نهج البلاغه دومين كتاب بزرگ مسلمانان شيعه مذهب ( و بلكه تمامي مسلمانان ) همواره در طول تاريخ ، و از وجوه مختلف مورد شرح و تفسيرهاي متفاوتي قرار گرفته است . اين كتاب دوران ساز داراي نكات درس آموزي براي تمامي انسانها ، با قطع نظر از سطح دانش آنها است . كتاب " درسهاي ماندگار، نگاهي نو به نهج البلاغه " كوششي براي نشان دادن اين مدعا است كه اين كتاب محدود به زمان و افراد خاصي خاصي نيست ، بلكه تمامي افراد ، همواره مي توانند از آن در زندگي روزمره استفاده كنند .
دكتر اسماعيلي در مقدمه جلد اول كتاب، نحوه آشنايي خود با " نهج البلاغه " را چنين گزارش مي كند : " من از كودكي با نهج البلاغه آشنا بودم و آن را در ميان كتابهاي مرحوم پدرم - اعلي الله مقامه - مي شناختم ، پس از آن سالها بود كه تحصيل مي كردم و در همه اين مدت نام نهج البلاغه بعد از قرآن بيش از هر كتاب ديگر به گوشم مي خورد ، اما اعتراف مي كنم كه مانند همه طلاب و همقطارانم با دنياي نهج البلاغه بيگانه بودم ، تا آن كه تصادف كوچكي مرا با فردي آشنا با نهج البلاغه ( حاج ميرزا علي آقاي شيرازي اصفهاني) آشنا كرد ، او دست مرا گرفت و اندكي وارد دنياي نهج البلاغه كرد ، آن وقت بود كه عميقا احساس كردم كه اين كتاب را نمي شناختم و بعدها مكرر آرزو كردم كه اي كاش كسي پيدا شود و مرا با دنياي قرآن نيز آشنا سازد ".
وي درباره روش كار خود چنين آورده است : " شيوه مرسوم آن است كه به شكل ترتيبي يا موضوعي ، سخنان حضرت مولي را مطرح و سپس به شرح و تفسير آن مي پردازند ، اما در اين كتاب كوتاه ، ابتدا به طرح مسئله و يادآوري آثار وجوانب آن توجه شده و پس از اشاره به پاسخها و راه حلهاي قابل تصور ، رهنمود امام اول خويش را مطرح كرده ايم " .
جلد اول " درسهاي ماندگار، نگاهي نو به نهج البلاغه " شامل چهل درس است . عنوان برخي از دروس چهل گانه جلد اول عبارت است از : " معلمي ، ميثاق خدا با پيامبران" ، " ترك دين براي دنيا" ، " كم گوي وگزيده گوي چون در" ، " ثمره تحمل و بردباري" ، " ميانه روي در دوستي و دشمني " ، " وحدت و الفت؛ رمز اقتدار امت" .
نويسنده در مقدمه جلد دوم كتاب آورده است : " كتاب حاضر جلد دوم از درسهاي ماندگارآن حضرت است كه تنها و تنها به عشق نيم نگاهي از آن معد ن كرامت وجود نوشته شده است . در اين مختصر چهل موضوع از ميان موضوعاتي كه در نهج البلاغه وجود دارد ، برگزيده شده ، و بر اساس آموزشهاي علوي سامان يافته است " .
وي در مقدمه اي كه بر جلد دوم كتاب خود نوشته است به صورت مختصر و اجمالي به برخي از ضروري ترين درسهاي آن پيشواي عدالت گستر همچون " بازگشت به سوي خدا و معنويت و پالايش روح از خودخواهي و بد انديشي، حضورفعال ومستمر در تمام صحنه هاي زندگي اجتماعي، چگونگي حضور در صحنه هاي زندگي اجتماعي ، رعايت بيت المال و دل نبستن به چرب و شيرين دنيا، مردم گرايي و هم نشيني با پا برهنه ها ، و از همه مهمتر عدالت ورزي اشاره كرده است .
عنوان برخي از اين درسها عبارتند از : " نيت از عمل مهم تر است " ، " بزركترين گناه "، " تجارت به هنگام تنگدستي " ، نقدپذير و پند شنو باش " ، مشو غره به امروزت، كه از فردا نه اي آگه" ، " آفرين بر نظر پاك خطا پوشش باد" ، " تا زدستت مي رسد كاري بكن" ، اندازه نگهدار كه اندازه نكوست"، " پيرايش باطن ؛ نه آرايش ظاهر" .
نظر شما