۸ خرداد ۱۳۸۷، ۱۳:۱۵

تفاهم ایران و ترکیه در توسعه فازهای 22 تا 24 پارس جنوبی، باب جدیدی در روابط دو کشور

بوشهر - خبرگزاری مهر: شرکت نفت ترکیه پس از انجام مذاکرات پنج روزه در ایران، نتیجه بررسی های خود را به طور رسمی اعلام می کند و طور قطع این نتایج در صورت تفاهم دو طرف، باب جدیدی در روابط اقتصادی و انرژی دو کشور ایجاد می کند.

به گزارش خبرنگار مهر در عسلویه، هفته گذشته هیئتی از مدیران شرکت نفت ترکیه (TPAO) با مقامهای شرکت نفت و گاز پارس مذاکره کردند و قرار است به زودی نظر خود را برای انعقاد قرارداد توسعه فازهای 22 تا 24 اعلام کنند.

این مذاکرات که به دنبال سفر هیئت ایرانی به ترکیه در فروردین ماه انجام شد، پیش بینی می شود مقدمات انعقاد قرارداد ایران و ترکیه فراهم شود، اما طرف ترک اعلام کرده نیازمند زمان بیشتری است.

مذاکرات ایران و ترکیه در ادامه امضای تفاهم نامه ای میان وزیر نفت پیشین ایران، سیدکاظم وزیری هامانه و حلمی گولر، وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه در 22 تیر ماه سال گذشته دنبال می شود.

در این تفاهمنامه ترکیه و ایران موافقت کردند سالانه 30 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی ایران از طریق خط لوله ای از خاک ترکیه به اروپا صادر شود ضمن این که در مقابل ایران نیز اجازه دهد گاز خریداری شده ترکیه از ترکمنستان به این کشور برسد.

ترک ها که در این مذاکرات برای مشارکت در توسعه فازهای پارس جنوبی با ایران ابراز تمایل کرده بودند، یک ماه بعد در 28 مرداد 86 به سرپرستی حلمی گولر، وزیر نفت و منابع طبیعی خود به ایران آمدند تا مذاکرات خود را با غلامحسین نوذری که سرپرستی وزارت نفت را پس از مهندس وزیری هامانه به عهده گرفته بود، ادامه دهند.

در این مذاکرات مقرر شد طرف ترک با سرمایه‌گذاری خود فازهای ۲۲ تا ۲۴ پارس جنوبی را در چارچوب قراردادهای بیع متقابل توسعه دهد و به همین منظور شرکتی مشترک میان دو کشور تشکیل شود تا کار احداث خط لوله از عسلویه تا مرز ترکیه و از مرز ترکیه تا اروپا را انجام دهد، همچنین وزیران نفت ایران و ترکیه بر فروش 20 درصد از گاز تولیدی فازهای 22 تا 24 پارس جنوبی به ترک ها و ساخت خط لوله ای با ظرفیت انتقال 35 میلیارد متر مکعب گاز در سال تفاهم کردند.

انتظار می رود مذاکرات کارشناسی ایران و ترکیه برای بررسی جزئیات قرارداد توسعه فازهای 22 تا 24 پارس جنوبی که در 9 ماه گذشته ادامه یافته؛ هر چه سریع تر به نتیجه برسد و ترکیه به انعقاد این قرارداد اقدام کند، زیرا با اجرایی شدن تفاهم های ایران و ترکیه، باب جدیدی در روابط اقتصادی و انرژی دو کشور گشوده می شود و دو کشور می توانند نقش تازه ای در اجرایی شدن خط لوله نابوکو و تامین بخش زیادی از گاز اروپا ایفا کنند؛ چنانکه در قراردادی که ایران و سوئیس در آخرین روزهای سال 86 امضا کردند نیز، قرار بر انتقال گاز ایران از ترکیه و ساخت خط لوله جدیدی برای این پروژه شده تا به این ترتیب تا سال 2012 سالانه پنج میلیارد متر مکعب گاز به این کشور صادر شود و این کشور یکی از خریداران گاز ایران خواهد بود که هم اکنون در صف خرید قرارداد قرار دارند.

کد خبر 691165

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha