عليرضا ظهوريان يكي از تهيه كنندگان و كارگردان هاي تلويزيوني باسابقه در گفت و گو با خبرنگار هنري خبرگزاري مهر گفت: در حال حاضر اصلي ترين مشكل آثار تصويري ما به ويژه در تلويزيون، مشكل كمبود متن خوب و مستحكم است كه بر اساس آن كارگردان بتواند اثري قابل و در خور توجه توليد كند . با وجود تمامي بحث ها و بررسي هايي كه تاكنون صورت گرفته است، متاسفانه به اين امر در توليد برنامه كمتر توجه مي شود.
وي افزود: نگاهي به مجموعه هاي تلويزيوني خوب خارجي كه از شبكه هاي مختلف صدا و سيما پخش مي شود به راحتي مي تواند بيانگر اين باشد كه استفاده خوب از يك فيلمنامه مستحكم و گنجاندن مضاميني فراگير چگونه مي تواند در توليد يك اثر قابل توجه و ستودني تصويري موثر باشد. براي نمونه در سريال خارجي «ارتش سري» كه چند سال پيش از تلويزيون پخش شد، ما به خوبي شاهد بوديم كه چگونه اين اثر با وجود اينكه از هزينه هاي كمي بهره برده و در لوكيشن هاي بسيار محدودي تصويربرداري شده است با گنجاندن موضوعي جالب توجه و پرورش مناسب و پر تعليق داستان چگونه اثري ماندگار و قابل توجه خلق مي شود.
اين هنرمند با اشاره به آثار تلويزيوني سال هاي اخير گفت: طي اين چند سال، شاهد ساخت و ارايه بسياري از مجموعه هاي طنز آميز بوده ايم كه از عنصر متن مناسب و قابل قبول عاري بوده اند. اين آثار كه كم هم نبوده اند و با استفاده از عنصر خنده تلاش كرده اند نظر مخاطبان تلويزيون را به خود جلب كنند، تنها داراي يك خط ساده داستاني هستند كه با تكيه بر خلاقيت بازيگران پرورانده شده اند كه به همين خاطر چندان مورد توجه تماشاگران واقع نشده اند.
ظهوريان در ادامه به ضرورت حضوريك تهيه كننده فهيم و كارگرداني حرفه اي براي به ثمر رساندن تلاش هاي گروه برنامه ساز اشاره كرد و يادآور شد: تهيه كننده اي كه بتواند قدرت كافي در به دست آوردن امكانات داشته باشد، منابع مالي كه در اختيار دارد به درستي مورد استفاده قرار دهد و هماهنگي لازم ميان تمامي اعضاي گروه به وجود بياورد، نقش به سزايي در رشد كيفي يك اثر تصويري دارد. يك تهيه كننده خوب همواره قوت قلب و حمايت كننده مناسبي براي كارگردان است تا بتواند تمامي خلاقيت هاي فني و تصويري خود را براي ارايه هر چه بهتر اثر به كار گيرد.
اين كارگردان تلويزيوني در ادامه گفت: كارگردان تلويزيوني هم بايد با توجه به جنس رسانه كار خود را شكل بدهد و صورت مناسبي از متن ارايه شده را به تصوير در بياورد. يكي از وظايف كارگردان، هدايت درست و هوشمندانه بازيگران است كه اكنون در تلويزيون به درستي انجام نمي شود. براي نمونه در حال حاضر حركات بسياري از بازيگران ما اغراق آميز و تئاتر گونه است و به هيچ وجه مناسب ارايه در تلويزيون نيست. اين موضوع را به راحتي در مجموعه اي مانند « زير آسمان شهر» مي توانيم ببينيم كه حركات زائد و غير واقعي بازيگران موجب عدم برقراري ارتباط مخاطب با مجموعه شد. مجموعه هاي تلويزيوني ديگري هم هستند كه به خاطر عدم شناخت كافي كارگردان از مقوله بازيگري و ايفاي نقش در تلويزيون كه نيازمند حركات ظريف است تا حركت هاي تند بازيگر، نتوانسته اند مورد اقبال عمومي قرار بگيرند.
ظهوريان در ادامه به عامل مهم فيلمبرداري و تدوين در مجموعه هاي تلويزيوني اشاره كرد و يادآور شد: فيلمبرداري و ضبط تصاوير خوب و جذاب، به كارگيري كادر مناسبي كه در اختيار بيان تصويري مجموعه باشد و نيز رعايت دقيق ميزانسن هايي كه از سوي كارگردان طراحي مي شود، نقش مهمي در ارايه يك مجموعه خوب مي تواند ايفا كند. پس از طي اين مراحل، تدويني زيبا و كم اشتباه كه بتواند پيوند مناسبي ميان تصاوير، پلان ها و سكانس هاي مختلف اثر به وجود بياورد، نقش انكارناپذيري در دستيابي يك اثر به موفقيت مي تواند ايفا كند.
وي در ادامه با تاكيد برهماهنگي تمامي اجزا گروه گفت: زماني كه خود محوري در گروه به وجود بيايد و هيچ كس حاضر به اعمال نظرهاي درست ديگران نباشد، انرژي و هزينه هاي پيش بيني شده به هدر مي رود و شرايطي به وجود خواهد آمد كه هيچ كار حرفه اي صورت نخواهد گرفت.
گفتني است اين كارگردان و تهيه كننده تلويزيوني تاكنون آثاري در زمينه مستندهاي مذهبي،جنگي و داستاني ارايه كرده كه از آن جمله مي توان به سيري در فتوحات (بررسي عمليات هاي دوره دفاع مقدس)، طلوعي بي غروب و كريم اهل بيت در زمينه زندگي ائمه اطهار(س) و مجموعه داستاني چوبدستي اشاره كرد.
نظر شما