خبرگزاری مهر - گروه فرهنگ و هنر : کتاب با درآمدی از مترجم آغاز میشود که معتقد است اگر بخواهیم به رویکرد نگارنده و منش او در این اثر پایبند بمانیم، میتوانیم آن را در پیکر پارهای گفتمانهای کلان و بن مایههای ریشهای که این واژه را زنده و کارآمد نگاه داشته بازیابیم.
وی همچنین متذکر شده که کتاب حاضر جز مواردی چند به فرهنگ مذهبی چندان اعتنایی ندارد و از این رو اشارههای کمشمار آن میتوانند گشایشی و نیز انگیزهای برای پیگیری این سویه از فرهنگپژوهی شود. چرا که فرهنگ چونان تلاقیگاه بسیاری عرصهها از اندیشه و اندیشگری، همچون که به آنها میپیوندد در جایی دیگر به منزله گسترهای از سخن اجتماعی مستقل از آنها میگسلد.
کتاب در ادامه شامل سلسله مطالبی در قالب پنج بخش است با عناوینی چون "گونههای فرهنگ"، "فرهنگ در بحران"، "پیکارهای فرهنگ"، "فرهنگ و طبیعت" و "به سوی فرهنگی همگانی". برابرنامه واژگان و نمایه به کار این کتاب پایان میدهد.
نگارنده در کتاب "ایده فرهنگ" در پیکر گزارشی فراگیر که مصداقهای آن را در هزاره نو به اشاره بازمیگوید نقدی را از "فرهنگ باوری" پسامدرن به میان میکشد و به عوض آن از پیوند پیچیدهتری میان فرهنگ و طبیعت یاد کرده و میکوشد اهمیت مفاهیمی چون سرشت انسان را از دیدگاهی ناطبیعت گرایانه بازیابد.
این اثر به مواجهه با گونهای رایج از مردمباوری برخاسته و کاستیهای نخبهگرایی را نیز برجسته میکند و پرسشهای بنیادی را درباره دلایل پذیرفته شده و ناپذیرفته شده اهمیت یافتن فرهنگ در روزگار کنونی طرح کرده و به گونهای برانگیزنده این نظر را پیش میآورد که اکنون زمان آن است تا با درک اهمیت فرهنگ آن را به جای خود بازگردانیم.
تری ایگلتون استاد ادبیات انگلیسی در دانشگاه آکسفورد است. آثار پر شمار او شامل "توهمات پسامدرنیته" در سال 1996، "درآمدی بر نظریه ادبی" در سال 1996، "ایدئولوژی زیبایی شناسی" در سال 1990، "پژوهشگران و شورشیان ایرلند در سده نوزدهم" در سال 1999 و ... است.
نظر شما