التحصیلان داشته باشد، تا ایشان پس از رفتن از دانشگاه یکدیگر را باز یابند و از احوال هم جویا شوند، ثانیا به مجرد اینکه یکی از اساتید بازنشسته می شود دیگر کسی از ایشان یاد نمی کند. بسیاری از اساتید ما متأسفانه امروز در گوشه خانه شان در حال فراموشی هستند.
وی تأکید کرد: امروز حق استادی و دانشجویی رعایت نمی شود و سلسله مراتب استادی، استادیاری و دانشجویی رعایت نمی شود. همچنین در قدیم استاد پروری رایج بود که امروز متأسفانه رعایت نمی شود، ما نباید بگذاریم امثال شهیدیها از یاد بروند.
دکتر سجادی در پایان لوحی تقدیم به استاد دکتر شهیدی خواند و گفت: دکتر شهیدی پارسی را به جان پاس داشت و معلم بود و معلم زیست و جز از این منظر به چیزی ننگریست . او انسان و انسان ساز بود.
یکی دیگر از سخنرانان این مراسم مهندس مصطفی میر سلیم رئیس هیئت امنای بنیاد دایرة المعارف جهان اسلام بود که با اشاره به آشنایی خود با دکتر شهیدی در سال 1362 ، در سال تأسیس دایره المعارف جهان اسلام گفت: در زمان وزارت ارشاد با جنبه دیگری از شخصیت ایشان یعنی خدمات او در زمینه زبان فارسی آشنا شدم.
مهندس میر سلیم در ادامه گفت: دانشمندان و ادیبان ما برای اظهار نظر خود ملاحظاتی دارند و اول به مخاطبان خود توجه و بعد نظریه ای ابراز می کنند. اما دکتر شهیدی طی سالهایی که در دایرة المعارف بود بی ملاحظه سایرین نظر خود را ابراز می کرد و مسائل علمی و کارشناسی را تحت تأثیر جو غالب سیاسی قرار نداده، به چیزی جز مسائل علمی توجه نکرده و هیچگاه نظریه علمی و ادبی خود را قربانی مسائل حاشیه ای مرتبط به جو غالب نمی کرد.
مهندس میر سلیم سپس به تحقیقات تاریخی دکتر شهیدی اشاره کرد و گفت: متأسفانه همواره برای ما درس تاریخ از درس های خسته کننده و بی فایده بوده است، اما دکتر شهیدی مطالب تاریخ اسلام مانند زندگی معصومان (ع) را به گونه ای طرح می کرد که در مرحله اول نشانگر آشنایی و شناخت عمیق کامل از این تاریخ دارد و در مرحله بعد این کار تحقیقی دکتر شهیدی بر جان انسان اثر می گذارد.
وی گفت: با آثار دکتر شهیدی به کنه تاریخ صدر اسلام آشنا می شویم و اثرات آن را در دوران خود می شناسیم. دانشجویان و دانش آموزان ما با استفاده از این آثار می توانند تحقیقات خود را پی گیرند.
رئیس هیئت امنای بنیاد دایرةالمعارف جهان اسلام در پایان گفت: باید بکوشیم با درس گرفتن از دکتر شهیدی، کار علمی خود را تحت تأثیر ملاحظه کاری ها قرار ندهیم و این کار را به گونه ای صورت دهیم که مورد استقبال فرهنگ قرار گیرد.
نظر شما