۲۵ تیر ۱۳۸۷، ۱۸:۲۷

یک تحلیلگر غربی خبر داد:

احتمال استقرار سپرموشکی آمریکا در جمهوری آذربایجان

احتمال استقرار سپرموشکی آمریکا در جمهوری آذربایجان

یک تحلیلگر سیاسی غربی،جمهوری آذربایجان را یکی از کشورهایی دانسته است که در صورت روبرو شدن آمریکا با مشکلاتی برای استقرار سپر موشکی خود در لهستان، می تواند جایگزینی برای آن باشد.

به گزارش خبرگزاری مهر،"آریل کوهن"  Ariel Cohen تحلیلگر بنیاد هریتیج در گفتگو با خبرگزاری "Trend" آذربایجان با اشاره به مشکلات استقرار سپر موشکی آمریکا در لهستان گفت : جمهوری آذربایجان می تواند در بحران به وجود آمده در مناسبات واشنگتن-ورشو  برنده شود.

وی افزود: حل گسترش دفاع ضد موشکی بالستیک آمریکا در لهستان از روی طرحهای مختلف هر دو سوی آتلانتیک در حال ناکامی است و آذربایجان در این معامله می تواند وارد بازی شود.

آمریکا در ژانویه سال 2007 به دو کشور لهستان و جمهوری چک که پیشتر از اقمار شوروی بودند و در حال حاضر از اعضای اتحادیه اروپا و ناتو هستند، پیشنهاد داد تا یک سامانه دفاع ضد موشکی شامل 10 موشک رهگیر در لهستان و یک سیستم راداری را در خاک چک مستقر کند.

واشنگتن توجیه خود را از این اقدام به زعم خود مقابله با تهدیدهایی موشکی کشورهایی مانند ایران اعلام کرده، اما روسیه به عنوان مخالف اصلی استقرار چنین سامانه ای بر این باور است که تهران فاقد چنان توان موشکی است که بتوانند منافع واشنگتن را مورد هدف قراردهد، بنابراین به باورکرملین هدف استقرارچنین سامانه ای ازسوی آمریکا دراروپای شرقی کنترل سیستمهای موشکی روسیه است.

چندی پیش و در پی شرط لهستان برای همکاری در این رابطه اعلام شد که واشنگتن از پیگیری همکاری با ورشو منصرف شده و درصدد استقرار این سازمانه در لیتوانی است.

لهستان در قبال همکاری با آمریکا شرط بازسازی سیستم دفاع هوایی خود از سوی آمریکا را طرح کرده بود. 

کوهن گفت : خیلی ها در لهستان به آرامی،استقلال تازه خود را جشن گرفتند؛ در حالی که در واشنگتن کسانی که همبستگی و جنگ سرد را به خاطر دارند، از خود سئوال می کنند، آیا واقعاً دوستی لهستان می تواند حفظ شود. ولی واشنگتن می تواند برای طرح جدید دفاع ضدموشکی به سایر کشورها مراجعه کند و نقش جمهوری آذربایجان در آن می تواند اهمیت تعیین کننده ای به همراه داشته باشد.

پیشتر "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری سابق روسیه در نشست هشت کشور صنعتی (G8) در سال 2007 در هایلیگندام آلمان به "جرج بوش" رئیس جمهوری آمریکا پیشنهاد داد که برای حل مشکل دفاع ضدموشکی، آمریکا و روسیه به طور مشترک از ایستگاه راداری گاباله آذربایجان که در اجاره روسیه است، استفاده کنند که این درخواست به طور ضمنی از سوی آمریکا رد شده است.

همچنین در پی رد این پیشنهاد پوتین در دیدار خود با بوش در کنبانک پورت پیشنهاد استفاده از رادار آرماویر را در خاک روسیه به جای اروپا داد. 

تحلیلگران عملی نشدن این پیشنهاد را با وجود حمایت آذربایجان از آن، نگرش سرد واشنگتن نسبت به این پیشنهاد می دانند ولی به عقیده کارشناسان همه چیز می تواند عوض شود.

کد خبر 717002

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha