۲ تیر ۱۳۸۷، ۱۵:۰۳

سخن روز /

مزارع اشغالی شبعا و دخالتهای آمریکا

مزارع اشغالی شبعا و دخالتهای آمریکا

خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : مزارع اشغالی شبعا در بخش جنوب شرقی لبنان در یک مثلث که یک ضلع آن در جبل الشیخ در امتداد جولان سوریه و یک ضلع آن در اراضی اشغالی فلسطین و ضلع دیگر ان در منطقه حاصیبیا واقع است، قرار دارد.

طول این مزارع 24 کیلومتر وعرض ان 14 کیلومتر است .واژه شبعا از زبان آرامی مشتق شده که مرادف کلمه عربی "سبعه" به معنی هفت است .

دلیل تسمیه این منطقه به شبعا وجود 7 چشمه پر آب به نامهای عین الجوز،عین المقاره عین الجدیده ونبعه القاطع وعین الشرقیه وعین فلسقین و نبعه انیسه است که اغلب از این منطقه سرچشمه می گیرند.

در سال 1920 فرانسویها در تقسیم بندی منطقه شامات، مزارع شبعا  را جزء اراضی سوریه قلمداد کردند، اما در تقسیم بندی های جدید این مزارع به عنوان بخشی از اراضی لبنان تلقی شد.

رژیم صهیونیستی در سال 1967 در جریان جنگ شش روزه این مزارع را اشغال کرد، اما در سال 1974 وپس از امضاء توافقنامه آتش بس با سوریه آن را تخلیه و سپس در سال 1982 این مزارع را بار دیگر اشغال کرد.

پس از اشغال این منطقه، رژیم صهیونیستی، مجرای 7 چشمه را برای آبیاری مزارع شهرکهای صهیونیست نشین شمال فلسطین اشغالی به سمت این شهرکها هدایت کرد.

با اینکه رژیم صهیونیستی به موجب قطعنامه 425 شورای امنیت باید این منطقه را تخلیه کند، اما به دلیل وجود چشمه های متعدد آب و تسلط این مزارع بر بخشی از جبل الشیخ در جولان اشغالی و منطقه حاصبیا در لبنان و منطقه الجلیل در فلسطین اشغالی از تخلیه این مزارع خودداری کرد.

از مدتها پیش که موضوع خلع سلاح حزب الله در قطعنامه 1701 مطرح شده مزارع شبعا نیز کانون توجه آمریکا و برخی کشورهای اروپایی شد.

آمریکا به دلیل اهمیت این مزارع، ترجیح می دهد تا این منطقه در اختیار نیروهای بین المللی مستقر درجنوب لبنان(یونیفل) قرار گیرد تا این نیروها از نزدیک شدن رزمندگان مقاومت اسلامی لبنان به این منطقه جلوگیری کنند.

حضور نیروهای پاسدارصلح سازمان ملل متحد در این منطقه سبب می شود تا رژیم صهیونیستی که از سال 1982 تا کنون دهها پایگاه دیده بانی و رادار در این منطقه احداث کرده است تا مدت نا معلومی آزادانه بخشهای وسیعی از منطقه حاصبیا را در جنوب لبنان تحت کنترل خود داشته باشد.

اسرائیل با توجه به اینکه بیش از 25 سال است که مجرای آب مزارع شبعا را به سوی اراضی اشغالی تغییر داده حاضر نیست این منطقه مهم زراعی را تخلیه کند.

این ترتیب آمریکا از طرح موضوع مزارع شبعا تلاش می کند تا از یکسو کمربند امنیتی برای اسرائیل ایجاد کند و از سوی دیگر مسئله خلع سلاح مقاومت اسلامی را به بهانه اجرای قطعنامه 1701 عملی نماید.

دولت لبنان نیز از پذیرش حضور نیروهای پاسدار صلح سازمان ملل متحد در مزارع شبعا خودداری می کند، زیرا این مسئله را در چارچوب یک گفتمان دو جانبه با سوریه درباره ترسیم مرزهای مشترک دو کشور قابل تسویه می داند.

دخالت آمریکا در مسئله مزارع شبعا موضوعی است که خشم حتی گروه های غیرهمسو با مقاومت اسلامی لبنان را برانگیخت، زیرا همه گروه های سیاسی لبنان اعتقاد دارند که مسئله سلاح مقاومت اسلامی، یک موضوع داخلی است و ارتباطی به آمریکا و رژیم صهیونیستی ندارد.
-----------------------------------
"حسن هانی زاده" کارشناس مسائل خاورمیانه

کد خبر 703852

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha