به گزارش خبرگزاری مهر، مراسم شصتمین سالگرد تاسیس نیروهای پاسدار صلح ملل متحد روز دوشنبه 23 خرداد ماه با همکاری انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد و مرکز اطلاعات سازمان ملل متحد در دانشگاه تهران و با حضور دانشجویان، اساتید، رسانه ها و "نوت استبای" هماهنگ کننده مقیم سازمان ملل متحد ایران و" سونیل نارولا" رئیس مرکز اطلاعات سازمان ملل در ایران برگزار شد.
"کوزوو با ساختاری شکننده و نیازمند بازسازی در قلب اروپا"
در این مراسم جمعی از اساتید دانشگاههای ایران و همچنین بعضی مقامات سازمان ملل متحد در ایران به سخنرانی پرداختند که سخنرانی دو تن از ایشان در زیر آمده است .
سونیل نارولا رئیس مرکز اطلاعات سازمان ملل در ایران و سخنگوی سابق سازمان ملل در کوزوو در این مراسم با اشاره به تحولات در کوزوو گفت: کوزوو امروز نسبت به سرزمین جنگ زده ای که من نخستین بار در اکتبر 1999 به آنجا رفتم مکانی متفاوت است .
نارولا از خاطرات خود در زمانی که اولین بار وارد کوزوو شده بود سخن گفت و افزود: هنگامی که من برای نخستین بار وارد پرشتینا پایتخت کوزوو شدم، اولین حسم این بود که به جایی آمده ام که وضعی در هم گسیخته دارد. ساختمان ها به صورت بلوک های آپارتمانی به شیوه کمونیستی قدیمی به شکلی مخروبه در کنار هم قرار داده شده بودند؛ تا زمستان 2000 – 1999 بسیاری از آلبانیایی ها که از کوزوو در دوران درگیری ها رانده شده بودند، بازگشته یا در حال بازگشتن بودند به غیر از آنانی که در مکان های امن در کنار نیروهای ناتو بسر می بردند و صرب ها در حال ترک این منطقه بودند.
این مقام سازمان ملل درباره پیشرفت های کوزوو در زمان سرپرستی سازمان ملل متحد بر آن گفت: کوزوو امروز حداقل از نظر فیزیکی کاملا با زمان بعد از جنگ متفاوت است. از سال 2000 به بعد کوزوو شاهد ساخت و سازهای بزرگ بوده است. کسب و کار رونق گرفته و مراکز خرید بزرگ فعال شده اند، اما این بدان معنی نیست که مشکلات حل شده اند و مشکلات اقتصادی و بیکاری بعنوان معضل هنوز وجود دارند.
نارولا با اشاره به مشکلات نژادی ای که هنوز وجود دارد و می تواند آرامش در این منطقه را به هم بزند گفت: نوعی راه حل برای کوزو باید پیدا شود و این آن چیزی است که جامعه بین المللی هنوز سعی دارد به آن دست یابد.
سخنگوی سابق سازمان ملل در کوزوو به وظایف تعریف شده برای سرپرست موقت سازمان ملل در این منطقه اشاره کرد و گفت: بر اساس قطع نامه 1244 شورای امنیت دبیر کل ماموریت سرپرستی موقت ملل متحد در استان جنگ زده کوزوو را با اختیارات زیر تاسیس نمود:
-اجرای وظایف سرپرستی مدنی اساسی، ارتقای تاسیس دولت مردمی و خود مختار در کوزوو، تسهیل فرایند سیاسی برای تعیین وضعیت آینده کوزوو، هماهنگی کمک های انساندوستانه و رفع بلایای مربوط به تمامی آژانس های بین المللی، حمایت از بازسازی زیرساختار های اصلی، ارتقای حقوق بشر، تضمین بازگشت ایمن و بدون وفقه تمامی پناهندگان و آوارگان به خانه هایشان در کوزوو.
نارولا درباره اقدامات انجام شده گفت: با همکاری نزدیک با رهبران کوزوو، "یونمیک" کارهای اساسی سرپرستی مانند خدمات گوناگون در زمینه بهداشتی، آموزشی، بانکداری، مالی، پست، ارتباطات، نظم و قانون را به مورد اجرا گذاشت.
وی درباره چالش هایی که سرپرستی در این منطقه روبرو شد گفت که برخی از چالش های بزرگ که یونمیک با آن مواجه بود عبارت بودند از بازگشت آوارگان به خانه ها و سرزمینشان، یافتن افراد گم شده که قبل، بعد و در حین جنگ مفقود شده بودند، تاسیس نظام قضایی و ارائه عدالت، بازگرداندن حق مالکیت مردمی که به دلیل درگیری جا به جا شده بودند، راه اندازی اقتصاد، اداره شهر میتروویچا که به وسیله رودخانه ای به دو قسمت آلبانیایی ها در جنوب و صرب ها در شمال تقسیم شده بود.
سخنگوی سابق سازمان ملل در کوزوو درباره مشکلات قضایی گفت: برای مثال ایجاد نظام قضایی پس از جنگ کار آسانی نبود. قوانین صرب ها وجود داشت اما قاضی برای اجرای عدالت نبود؛ فرایند آهسته ای برای آموزش قاضی وجود داشت و باید قاضی های بین المللی از خارج آورده می شدند تا به جرایم بزرگ به ویژه جنایات بین قومی رسیدگی کنند.
نارولا ادامه داد: به عنوان شخصی که در مقام سخنگوی یونمیک، خدمت می کردم معتقدم در محیطی که پس ازجنگ ایجاد می شود، کار بسیار پر چالش است و باید دقت می شد هنگام ارسال پیام ضروری از هیچ یک از دو جامعه اصلی جانبداری نشود، تمرکز و توجه رسانه های داخلی و خارجی بر مسائل کوزوو پایان ناپذیر می نمود و کنفرانس های خبری ما بسیار پر شور و فعال بود.
وی ادامه داد: دیروز، 15 ژوئن، تحول چشمگیری رخ داد و قانون اساسی کوزوو به مورد اجرا گذاشته شد و با در نظرگرفتن این امر بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل برنامه هایی برای تغییر ساختار و شکل "سرپرستی موقت ملل متحد در کوزوو (یونمیک) را اعلام نمود و در ژوئن 1999 پس از 78 روز جنگ نیروهای ناتو در کوزوو، سازمان ملل موظف شد با یونمیک کوزوو را اداره نماید و با دستور کار بی سابقه ای سرپرستی انتقالی و نهادهای خود گردان مردم سالار موقت برای تضمین اوضاع صلح آمیز را برای همه ساکنان کوزوو تاسیس و بر آن نظارت نماید.
نظر شما