۱۲ خرداد ۱۳۸۷، ۱۱:۴۴

آیت الله هاشمی رفسنجانی:

ادامه استراتژی هوشمندانه امام راحل عامل تداوم حاکمیت اسلامی است

ادامه استراتژی هوشمندانه امام راحل عامل تداوم حاکمیت اسلامی است

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به شکل‌گیری قیام 15خرداد به استراتژی هوشمندانه امام که به دو اصل حاکمیت اسلام و حضور مردم مبتنی است اشاره کرد و گفت: ادامه حاکمیت اسلامی تنها باید با توسل به این دو اصل صورت پذیرید و اتخاذ رویکردی غیر این اسلامی و منصفانه نیست.

آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و امام جمعه موقت تهران صبح امروز یکشنبه 12 خرداد ماه در "همایش 15 خرداد 1342 زمینه ها و بسترها" ابراز امیدواری کرد بررسی بسترها و زمینه های 15 خرداد که از سوی حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی طراحی و اجرا شده ادامه یافته و این حادثه مهم با منابعی که هنوز به طور زنده در دسترس است متناسب با ادبیات زمانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.

وی افزود: مسئله 15 خرداد دارای ریشه ها، بسترها و اثرات فوری و بدون فاصله ای است که تا امروز مشاهده می شود و من به عنوان یکی از گواهان این رویداد باید نکاتی را در این رابطه متذکرشوم. این حادثه از نظر میدانی نخستین تبلور استراتژی امام در نهضت وی بود که در دوره معاصر صورت گرفت و جواب داد و ما باید از آن حراست کنیم.

آیت الله هاشمی رفسنجانی گفت: امام با تجربه خود از صدر مشروطه ناظر تاریخ ایران و جهان بود و با هوش کم نظیر خود راه درست را انتخاب کردند که این راه یکی حاکمیت اسلام بود که در بند بند وجود مردم ایران مشاهده می شود و دیگری حضور مردم در صحنه بود که با جمع این دو، مشکلات حل و راه انتخابی به نتیجه رسید.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام یادآور شد: امام منتظر فرصتی برای عملی کردن استراتزی خود بود و بعد از تبعید رضاخان و به کار آمدن محمد رضا پهلوی توسط خارجی ها این خانواده تضعیف و رو به متلاشی شدن بود. در آن احوال بود که مرکزیت کشور دچار ضعف شد و بسیار از بخشها در تصرف خارجی ها بود، مردم و مذهبی ها دل پرخونی داشتند به طوری که مجموعه این عوامل باعث شد تلاطمی در کشور ایجاد شود.

وی این تلاطم را همزمان با رشد گروه های سیاسی دانست که اواخر دهه 20 با اوج حضور سیاسی احزاب مختلف بود نشان از به نتیجه رسیدن خیز اول بود.

آیت الله هاشمی رفسنجانی گفت: خارجی ها نفت را در دست گرفتند و شاه را تقویت کردند به طوری که کودتای 28 مرداد ماه با حضور مردم به نفع شاه تمام شد و پس از رفتن مصدق دربار قدم به قدم با روایت آمریکا و انگلیس مثل اختاپوس برشریانهای کشور دست اندازی کردند و همچنین با تأسیس ساواک روزگاری بدی را برسر مخالفان رژیم و نیروهای بالقوه انقلابی رقم زدند.

وی جریانات سالهای 33 تا 40 را به نفع شاه توصیف کرد که به رغم برسر کار آمدن دکتر امینی که خاندان قاجار بود و لخوشی از پهلویها نداشت باز هم به نتیجه نرسید.

امام جمع موقف تهران تصریح کرد: در این میان روحانیت در حال شکل گرفتن بود و چون تربیت موسی در خانواد فرعون روحانیت در شرایط خفقان ایران شکل گرفت. در آن زمان آیت الله بروجردی با تدبیر روحانیت را تقویت کرد و پس از درگذشت ایشان 40 روز عزاداری در قم شکل گرفت که با وجود دسته جات مختلف قدرت روحانیت، اسلام و تشیع به نمایش در آمد و این 40 روز خیلی چیزاها را به دنیا فهماند. از سوی دیگر رژیم خواست کفه نجف را نسبت به قم سنگین تر کرده و در قم تفرقه افکنی کند که موفق به این کار نشد.

وی افزود: سیاستهای تضعیف روحانیت و تقویت دربار پیگیری می شد که این بار با حضور شاه و در باغ سبز نشان دادن به اقشار مختلف مردم ادامه یافت و پس از برگزاری رفراندوم دروغین، شاه به مخالفت و دشمنی با روحانیت ادامه داد و از عبارات بسیار نامناسبی برای اشاره به روحانیت استفاده می کرد و بسیاری از این عبارات در قم و در مقابل حرم حضرت معصومه (س) ایراد می شد.

آیت الله هاشمی اظهار داشت: در این میان امام وارد میدان شدند و حرفهای نادرست شاه را در بیانیه ها پاسخ داده و طلبه ها حرفهای امام را به سراسر کشور می رساندند. نخستین نشان از وسعت حضور مردم در سال 42 مشاهده شد که درگیری ها مشاجرات به خیابانها کشیده شد .

وی یادآور شد: اولین درگیری سال 42 در مدرسه فیضیه رخ داد که رویدادی بسیار سخت و دردناک و نشانه شقاوت رژیم بود. پس از آن خدمت امام رفتیم و امما تنها دو سه جمله ایراد کرده و فرمودند این آغاز حرکت به سمت پیروزی است و رژیم با دستان خود گور خود را می کند. امام همچنین بیانیه چند خطی را هم نوشتند که ما آن را منتشرکردیم.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه اظهارات خود یادآور شد: بعد از 20 روز که روحانیت برای تعطیلات به شهرهای خود رفته بودند با ذکر واقعه مدرسه فیضیه همه ایران را به عزاخانه تبدیل کردند. اما در این میان رژیم که خواستار متلاشی شدن حوزه بود به رغم معافیت سربازی طلبه ها آنها را برای سربازی به باغ شاه برد و من از نخستین طلبه هایی بودم که به رغم معافیت برای سربازی به باغ شاه رفتم.

وی جریان سربازی در باغ شاه را تأثیر گذار ذکر کرد و یادآور شد که امام در این رابطه فرموندند بگذارید فضای محدود و بسته ارتش آگاه شوند.

آیت الله هاشمی رفسنجانی درسخنان خود درباره قیام 15 خرداد و روزی که امام بازداشت شدند گفت: سروصدای مردم از خیابانها در داخل باغ شاه شنیده می شد و این فاجعه اوج قساوت و خشونت رژیم بود که حرکت خودجوش مردم را ظرف چند ساعت به خاک و خون کشید. پس از این واقعه همان رعبی در دل مردم ایجاد شد که رژیم خواستار آن بود اما صحنه هایی از این دست تا سال 56 که آگاهی مردم و سازمان دهی آنها بیشتر شده بود تکرار نشد.

وی گفت: پس از قیام 15 خرداد همان آدم ها به فکر تشکیلات زیرزمینی  و اطلاع رسانی و افشاگری افتادند و این دوره طولانی آگاهی مردم را افزایش داد و مردم در اولین فرصت واقعیت حضور خود را نشان داده و انقلاب پیروز شد.

وی در پایانتأکید کرد : استراتژی امام جواب داد، امام راه درست را انتخاب کرده بود و ما نیز اگر این استراتژی امام را از دست بدهیم اشتباه کرده ایم، ادامه حاکمیت اسلامی باید با حضور و اتکا به مردم صورت پذیرد و رویکردی غیر از این اسلامی و منصفانه نیست.

کد خبر 693376

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha