معضل انتخاب رشته و تعيين سرنوشت آينده ، مرحله اي است كه هر دانش آموزي آن تجربه كرده و با انتخابي درست يا نادرست از آن گذشته است ، انتخابي كه اگر صحيح باشد موفقيت هاي شغلي و اجتماعي آينده را دربر دارد و اگر صحيح نباشد سرخوردگيهاي عاطفي و شكست هاي تحصيلي و شغلي را دربر دارد و در اين بين دانش آموزان به شدت خود را در اين امر تنها مي بينند .
انتخاب رشته و جنجال در خانه
يك دانش آموز سال سوم هنرستان در اين زمينه مي گويد : انتخاب رشته كار خيلي سختي است و باعث جنجال هاي زيادي مي شود ، پدرم معتقد است كه فرزندانش بايد مهارت حرفه اي بلد باشند ، در حالي كه مادرم از ما فقط مدرك تحصيلي مي خواهد.
هادي معمار مي افزايد : در روزهاي انتخاب رشته فشارهاي پدرم به قدري بود كه جذب هنرستان شده و در رشته الكترونيك مشغول تحصيل شدم در حالي كه هيچ علاقه اي به آن نداشته و ندارم ، من عاشق كتاب هاي ادبي و متون كهن هستم ، اگر انتخاب با خودم بود حتما رشته علوم انساني را انتخاب مي كردم ، اما در خانه ما جنجال سر انتخاب رشته من ، بين پدر و مادرم به قدري بود كه مجالي براي علايق من نبود.
وي ادامه مي دهد : سر كلاس دلم مي خواهد هر چه سريعتر زمان بگذرد و بتوانم از تنگناي اجبار كلاس فرار كنم و به كتابخانه بروم و كتاب هاي مورد علاقه ام را بخوانم ، در روز شايد بيش از 5 ساعت مطالعه مي كنم اما از اين مدت شايد فقط يك ساعت آن را به مرور درس هايم مي پردازم.
عمده ترين دليل افت تحصيلي ، انتخاب نادرست رشته تحصيلي است
يك كارشناس تعليم و تربيت با تاكيد بر اينكه دانش آموزان خصوصا در مقاطع راهنمايي و متوسطه نيازمند مشاوره تحصيلي هستند ، مي گويد : نوجوانان به دليل تجربيات محدود نه تنها نمي توانند شناخت كاملي از روحيات و علايق خود داشته باشند ، بلكه در بسياري از موارد براي فهميدن مفاهيم متون درسي نيز نيازمند راهنمايي مربيان هستند.
دكتر پيمان رمضاني مي افزايد : مطالعه هر درس روشي دارد كه تا فرد آن روش را نياموزد نمي تواند مفاهيم آن درس را بفهمد به غير از روش هاي درس خواندن ، دانش آموزان در روزهاي انتخاب رشته يك دوره بحراني را سپري مي كنند و بايد يكي از انتخاب هاي اساسي زندگي خود را داشته باشند ، در حالي كه هنوز شخصيت خود را به طور كامل نشناخته و تحت تاثير ديگران قرار دارند.
اين استاد دانشگاه شهيد بهشتي با تاكيد بر اينكه عمده ترين دليل افت تحصيلي دانش آموزان به دليل انتخاب نادرست رشته تحصيلي است ، مي افزايد : در حال حاضر نه تنها به دليل كمبود مشاور و تراكم دانش آموزي در مدارس ، مشاوره تحصيلي به ندرت صورت مي پذيرد ، چه بسا در بسياري از مدارس مربي مشاوروجود ندارد.
كمبود بيش از 30 هزار مشاور در مدارس راهنمايي
مديركل دفتر آموزش و پرورش راهنمايي نيز با تاكيد بر لزوم حضور مشاور در مدارس به خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي گويد : متاسفانه هم اكنون در مدارس راهنمايي هيچ پست مشاوري وجود ندارد و بسياري از مدارس فاقد مشاور هستند.
منوچهر فضلي خواني با اشاره به اينكه مدارس راهنمايي كشور درحال حاضر نيازمند حداقل 30 هزار مشاور هستند ، مي افزايد : وزارت آموزش و پرورش در جستجوي يافتن راهكار مناسب براي تقويت امر مشاوره در دوره راهنمايي است، اما به دليل عملكرد نادرست مشاوران در گذشته خلا پست مشاوره اي كه در مدارس راهنمايي به وجود آمده است ، به سختي برطرف مي شود.
وي تاكيد مي كند : پاسخگويي در برابر سوالات دانش آموزان پيرامون مسائل بلوغ و رشد عقلاني و هويتي و انتخاب رشته تحصيلي در اين مقطع سني، بدليل روحيه حساس و جستجوگر آنها، ضرورت تقويت امر مشاوره در مدارس راهنمايي را حساستر و بيشتر مي كند.
مدير كل دفتر برنامه ريزي امور فرهنگي و مشاوره وزارت آموزش و پرورش درباره ميزان تخصص مشاوران موجود در مدارس مي گويد : از بين 15 هزار مشاور تنها يك هزار و 224 نفر مشاور با مدرك كارشناس ارشد و دكترا هستند.
حميد رضا كفاش درگفتگو با مهرمي افزايد : تا زماني كه وزارت آموزش و پرورش به سمت تخصصي شدن مشاوره در مدارس پيش نرود ، نمي توان انتظار تغيير نگرش مسئولين ، خصوصا مسوولين سازمان مديريت و برنامه ريزي را در دادن مجوز استخدام مشاور در مدارس را داشت.
دانش آموزان از معضل انتخاب رشته مي گويند ، كارشناسان از لزوم حضور مشاور تحصيلي در مدارس سخن مي رانند و مسوولان از كمبود مربي مشاوره و بودجه اختصاص يافته به اين منظور شكوه مي كنند ، شما فكر مي كنيد گره كور كار كجاست ؟ !
نظر شما