در چنين روزي در سال 385 ه ق صاحب ابن عباد وزير دانشمند شيعي مذهب ديليميان دار فاني را وداع گفت .
تلخيص و نقل از كتاب: گلشن ابرار، ج 1، ص 35 ، نويسنده: سعيد بابايى:
ابوالقاسم اسماعيل بن عباد فرزند عباس ملقب به صاحب و مشهور به صاحب بن عباد به سال 326 ق . در اصفهان ديده به جهان گشود. پدر و اجداد صاحب از بزرگان و سرشناسان اصفهان بوده و مرتبه وزارت داشتند. اولين استاد صاحب پدرش عباد بود كه علاوه بر ايفاى پدرى استادى مهربان و دلسوز براى وى به حساب مى آمد. صاحب پس از فراگيرى مقدمات به تحصيل فقه ، حديث ، تفسير، كلام و ديگر علوم رايج پرداخت .پس از چندى به رى كه از مراكز علم و ادب آن زمان بود مهاجرت كرد و در آن شهر به حلقه درس ابن عميد وزير دانشمند و شهير آل بويه پيوست . ابن عميد توانايى ، صاحب در انشاى متون ادبى را مشاهده كرد و او را از نويسندگان مقام وزارت قرار داد. كاردانى و توانايى صاحب در انجام اين امور، راه پيشرفت را بر او هموار ساخت تا آنجا كه چون ركن الدوله ، فرزندش مؤ يدالدوله را به مقام دبيرى او و نويسندگى وى به زادگاهش اصفهان بازگشت . بسيارى از بزرگان به تشيع و برخى به دوازده امامى بودن او تصريح كرده اند. بررسى كتب و مدارك مربوط به احوال و شرح زندگى صاحب نشانگر آن است كه وى از مجلسى نيكو بهره داشته و به پشتوانه اخلاق پسنديده خود بزرگان علم و ادب و عموم مردم را شيفته خود نموده بود.كرم و جوانمردى از بارزترين صفات اخلاقى صاحب مى باشد و حكايات بسيار در اين باره از وى نقل شده است . او از تواضع و فروتنى نيز بهره فراوان داشت و به ويژه سادات و دانشمندان را گرامى مى داشت . صاحب ضمن برخوردارى از تواضع و فروتنى از جلالت قدر و بزرگى نيز بهره برده بود. هنگامى كه صاحب به مقام وزارت رسيد در صدد اصلاح امور بر آمد و در اولين گام ، بدعتهاى ناپسند و رسوم ظالمانه را برانداخت .او در اجراى عدالت و رفع ستم از مردم بسيار كوشا بود. وى همچنين آباد ساختن شهرها، مرمت و بازسازى ويرانيها و بناى آثار نيك را نيز مورد عنايت قرار مى داد؛ كه مى توان از رونق يافتن شهرهاى قزوين ، قم و اصفهان ياد كرد. صاحب در دوران .وزارت خود اقتصاد كشور مردم را رونق بخشيد و دارايى خزانه دولت را به مرتبه اى عالى رساند.او به ورزش نيز توجه بسيار داشت و ورزشكاران را مورد تشويق خود قرار مى داد. كارهاى ديوان را جز به اهل فضل و دانش نمى سپرد.
فراهم آوردن زمينه هاى گسترش علم در ميان عموم مردم از سياستهاى مهم صاحب در دوران وزارت بود. او در پى اين مهم دانشمندانى را از بغداد به اصفهان و رى فرا خواند. صاحب به تاليفات اهل قلم عنايت توجه ويژه داشت هرگاه از تاليفات كتابى جديد آگاهى مى يافت با سعى و كوشش فراوان نسخه اى از آن فراهم مى كرد و براى مطالعه در كتابخانه خويش قرار مى داد. وي در نتيجه تلاش فراوان توانست كتابخانه اى عظيم و كم نظير تشكيل دهد. كتابخانه صاحب ، بيشتر آثار و تاليفات علمى آن دوران را در برداشت و دانشوران و نويسندگان متعدد را آن گنجينه ارزشمند استفاده مى بردند .صاحب در دانشهاى چون علوم قرآن و تفسير حديث ، كلام ، لغت ، نحو، عروض ، نقد ادبى ، تاريخ و طب تسلط تبحر داشت .آثار متعددى در زمينه علوم فوق از صاحب باقى مانده كه بدين شرح است كتاب الادبانه (در علم كلام ) ، الاقناع (در كلام عروض ) ، الامثال السائره (در علوم ادبى ) ، التذكرة (در كلام و اصول دين ) ، ديوان اشعار ، رسائل صاحب (مباحث اخلاقى ، اعتقادى و اجتماعى ) ، رساله اى در فضايل حضرت عبدالعظيم حسنى عليه السلام ، رساله اى در علم طب ، عنوان المعارف ، الفراق بين الضاد و الظاء ، المحيط (در علم لغت ) و المنظومة الفريدة .وي از خود شاگردان بسياري نيز به جاي نهاد كه از ميان آنها مي توان به شيخ عبدالقاهر جرجانى ، ابوبكر بن مقرى ، قاضى ابوطيب طبرى ، ابوالفضل محمد بن ابراهيم نسوى شافعى و ابوبكر على ذكوانى اشاره كرد . آن عالم فرزانه سرانجام در شب جمعه 24 صفر سال 385 ق ديده از جها فروبست و به ديار پروردگار خويش شتافت .
