۲۰ خرداد ۱۳۸۷، ۱۱:۴۳

"آتش بدون دود" نادر ابراهیمی خونی در رگهای سریال‌سازی تلویزیون

"آتش بدون دود" نادر ابراهیمی خونی در رگهای سریال‌سازی تلویزیون

"مینو بدیعی" - روزنامه نگار پیشکسوت - در یادداشتی که در وبلاگ خود منتشر کرده، مروری بر سریال "آتش بدون دود" نادر ابراهیمی و تاثیرات آن بر سریال سازی های تلویزیون داشته است.

سالها پیش از این، کتابی از نادر ابراهیمی به نام "تضادهای درونی" می خواندم؛  کتابی که دیدگاه های این نویسنده، کارگردان و هنرمند بزرگ فقید را در مورد مسائل اجتماعی و سیاسی و... داخل کشور مشخص می کرد. 

او در قصه ها و داستان واره های کوتاه در این کتاب از کار یا فعالیتهای ضدفرهنگی استعمار نو و یا کهنه در ایجاد تضادهای فرهنگی بین مردم کشور ما سخن گفته بود. در یک قصه کوتاه سربازی اهل آذربایجان از اینکه سایر هم قطارانش او را به دلیل اینکه اهل خطه زرخیز آذربایجان بود با کلام نه چندان خوشایندشان آزار می دادند ناراحت بود.

این قصه تحلیل می کرد که چگونه استعمارگر پیر و کهنه کار انگلیس و پس از آن سایر استعمارگران نوین از تز "تفرقه بینداز و حکومت کن" بهره می گرفتند و بین تمامی خلقهای ایران که همه آنها دارای ویژگی های بالای فرهنگی بودند و هستند، تضاد فکری به راه می انداختند. در این کتاب نسبتا کم حجم حرفها و دیدگاه های قابل ارزشی مطرح شده بود که نیاز به انجام کار و پژوهشهای میدانی در رشته های مختلف علوم اجتماعی در دانشگاه ها داشت. این کتاب کم حجم ذهن خوانندگان را به این سمت و سو می برد که استعمارگران نوین از تمام امکانات نظامی سیاسی فرهنگی و... خویش برای ایجاد تضاد حتی بین خلقهای یک کشور نیز بهره می گیرند.

بعدها در دانشگاه که کتابهای مختلف جامعه شناسی را می خواندم و به موضوع  تفاوتهای فرهنگی و یا پاره فرهنگهای اقوام مختلف توجه می کردم به این نگرش  قوی نادر ابراهیمی که بی گمان بیش از ۴٠ سال یا پیشتر از این عنوان شده بود بیشتر پی بردم.

با دیدن سریال "آتش بدون دود" که در سالهای قبل از پیروزی انقلاب در کنار سریال "دلیران تنگستان" یکی از بهترین سریالهای تلویزیونی آن دوران بود، به توانایی ها و قابلیتهای بسیار نادر ابراهیمی، من و تمامی تماشاچیان جوان و نوجوان و خردسال آن موقع تلویزیون و سایر گروه های سنی دیگر در آن زمان پی بردیم. سریال آتش بدون دود این رغبت را در بین گروه های مختلف مردم برمی انگیخت که پای سریال متفاوتی بنشینند.

داستان قهرمانی های "گلن اوجا" و عشق او به "سولماز" دختر ترکمن آن قدر جاذبه های عمیقی داشت که تصور مردم از سریالهای آبکی تلویزیون آن زمان دگرگون شد و "مراد برقی" به عنوان مبتذل ترین سریال آن دوره از اذهان مردم  پاک شد و ... در حقیقت فرهنگ سلحشوری گلن اوجایی جایگزین ابتذال شخصیت  پوشالی مراد برقی شد و معنای دیگری از عشق و علاقه زن و مرد و پیوند بین آنان در سطوح مختلف فرهنگی تماشاچیان تلویزیون رونق گرفت.

نادر ابراهیمی بدون تردید یکی از بزرگترین هنرمندان معاصر است که تاثیرات بسیار فرهنگی را با انتشار آثارش و ارائه سریال هایش در جامعه برجا گذاشت.

صبر بسیار بباید پدر پیر فلک را / تا دگر مادر گیتی چون تو فرزند بزاید

کد خبر 695938

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha