به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه "دی ولت" در تحلیلی به قلم "میخائیل اشتورمر" با اشاره به آخرین سفر اروپایی بوش نوشت : در آخرین سفر اروپایی بوش هیچ احساس درد و ناراحتی از خداحافظی بوش در کشورهای اروپایی قابل لمس نبود. همه برای وی دست تکان می دادند، اما کسی از این خداحافظی ناراحت نبود.
نویسنده در ادامه با طرح این سئوال که تاریخدانان در آینده، چهل و سومین رئیس جمهوری آمریکا را چگونه خواهند دید خاطر نشان کرد : یک نمونه برای آن در همه پرسیهای انجام شده درباره بوش دیده می شود که وی بر اساس آن پایین ترین ارزیابی را در بین رئیسان جمهوری آمریکا دریافت کرده است.
اشتورمر در ادامه به نمونه هایی از این همه پرسیها اشاره کرده و می نویسد : بر اساس نظرسنجی ها 64 درصد آلمانی ها دوران بهتری را پس از بوش می بینند؛ در روسیه 32 درصد و در چین 40 درصد این ارزیابی را دارند. این در حالی است که در ترکیه و پاکستان، در حال حاضر بیشتر افراد، آمریکا را به عنوان تهدید قلمداد می کنند.
در ادامه این مطلب آمده است : در این میان هیچ یک از تصمیمات بوش در به وجود آوردن چنین تصویری از آمریکا بیشتر از جنگ عراق که شتابزده آغاز شده و به مرور به جنگی فرسایشی و طولانی تبدیل شد، موثر نبود.
نویسنده در ادامه با تاکید به دگرگونی سیاستهای آمریکا پس از حادثه 11 سپتامبر و به راه افتادن جنگهای عراق و افغانستان نوشت : جنگ عراق در مدت یک سال و نیم، غرب را از بقیه دنیا جدا کرد. هیچ یک از وقایع و میراثهای دوران ریاست جمهوری بوش تاثیری عمیق تر و ریشه ای تر از جنگ عراق و جریانهای پیش و پس ازآن را بر حکومت وی نداشت.
نویسنده در ادامه، اروپا را به سبب موکول کردن تصمیمات به آمریکا و حمایت از صلح آمریکایی در به وجود آمدن چنین شرایطی مقصر دانسته و خاطرنشان کرد : سرزنش و ملامت جرج بوش، شانه خالی کردن اروپا از پاسخ این سئوال است که سهم اروپا برای برقراری نظم جهانی چه بود .
اشتورمر در پایان خاطر نشان کرد : اروپا باید در دوران 44 رئیس جمهوری آمریکا بخشی از بار مسئولیت نظم جهانی را بر عهده بگیرد؛ زیرا دیگر در آن زمان جرج بوشی در میان نخواهد بود که مخالفت با سیاستهای وی را به عنوان توجیه برای شانه خالی کردن از این بار مسئولیت ارائه دهند.
نظر شما