رسانه های لبنان سفر روز گذشته کاندولیزا رایس به بیروت را سفری " برای فتنه انگیزی" توصیف کردند و آن را در چارچوب تقویت جناح جریان غربگرای 14 مارس و تضعیف گروه 8 مارس(حامیان مقاومت و تشکیل دولت وحدت ملی) تلقی کردند.
گفته می شود که وزیر امور خارجه آمریکا، لیستی از اسامی پنج شخصیت لبنانی برای احراز پستهای وزارتخانه های کلیدی در کابینه فواد سنیوره را تسلیم میشل سلیمان رئیس جمهوری لبنان کرده است.
رایس تلاش می کند تا پیش از مشخص شدن ترکیب کابینه جدید لبنان وزارتخانه های کلیدی را در اختیار شخصیتهای لبنانی وابسته به آمریکا قرار دهد.
از سوی دیگر وزیر امور خارجه آمریکا در جریان دیدار با سران 14 مارس بر ضرورت اجرای قطعنامه 1701 و خلع سلاح مقاومت اسلامی لبنان تاکید کرد در حالی که در توافقنامه دوحه اشاره ای به خلع سلاح مقاومت اسلامی نشده است.
این تحرکات و سفر رایس به لبنان و فلسطین اشغالی نشان می دهد که آمریکا بار دیگر درصدد ایجاد تنش در منطقه و شکاف میان گروه های لبنانی وفلسطینی است، زیرا آمریکا پس از جنگ 33روزه لبنان و شکست ارتش رژیم صهیونیستی در این جنگ نفوذ خود را در منطقه از دست داد.
از طرفی دیگر سفر کاندولیزا رایس به اراضی اشغالی در حالی صورت گرفت که کابینه ایهود اولمرت نخست وزیر رژیم اسرائیل احداث 2100 شهرک یهودی نشین در قدس شرقی و کرانه غربی را مورد تصویب قرار داده بود.
این شهرکها در چارچوب طرح یهودی سازی اراضی اشغالی احداث می شود که در پرتو آن اسرائیل به تدریج ضمن توسعه شهرکهای صهیونیست نشین ، فلسطینیان ساکن اراضی اشغالی 1948 را از این منطقه خارج کند.
چنین طرحی در جریان سفر اخیر جرج بوش رئیس جمهور آمریکا به فلسطین اشغالی برای شرکت در شصتمین سالگرد تاسیس رژیم صهیونیستی علنی شد و آمریکا نیز حمایت آشکار خود را از این طرح اعلام کرد.
از سوی دیگر با توجه به شرایطی که اکنون ایهود اولمرت نخست وزیر رژیم صهیونیستی به سبب فساد مالی با آن روبرو است؛ سفر رایس به منطقه صرفا در راستای حمایت از سیاستهای اولمرت قابل ارزیابی است.
رایس تلاش می کند تا حمایت لابی صهیونیستی از مک کین نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را جلب کند واین سفر بیش از هر چیز جنبه مصرف داخلی دارد و بخشی از یک پروسه تبلیعات انتخاباتی تلقی می شود.
رایس در این سفر ضمن تاکید بر ادامه روند سازش میان تشکیلات خودگردان فلسطین و رژیم صهیونیستی هیچگونه راه حلی برای ساکنان محاصره شده نوارغزه ارائه نداد و تنها به اظهار تاسف از ادامه شهرک سازی در فلسطین اشغالی اکتفا کرد.
این سفر که هفدهمین سفر رایس از سال 2005 تا کنون به شمار می رود؛هیچگونه دستاوردی برای ملت فلسطین نداشت وتنها ایهود اولمرت نخست وزیر رژیم صهیونیستی از آن برای شکستن فشارهای سیاسی رقبای خود در احزاب کار و کادیما و لیکود بهره برداری کرد.
رایس در سفر خود که به نظر می رسد آخرین سفر وی به اراضی اشغالی باشد؛ حتی رهبران تشکیلات خودگردان فلسطین را
نا امید کرد، زیرا این احساس نزد رهبران سازشکار تشکیلات خودگردان به وجود آمد تا تحت هیچ شرایطی در پی کاهش مناقشات خاورمیانه نیست و تمام تحرکات مقامات آمریکا صرفا در چارچوب تامین امنیت رژیم صهیونیستی قرار دارد.
طبیعی است در چنین فضایی رهبران فلسطینی اعم از حماس و فتح چاره ای جز اتکاء به ظرفیتهای داخلی خود نخواهند داشت و تحرکات اخیر رهبران دو جنبش برای حل اختلافات موجود نتیجه طبیعی رویکرد آنان به مسائل داخلی و حل مشکلات خود است.
اگر رهبران فلسطینی بدون تکیه بر طرح های فریبکارانه آمریکا وغرب از ظرفیتهای داخلی خود برای مقابله با فشار رژیم صهیونیستی استفاده کنند؛ قطعا قدرت چانه زنی آنان برای احقاق حقوق ملت فلسطین افزایش خواهد یافت واین امر به انسجام ووحدت ملت فلسطین در برابر تهدیدات رژیم اسرائیل کمک خواهد کرد.
--------------------------------------
" حسن هانی زاده" کارشناس مسائل خاورمیانه
خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : سفر غیر منتظره وزیر امور خارجه آمریکا به لبنان و دیدارهای سئوال برانگیز وی با سران 14 مارس را می توان در راستای تلاش واشنگتن برای برهم زدن توافقات دوحه ارزیابی کرد.
کد خبر 701234
نظر شما