به گزارش خبرنگار مهر، یساقی در نشست خبری در جمع خبرنگاران به اولویت های ده گانه سازمان زندانها اشاره کرد و افزود: تلاش درجهت کاهش جمعیت کیفری زندانها ، کاهش آسیب رفتارهای پرخطر در داخل زندانها، ساماندهی و طبقه بندی زندانیان ، بهبود وضعیت نیروی انسانی و آموزشی کارکنان ، انتقال زندانها به خارج از شهرها و احداث زندانهای جدید ، رعایت حقوق شهروندی زندانیان ، نظامند کردن بازداشتگاه های امنیتی ، ایجاد بازداشتگاههای موقت ، گسترش صنعت آی تی و تقویت پلیس زندان از اولویت های سازمان زندانها محسوب می شود.
وی به مشکل فرسوده بودن اغلب زندانها در کشور اشاره کرد و گفت: در حال حاضر زندانهای ایران شرایط مطلوبی دارند اما یکی از بزرگترین مشکلات زندانها در حال حاضر این است که در حدود 130 زندان با قدمت بالا و فرسوده در کشور داریم که توجه ویژه دولت را جهت بازسازی می طلبد.
رئیس سازمان زندانها به اقدامات و برنامه های آموزشی سازمان زندانها در ارتباط با زندانیان اشاره کرد و گفت: در حوزه حفظ قرآن کریم در سال گذشته 108 درصد رشد داشته ایم همچنین در ارتباط با مددجویان شرکت کننده در کلاسهای تحصیلی مقطع راهنمایی 500 درصد رشد و در ارتباط با قبول شدگان در کنکور 300 درصد رشد داشته ایم .
یساقی به حوزه حرفه آموزی در داخل زندانها اشاره کرد و گفت: در سال 85 ، 29 هزار نفر در کلاسهای حرفه آموزی شرکت کرده اند که این میزان در سال 86 به 42 هزار و 600 نفر رسیده است، به گونه ای که در حدود 19 درصد رشد داشته است. همچنین در حوزه اشتغال در سال 85 ، 17 هزار و 497 نفر در داخل زندانها و کارگاهها اشتغال یافته اند که این میزان در سال 86 به 29 هزار و 283 نفر رسیده است.
وی گفت: در سال 85 ، 2 هزار و 780 نفر با کمک مالی ستاد دیه آزاد شده اند که این تعداد در سال 86 به 4 هزار و 542 نفر افزایش یافته است.
رئیس سازمان زندانها گفت: با کمک کارشناسان و اساتید دانشگاهها تلاش می شود شخصیت زندانیان بازسازی گردد که در این راستا در سال 85 ، 14 استان تحت پوشش این طرح قرار گرفتند و این امر در سال 86 به 17 استان رسیده است.
یساقی ، تشکیل شورای کارآفرینی و اشتغال ، شورای ارتقای فنی و حرفه ای ، انعقاد تفاهمنامه با سازمان میراث فرهنگی ، وزارت کار ، اخذ 10میلیارد ریال از سازمان مدیریت و مرکز امور زنان و همچنین سازمان ملی جوانان از جمله اقدامات درجهت اشتغال و حرفه آموزی زنان در زندانها عنوان کرد.
وی به اقدامات انجام شده توسط شورای بهداشت و درمان اشاره کرد و گفت: اجرای مستمر آموزش بهداشت و پیشگیری از بیماریها ، انجام واکسیناسیون، انجام مرتب گندزدایی و سم پاشی، اجرای طرح سراسری ارتقای سلامت زندانها ، تدوین مجموعه دانستیها در بهداشت زندانها، مشارکت در برنامه کنترل ایدز، انعقاد تفاهمنامه با موسسه استاندارد ایران و توافقنامه مشترک با معاونت سلامت وزارت بهداشت در ارتباط با کنترل بیماریهای پرخطر از جمله فعالیتهایی است که توسط شورای بهداشت و درمان پیگیری می شود.
رئیس سازمان زندانها از افزایش مراکز مجری درمان اعتیاد نگه دارنده با متادون از 40 مرکز به 110 مرکز خبر داد و گفت: در حال حاضر 22 هزار نفر تحت پوشش متادون درمانی قرار گرفته اند.
یساقی افزود: در حوزه مددکاری مجموعا در سال 86 نسبت به سال 85 ، 25 درصد فعالیت ها از جمله پیگیری پرونده های قضایی مددجویان ، بررسی وضعیت اقتصادی اجتماعی مددجویان و تلاش در جهت اخذ رضایت شاکیان رشد داشته است.
وی بر رعایت حقوق شهروندی زندانیان تاکید کرد و گفت: در سراسر جهان به زندانیان ظلم می شود اما در پرتو اسلام است که زندانیان در ایران از حقوق شهروندی کامل برخوردار هستند.
رئیس سازمان زندانها تاکید کرد: جهت گیری کشور استفاده کمتر ازمجازات زندان است که دراین راستا ستادی تشکیل شده که در حدود 17 ماه از زمان آغاز به کار آن می گذرد.
یساقی همچنین از کاهش ورودی زندانیان سابقه دار به زندانها خبر داد و گفت: بررسی ها نشان می دهد ورودی زندانیان سابقه دار در سال 86 نسبت به سال 85 ، 21 درصد کاهش یافته و همچنین تعداد زندانیان بلاتکلیف که تحت قرار در زندانها به سر می برند نیز از 31 درصد در سال 85 به 27 درصد در سال 86 کاهش یافته است.
وی به اقدامات مثبت در ارتباط با کاهش بیماریهای واگیردار در زندانها اشاره کرد و گفت: خوشبختانه زندانهای جمهوری اسلامی ایران در این امر بسیار موفق عمل کرده اند به گونه ای که در نشست مدیریت زندانهای سراسر کشور 3 جایزه به ایران تعلق گرفت.
رئیس سازمان زندانها به مقایسه میانگین تعداد زندانیان در ایران و آسیا پرداخت و افزود: از هر صد هزار نفر در ایران 200 نفر زندانی بوده و این در حالی است که این آمار در آسیا از هر صد هزار نفر 140نفر است و میانگین جهانی در این امر 184 نفر است.
یساقی گفت: بررسی ها نشان می دهد در جمهوری اسلامی ایران از ده سال قبل رشد 10 درصدی جمعیت کیفری متوقف شده و به طور کلی در سال 86 با کاهش 15 درصدی آمار ورودی به زندانها مواجه بوده ایم.
وی در ارتباط با تعداد زندانیان زن گفت: در حال حاضر 5/3 درصد زندانیان زنان هستند.
رئیس سازمان زندانها همچنین در خصوص تعداد زندانیان سیاسی در کشور گفت: زندانی سیاسی در کشور نداریم چرا که جرم سیاسی هنوز تعریف نشده است.
یساقی در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر در ارتباط با کودکانی که در کنار مادران زندانی نگهداری می شوند ، گفت: در آیین نامه سازمان زندانها پیشنهاد شده که اطفال تا 2سالگی می توانند در کنار مادر خود در زندان نگهداری شوند.
وی تصریح کرد: برای چنین مادرانی بندهای مشخصی پیش بینی شده است و شیوه بهداشتی آنان کاملا متفاوت است و پس از سن 2 سال این کودکان جهت نگهداری به بهزیستی تحویل داده خواهند شد.
رئیس سازمان زندانها گفت: در حال حاضر کمتر از 100 کودک زیر 2 سال در کنار مادران خود در زندانها نگهداری می شوند.
یساقی به بیشترین جرایم در کشور اشاره کرد و گفت: همچنان بیشترین جرایم در ارتباط با مواد مخدر است به گونه ای که 48 درصد زندانیان در ارتباط با مواد مخدر هستند.
وی افزود: تحقیقات نشان می دهد 70 درصد زندانیان جویای مواد مخدر هستند و در حدود 30 درصد آنان با سابقه اعتیاد وارد زندانها می شوند.
رئیس سازمان زندانها در ارتباط با گزارش تحقیق و تفحص مجلس که در آن نسبت به وضعیت زندانها در برخی مسائل انتقاد شده بود ، گفت: در شرایطی به سر می بریم که در زندانهای جهان ایدز بی داد می کند اما مسئله درمان در ایران تحت کنترل است و باید گفت توفیقات بزرگی تاکنون حاصل شده است.
یساقی در پاسخ به سئوال خبرنگاری در ارتباط با عدم بازگشت زندانیان پس از اعطای مرخصی گفت: در زمانی اعلام شده بود که در بیرجند هزار و 700 نفر به مرخصی رفته اند که برنگشته اند در حالی که بررسی ها نشان داد این امر مربوط به طول 18 سال گذشته بوده است.
وی با تاکید بر اینکه غیبت در حکم به عنوان فرار تلقی می شود و بابت این فرار یک محکومیت جدید برای زندانی تعیین می گردد ، افزود : بررسی ها نشان می دهد تنها یک درصد زندانیان در ایام مرخصی مرتکب جرم می شوند.
نظر شما