۸ خرداد ۱۳۸۷، ۱۶:۲۹

متکی در گفتگوی مشروح با مهر :

شریک شادی و غم لبنان هستیم / تلاش تهران برای تقویت همگرایی لبنانی ها

شریک شادی و غم لبنان هستیم / تلاش تهران برای تقویت همگرایی لبنانی ها

وزیر امور خارجه کشورمان چشم انداز روابط ایران و لبنان را مثبت و روشن خواند و تقویت وفاق ملی و همگرایی میان لبنانی ها را مهمترین هدف تهران عنوان کرد.

دکتر "منوچهر متکی" که طی روزهای یکشنبه و دوشنبه(پنجم و ششم خرداد) بنا به دعوت رسمی نبیه بری رئیس مجلس لبنان برای شرکت در مراسم انتخاب دوازدهمین رئیس جمهوری این کشور به بیروت سفر کرد؛ در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار اعزامی خبرگزاری مهر به لبنان شرکت کرد.

متکی به عنوان فرستاده ارشد جمهوری اسلامی ایران به لبنان که در این مراسم شرکت کرده بود؛در طول دو روز اقامت خود در بیروت، مذاکرات ماراتنی و بسیار فشرده ای با اکثر گروههای سیاسی موافق و مخالف لبنان انجام داد؛ نکته مهم در این مذاکرات، این بود که مقامهای سیاسی مختلف لبنان از نقش سازنده و مثبت تهران در دستیابی لبنانی ها به توافق دوحه که انتخاب میشل سلیمان مهمترین ثمره آن بود، قدردانی کرد که در راس این مقامها، فواد سنیوره و سعدالحریری از سران برجسته جریان 14 مارس و نبیه بری نخست وزیر و میشل سلیمان رئیس جمهوری منتخب لبنان و نیز میشل عون رئیس جریان مسیحی ملی آزاد این کشور بود که نقش تهران را در دستیابی لبنانی ها به توافق مثبت و سازنده ارزیابی کردند.

وزیر امور خارجه کشورمان با برخی مقامهای عربی از جمله رئیس مجلس و وزیر امور خارجه مصر، سعود الفیصل همتای سعودی و مقامهای شاخص لبنانی و در راس آنها میشل سلیمان رئیس جمهوری منتخب، نبیه بری رئیس مجلس، فواد سنیوره نخست وزیر، میشل عون رئیس جریان ملی آزاد، سعدالحریری رئیس فراکسیون المستقبل و اعضای فراکسیون وفاداری به مقاومت دیدار و گفتگو کرد؛ وی، توافق اخیر لبنانی ها و انتخاب میشل سلیمان را یک دستاورد سیاسی بزرگ برای لبنانی ها پس از پیروزی نظامی لبنان و مقاومت بر رژیم صهیونیستی در جریان جنگ 33 روزه جولای 2006 عنوان و بر حمایت کامل کشورمان از این توافق تاکید کرد.

متکی درباره نتایج سفر خود به لبنان و مذاکرات فشرده با مقامهای مختلف این کشور به مهر گفت : اولا موضوع این سفر، موضوع مهمی بود، بحرانی پس از قریب دو سال به سامان رسید و در یک تدبیر جامع الاطراف، هوشمندانه،رهبران لبنانی به توافق رسیدند؛ .

وی خاطر نشان کرد : جمهوری اسلامی ایران از ابتدای این بحران تلاش داشت به نزدیکی و همگرایی جریانهای مختلف لبنانی، کمک کند و قویا از دیگران خواست از دخالت در امور داخلی لبنان خودداری کنند و آنها را از تحمیل نظراتشان بر لبنان و یا تصمیم سازی به نیابت از ملت لبنان برحذر می داشت.

وزیر امور خارجه کشورمان افزود : من دو سال قبل در موقعی که جنگ رژیم صهیونیستی علیه لبنان معروف به جنگ سی و سه روزه آغاز شد؛ در بحبوحه آن جنگ به لبنان سفر کردم با همه طرفها دیدار داشتم در این سفر هم که برای پیروزی سیاسی لبنان؛ اگر جنگ سی و سه روزه را پیروزی نظامی لبنان قلمداد کنیم؛توافق اخیر یک پیروزی سیاسی بود در مقابل همه کسانی که بی ثباتی و ناامنی را در لبنان به عنوان یک استراتژی تعریف کرده بودند و در این پیروزی که اتفاقا روز یکشنبه(پنجم خرداد) که سالگرد خروج رژیم صهیونیستی از جنوب لبنان در سال 2000 بود؛ این مراسم مفهوم و معنای دیگری داشت که ما در آن شرکت کردیم؛ کشورهای مختلفی هم در این مراسم شرکت کردند.

