به گزارش خبرنگار مهر در نوشهر، به تاکید این کارشناسان تدوین قوانین حمایتی و اجرای سیاستهای تشویقی برای اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی در غرب مازندران ضروری است.
آنان در گفتگو با خبرنگار مهر، افزایش راندمان تولید، کاهش ضایعات، مدیریت واحد در مزارع، کاهش مصرف سموم کشاورزی و جلوگیری از روند تغییر کاربری را از جمله مزیتهای توسعه طرح یکپارچه سازی اراضی شالیزاری عنوان کردند.
همچنین کوچک و محدود بودن اراضی، فراهم نمودن زیرساختها، تعدد کشت، کمبود اعتبار، نبود پشتوانه محکم، نبود پشتوانه محکم، نبود آموزش و اطلاع رسانی کافی از جمله مشکلات اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی شالیزاری در غرب مازندران علاوه بر رفع چالشها و موانع به حمایت همه جانبه و برنامه جامع نیاز دارد.
طرح یکپارچه سازی اراضی از سال 70 در کشور آغاز شد و تاکنون بیش از 30 درصد از مجموع 240 هکتار اراضی شالیزاری مازندران یکپارچه سازی شده است.
این در حالی است که از این شمار اراضی یکپارچه سازی شده کمتر از 100 هکتار مربوط به غرب مازندران است.
یک کارشناس کشاورزی در چالوس گفت: تسطیح اراضی، احداث جاده بین مزارع، زهکشی و بالا بردن راندمان آبیاری از جمله اهداف طرح یکپارچه سازی اراضی است که متاسفانه برخی کشاورزان از آن آگاهی کافی ندارند.
بهمن میردار افزود: بالا رفتن قیمت زمین، هزینه بالای تولید و گرانی نهاده های کشاورزی از جمله دلایلی است که کشاورزان از یکپارچه سازی اراضی چندان استقبال نمی کنند.
وی اظهار داشت: استاندارد نمودن قطعات به تناسب شرایط پستی و بلندی زمین و شکل دهی قطعات به گونه ای که هر قطعه به طور مستقیم به کانال آبیاری دسترسی داشته باشد ضروری است.
وی خاطر نشان کرد: باید حمایت دولت از کشاورزان افزایش یابد و برای صاحبان اراضی سند مالکیت صادر شود.
به گفته میردار، همچنین باید قانون مناسب توسعه و تجهیز برای همه اراضی جاده و مشکلات اجتماعی رفع شود.
این کارشناس کشاورزی کمبود اعتبار را از دیگر موانع اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی در منطقه اعلام کرد.
طبق آمار، اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی در هر هکتار اراضی شالیزاری، 300 میلیون ریال هزینه دارد.
عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد چالوس گفت: تقویت مشارکتهای مردمی و اطلاع رسانی بهینه در فراگیر شدن طرح یکپارچه سازی اراضی کشاورزی در منطقه ضروری است.
مجتبی نشایی مقدم افزود: کشاورزی در اراضی کوچک به دلیل گرانی نهاده ها و هزینه های تولید، صرفه اقتصادی ندارد.
وی کاهش مصرف انواع سموم شیمیایی را از محصولات دیگر مزایای طرح یکپارچه سازی اراضی برشمرد و تصریح کرد: در ایران سالانه دو تا سه برابر متوسط جهانی سموم کشاورزی مصرف می شود.
وی یادآور شد: اکنون بیشتر اختلاف در اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی مربوط به مالکیت و مساحت زمین است و کشاورز راضی نمی شود از بخشی از مالکیت خود در زمین دست بکشد.
به گفته نشایی مقدم، رعایت نشده اصول علمی و واگذاری امور به افراد غیر متخصص و مشکلات اجتماعی پیامدهای این طرح را افزایش داده است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: تعدد و تکثر کشت، سنگین و غیر فنی بودن یکپارچه سازی اراضی در غرب مازندران را کند کرده است.
وی برنامه ریزی جامع و اصولی برای فراگیر کردن طرح یکپارچه سازی اراضی در غرب مازندران وجود ندارد.
وی اظهار داشت: تنها راه حفظ و عملیاتی شدن طرح یکپارچه سازی اراضی این است که تمام هزینه های این طرح از سوی دولت تامین و برای خرید ماشین آلات نیز یارانه پرداخت شود.
وی تصریح کرد: یکپارچه سازی اراضی 30 درصد هزینه های تولید را کاهش و عملکرد در واحد سطح و راند و مان آبیاری را 15 و 20 درصد افزایش می دهد.
احمدی اضافه کرد: فرهنگ سازی، اطلاع رسانی و آموزش کافی به کشاورزان موجب تسریع در اجرای طرح راهبردی یکپارچه سازی اراضی می شود.
رئیس اداره جهاد کشاورزی چالوس گفت: تاکنون فقط در سطح محدودی از اراضی شالیزاری این شهرستان در روستای سنگ وارس طرح یکپارچه سازی اجرا شد.
یزدان علی خزایی افزود: ارائه برنامه هدفمند و جامع برای اجرای این طرح الزامی است و باید موانع فراروی برطرف شود.
وی اظهار داشت: مکانیزه نمودن کشاورزی، حذف تدریجی سختی های کار کشاورزی سنتی و آموزش از جمله ضرورت های اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی است.
اسماعیل شهسواری، مدیر جهاد کشاورزی نوشهر گفت: تاکنون به دلیل محدود بودن زمین، یکپارچه سازی اراضی در این منطقه اجرا نشده است.
وی بیان داشت: اجرای این طرح نیازمند فراهم شدن برخی زیرساخت ها و تامین اعتبار مورد نیاز است.
نظر شما