شهادت آيت الله غروي تبريزي :
در چنين روزي در سال 1419 ه ق حاج ميرزا علي غروي تبريزي از بزرگان شيعه در بازگشت از زيارت كربلا به نجف توسط دشمنان اسلام به در جه شهادت نايل آمد . ايشان يكي از بزرگترين علماي شيعه در عصر خويش بود .
در گذشت آيت الله مروج :
در چنين روزي در سال 1380 ه ش آيت الله حاج شيخ بيوك خليل زاده مروج نماينده ولي فقيه و امام جمعه اردبيل دار فاني را وداع گفت . ايشان در طول زندگي خويش همواره يار و ياور ولايت فقيه بودند و در حوزه تحصيل و علم نيز از خود آثارگرانسگي به جاي نهادند .
تولد لئوناردو داوينچي :
«لبخند ژوكوند» اثر مشهور داوينچي
در چنين روزي در سال 1452 ميلادي لئوناردو داوينچي نقاش ، مجسمه ساز ، دانشمند و مخترع ايتاليايي به دنيا آمد . داوينچي يكي از انديشمندان و هنرمندان بر جسته جهان غرب است كه با خلق آثار هنري بسيار توانست شهرت كلاني را براي خود به ارمغان آورد . زيباترين اثر نقاشي او« سن » نام دارد كه آن را در ميلان ترسيم كرده است . تصوير« مريم بر فراز سنگ ها » و
« لبخند ژوكوند» عناوين مهمترين آثار اويند . وي در يك دوره از عمرخويش به فكر ساخت بالهايي برا ي به پرواز در آمدن انسان افتاد .
نخستين پرواز با بالن :
در چنين روزي در سال 1784 ميلادي نخستين بالن بر فراز ايرلند به پرواز در آمد .
كشف قطب مغناطيسي :
در چنين روزي در سال 1800 ميلادي جيمز راس قطب شمال مغناطيسي را كشف كرد .
پايان المپيك :
در چنين روزي در سال 1896 ميلادي نخستين دوره از بازي هاي المپيك به پايان رسيد . نخستين دوره از بازي هاي المپيك در آتن يونان برگزار شده بود .
نخستين صدا روي فيلم :
در چنين روزي در سال 1923 ميلادي براي نخستين بار صدايي روي فيلم شنيده شد . اين فيلم در سالن نمايش ريالتو تاتر در نيويورك به نمايش در آمد .
نخستين بالگردان :
در چنين روزي در سال 1941 ميلادي براي نخستين بار نخستين بالگردان براي مدت يك ساعت در استنفورد آمريكا به پرواز
درآورد .
كودتاي نظامي در نيجر :
در چنين روزي در سال 1974 ميلادي بر اثر يك كودتاي نظامي در نيجر رييس جمهوراين كشور ، ديوري ماني از قدرت به كناره رفت .
روز آزادي آفريقا :
همه ساله چنين روزي به عنوان روز آزادي آفريقا در كشور هاي مختلف آفريقايي گرامي داشته مي شود.
در گذشت ژان پل سارتر :
در چنين روزي در سال 1980 ميلادي ژان پل سارتر فيلسوف بر جسته اگزيستانسياليست ديده از جهان فروبست . سارتر
فلسفه اي را پرو بال داد كه پيشتر نويسندگاني چون كير كه گارد و داستايوسكي به نوعي به آن پرداخته بودند . وي اگزيستانسياليسم را اين گونه تعريف مي كند : «وجود انسان مقدم بر ماهيت اوست» . در حالي كه ديگر فلسفههاماهيت موجود را مقدم بر وجود او مىدانند . از اين لحاظ از نظر سارتر انسان تنها صاحب اصالت وجود است . از«سارتر» سوال مىشود كه خير انسانيت در چيست؟ وي در پاسخ مىگويد: آن،چيزى است كه انسان تشخيص مىدهد پس وقتى به عنوان مثال تشخيص مىدهد كه خيرانسانيت در پيوستن به آئين كاتوليك يا به عكس است اين تشخيص براى اگزيستانسياليسم منطقى صحيح و قابل قبول است.
در گذشت سعد زغلول :
در چنين روزي در سال 1364 ه ق سعد زغلول زعيم بزرگ مصر و رهبر انقلاب 1919 در اين كشور ديده از جهان فروبست . سعد زغلول در سال 1857 ميلادي به دنيا آمد و در دانشگاه الازهر تحصيل كرد . وي از همان ابتدا به سلك شاگردان
سيد جمال الدين اسد آبادي در آمد و در سال 1892 ميلادي قاضى دادگاه استيناف شد . وي مدتي نيز وزير آموزش و پرورش بود و بعدهابه وزارت دادگستري مصر رسيد و پس از آن نماينده مجلس شد . پس از جنگ جهاني نخست ، زغلول و ديگر فعالان سياسى مصر با تشكيل گروهي به نام وفد به بحث و تبادل نظر در باره استقلال مصر پرداختند اما پس از اين دوره سعد زغلول دستگير و به مالت تبعيد شد. با پيروزي حزب وفد در سال1923، در انتخابات مجلس مصر ، سعد زغلول به نخست وزيرى رسيد اما پس از مدتي استعفا كرد . عمده ترين انديشه زغلول را مي توان در ملي گرايي او و همچنين تحريك انديشه هاي ملي گرايانه مصري در برابر استعمار انگلستان دانست .
نظر شما