متکی اظهار داشت : ما آمدیم تا نشان دهیم که در غم و شادی مردم لبنان، شریک هستیم و روز یکشنبه روز شادی مردم لبنان بود؛ در عین حال از فرصت دو روزه حضور در لبنان استفاده شد با همه جریانهای تقریبا اصلی لبنان فرصت دیدار فراهم شد با آقای رئیس جمهوری لبنان ملاقات خوبی پیرامون راههای تحکیم مناسبات میان دو کشور انجام دادیم؛ از طرف رئیس جمهوری کشورمان از آقای سلیمان برای سفر به تهران دعوت کردم و ایشان هم متقابلا از آقای دکتر احمدی نژاد برای سفر به لبنان دعوت کردند؛ همچنین با آقایان نبیه بری( رئیس مجلس)، فواد سنیوره (نخست وزیر و از سران 14 مارس)، میشل عون(رئیس جریان ملی آزاد)، عمر کرامی(نخست وزیر اسبق) و همینطور آقای سعدالحریری(رئیس فراکسیون المستقبل و از سران 14 مارس) دیدار کردم.

دکتر متکی درباره این سئوال مهر که آینده روابط ایران و لبنان با انتخاب رئیس جمهوری جدید این کشور را چگونه ارزیابی می کنید؟ اظهار داشت : فکر می کنیم با این توافق، ثبات و آرامش به لبنان به طور جدی تری بازخواهد گشت؛ برای نزدیک کردن هرچه بیشتر جریانهای سیاسی لبنان از یک سو و اجرای توافقات از سوی دیگر باید تلاش کرد؛ جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد که بیش از گذشته، همکاری های دوجانبه خود را با لبنان در تمام زمینه ها به ویژه اقتصادی و سیاسی ارتقا ببخشد؛ از برخی مقامهای لبنانی برای سفر به لبنان دعوت شد.

وی افزود : فکر می کنم، این شرایط وضعیتی را فراهم کرده است که لبنان می تواند در حوزه سرمایه گذاری های خارجی ؛ در حوزه همکاری های اقتصادی برای کشورهای عربی، کشورهای اسلامی و کشورهای مختلف، ظرفیت خوبی را ایجاد کند؛ جمهوری اسلامی ایران علاقه مند است از این ظرفیتهای جدید استفاده کند؛ ما چشم انداز خوبی در توسعه مناسبات میان ایران و لبنان می بینیم.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره این سئوال مهر که آیا در مذاکرات طولانی خود با مقامهای عربی و لبنانی، آیا به مسئله سلاح مقاومت پرداخته شد و آیا از موضع جمهوری اسلامی ایران بحثی به میان آمد؟ گفت : مقاومت در لبنان، امر پذیرفته شده ای است ؛ بدیهی است این مقاومت به ویژه در کنار مرزها با رژیم صهیونیستی و اهداف این رژیم، تدبیر هوشمندانه ای است که ملت لبنان اتخاذ کرده است و مقاومت ابزار لازم خودش را می خواهد در توافق دوحه هم هیچ اشاره ای به سلاح مقاومت نشده است؛ بنابراین مسائل مختلف لبنان مانند توافق دوحه باید بر اساس اجماع میان گروههای لبنانی مورد بررسی قرار گیرد.

متکی که به سبب فشردگی دیدارهایش با مقامهای مختلف لبنانی، فرصت چندان زیادی برای مصاحبه نداشت در پاسخ به این سئوال مهر که آیا آقای ولید جنبلاط رئیس جریان سوسیالیست ترقیخواه به خاطر اظهارات اخیرش بر ضد جمهوری اسلامی ایران که خواستار اخراج سفیر کشورمان از لبنان شده بود،از شما عذرخواهی کرده است؟ تنها به این جمله بسنده کرد : بهتر است به حواشی سفر زیاد نپردازیم.

کد خبر 691125

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha