۴ مرداد ۱۳۸۷، ۱۰:۴۸

ادبیات در هفته‌ای که گذشت /

پیغام و پسغام های مطبوعاتی / ذکر مصائب کتابفروشان

پیغام و پسغام های مطبوعاتی / ذکر مصائب کتابفروشان

خبرگزاری مهر - گروه فرهنگ و ادب: طی هفته ای که گذشت پاره ای گفتگوهای مطبوعاتی، جوابیه ها و واکنشها و نیز نقدها و اظهارنظرهای ادبی فضایی پرتحرک و شاید پرتنش را در جراید رقم زد.

برای آنان که گاهی و آنها که همیشه "ادبیات در هفته ای گذشت" را مطالعه می‌کنند، مرور یادداشتها و پاسخهای اهالی مطبوعات و مسئولان وزارت ارشاد به اتفاقی تکراری تبدیل شده است. هفته گذشته هم این بحثها از سوی معاونت وزارت ارشاد و روزنامه اعتماد ملی ادامه داشت.

پیغام و پسغام های مطبوعاتی

یکی از این تکرارها، پاسخ وزارت ارشاد به یادداشتی بود که حسن کیائیان رئیس اتحادیه ناشران دو هفته پیش خطاب به مجید حمیدزاده - مدیرکل مستعفی و فعلی اداره کتاب - نوشته و از تعداد کتابهای مانده در اداره کتاب شکایت کرده بود. دوستان وزارت ارشاد در پاسخ اثبات کرده بودند که 146 کتابی که کیائیان ادعا می‌کند در صف بررسی قرار دارد، آمار درستی نیست و تنها 7 کتاب در اداره کتاب برای دریافت مجوز معطل مانده است. همچنین وزارت ارشاد جوابیه دیگری نیز برای  اعتماد ملی در هفته گذشته نوشته و سرویس ادب و هنر روزنامه را به مرور دوباره عملکرد مسئولان وزارت ارشاد در دوره گذشته و فعلی دعوت کرده بود که البته روزنامه هم آن توصیه‌ها را بی‌جواب نگذاشت.

به علاوه در هفته گذشته شیوه نامه‌نگاری‌ها و پیغام و پسغام‌های اعتماد ملی و وزارت ارشاد به روزنامه‌های دیگر هم سرایت کرد. روزنامه جام جم که 20 تیرماه نقدی را بر کتاب «خطوط شکسته» به قلم سینا علی محمدی منتشر کرده بود در دو هفته گذشته با واکنشهای متفاوتی روبرو شد و بالاخره در سوم مردادماه جوابیه‌ای تندتر (از خود نقد) از حمیدرضا شکارسری چاپ کرد که نوشتار علی محمدی را چیزی شبیه نقدواره قلمداد کرده بود. البته علی محمدی هم در جواب شکارسری به ذکر 10 نکته بلند بالا (‌و به زعم ما تندتر) پرداخت و این بار به طور واضح‌تری عنوان کرد که خطوط شکسته فقط کتاب‌سازی است و نه شعر دفاع مقدس.

مصاحبه جنجالی یک شاعر و واکنشها

البته خود اعتماد ملی هم از چنین جدال‌های ادبی مصون نمانده. انتشار مصاحبه‌ای با مسعود احمدی - شاعر - در 20 تیرماه، واکنش تند مجتبی پورمحسن و بهزاد خواجات - منتقدان ادبی - را در اول مرداد به دنبال داشت؛ در این میان پورمحسن صریحاً اعلام کرده بود به خاطر توهین‌ها و اتهاماتی که به او وارد شده از احمدی شکایت خواهد کرد.

از همه اینها جالب‌تر خبر انتشار مجموعه نقدها و مقالاتی درباره ویژگیهای شعری نادر نادرپور با عنوان "کهن دیارا" در اول مردادماه بود که بخشی از آن به جدال قلمی رضا براهنی و نادر نادرپور اختصاص دارد.

همچنین خبرگزاری فارس بحث زبان و محدودیت‌های خط فارسی را در هفته گذشته ادامه داده است و حالا تعداد لینک‌های این بحث به بیش از 10 مورد می‌رسد و مهمترین آنها در هفته گذشته، یادداشت ابوالحسن نجفی - مترجم - است که به وضعیت آشفته رسم الخط فارسی اشاره داشت.

ذکر مصائب کتابفروشان

ایبنا نیز "بایدها و نبایدهای ممیزی" را از منظر نویسندگان و کارشناسان نشر و مدیران انتشاراتی ها بررسی کرده و به نظر می‌رسد به نتایج جالب و همه جانبه‌ای هم رسیده است.

اتفاق دیگری که در هفته گذشته افتاد و توجه رسانه‌ها را به خود جلب کرد، اجلاس فصلی اتحادیه کتابفروشان و مسائل مطرح شده در آن بود. وضعیت پخش و توزیع کتاب،‌ آمار و ارقام وحشتناک مربوط به کتابفروشیهای استانها و شهرستا‌نهای کشور و همچنین فروش اینترنتی کتاب مهمترین موضوعات مطرح شده در این نشست بودند. از میان همه این بحثها وجود تنها 3 کتابفروشی در 9 استان کشور و لاغر شدن صنعت نشر و کتابفروشی در شهرستانها به خاطر دخالت دولت و برپایی نمایشگاههای کتاب استانی، اساسی‌ترین نکاتی بودند که توجه روزنامه‌ها را به خود جلب کرده و به تیتر یک صفحات آخر تبدیل شدند.

به جز این مشتزنیهای پی در پی، صفحات ادبی روزنامه‌های مختلف‌ مطالب خواندنی زیادی در شش روز گذشته داشتند و رخدادهای تلخ و شیرین دیگری هم در عرصه ادبیات اتفاق افتاد. به عنوان مثال، خبر انتشار کلیات اشعار شمس لنگرودی، ورود خجسته "تلنگر" اردشیر رستمی به بازار کتاب، اهدای درجات هنری یک و دو به 28 نفر از نویسندگان متعهد، خرید کتاب توسط ارشاد از ۱۱۳ ناشر، روانه شدن دوباره احمد عزیزی به ICU و جلوگیری ماموران نیروی انتظامی از ورود علاقمندان شاملو به امامزاده طاهر در سالمرگ احمد شاملو از جمله اخبار مهم ادبی هفته گذشته هستند.

اما درباره مطالب خواندنی روزنامه‌ها باید گفت که صفحه کتاب هفته‌نامه روزنامه اعتماد، گزارش و معرفی کاملی بود از مهمترین و برجسته‌ترین رمانها و ترجمه‌هایی که در سه ماه نخست امسال منتشر شده‌اند. صفحه ادبی این هفته‌نامه هم ویژه نامه‌ای بود برای محمد محمدعلی که شامل گفتگویی مفصل با او، یادداشت و نقدی بر کارهای وی بود.

کد خبر 721595

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha