۶ مرداد ۱۳۸۷، ۱۲:۴۵

گفتگوی تحلیلی مهر /

رقابت نابرابر کنکوریها و ایجاد بحران در جوانان/ عواقب رشد پذیرش دختران کنکوری

رقابت نابرابر کنکوریها و ایجاد بحران در جوانان/ عواقب رشد پذیرش دختران کنکوری

یک روانشناس رقابت داوطلبان کنکور را نابرابر دانست و گفت: در شهرهای بزرگ به دلیل وجود امکانات آموزشی ویژه شانس قبولی بیشتر است البته حتی رقابت میان داوطلبان تهرانی هم نابرابر است زیرا امکانات مادی آنها یکسان نیست و شایستگیهای فردی داوطلبان در قبولی کنکور به درستی سنجیده نمی شود.

دکتر پرویز آزاد فلاح در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این مطلب افزود: در شرایطی که عواملی باعث افزایش شانس قبولی در شهرهای بزرگ می شود و قبولی در کنکور بستگی ناکافی به صلاحیتهای فردی داوطلب پیدا می کند، در صورتی که یک داوطلب قبول نشود بسیار سرخورده می شود زیرا بخشی از عدم شانس جوانان برای ورود به دانشگاه به صلاحیتهایی بر می گردد که در اختیار آنها نیست که امکانات مادی از جمله آنهاست.

وی در تصویر شرایط خانواده های کنکوری در روز اعلام نتایج کنکور گفت: تعدادی از خانواده ها خوشحال هستند اما تعدادی از خانواده ها نیز مشاهده می شوند که به فرزنده خود سرکوفت می زنند و از فرزندشان می خواهند تا علت قبول شدن خود را بیان کند و بگوید که چه چیز از دیگران کمتر در اختیار داشته است. در این روزها رسانه ها و صدا و سیما نیز با معرفی و مصاحبه با برجستگان کنکور و پرسیدن سوالات غیر متعارف نظیر اینکه چه می خوردید، ساعت چند می خوابیدید، به میهمانی می رفتید یا خیر و ... تب قبولی در کنکور را نیز داغ تر می کنند.

این عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس افزود: در پی اقدام رسانه ها پس از اعلام نتایج کنکور سراسری، تعداد معدودی هنگامی که جلوی تلویزیون نشسته اند و فرزند خود را می بینند خوشحال می شوند و لذت می برند اما خانواده های بیشتری هستند که با فضای سکوت یا سرکوفت به سمتی می روند که زمینه احساس حقارت را در جوانان دامن می زند و بهداشت روانی جوانان را مختل می کند.

آزاد فلاح خاطرنشان کرد: برای رسیدن جوانان به انجام و فرجامی مناسب باید مسیرهایی غیر از دانشگاه نیز تعریف شوند تا آنها گزینه های مختلفی را پیش رو داشته باشند و مسیرهایی با توجه به ارزشهای موجود در جامعه طراحی شوند، چه بسا برخی جوانان حتی بدون اینکه ورود به دانشگاه برایشان مناسب باشد با ورود به یکی از این مسیرهای طراحی شده خوشبخت تر از زمانی شوند که ممکن بود به دانشگاه بروند.

وی برگزاری کلاسهای تقویتی در روزهای تعطیل برای داوطلبان کنکور را حاکی از یک تب کاذب دانست و گفت: در حال حاضر ارزش برای خانواده ها این است که فرزندشان در کنکور قبول شود، این قضیه تا جایی ارزشمند شده که ممکن است خانواده ها برای ایجاد زمینه های و تامین امکانات فوق العاده به روزی برسند که حتی برای تامین موقعیتهای آموزشی ویژه برای فرزندانشان از دوستان خود پول قرض کنند. تب کاذب تحصیلی تا جایی در جامعه رو به رشد است که امروز برای ورود به برخی مدارس ابتدایی یا تیزهوشان نیز کنکور برگزار می شود.

رئیس سابق دانشکده روانشناسی دانشگاه تربیت مدرس با تاکید بر تلاش برای کاهش تب کنکور در جامعه گفت: یک سری دانشجویانی که وارد دانشگاهها می شوند در رشته هایی که منطبق با شایستگی ها و توانایی هایشان است پذیرفته نشده و دچار بحران هویت می شوند و پس از گذشت مدتی از تحصیل هرگز احساس نشاط و شادابی که هنگام پذیرفته شدن داشته اند را ندارند بنابراین باید تلاش شود تا مسیر و رشته ای که انتخاب می کنند و قبول می شوند مناسب با توانایی هایشان باشد.

دکتر آزاد فلاح همچنین روند رو به رشد پذیرش دختران در دانشگاه را نشان دهنده چند واقعیت و چند حقیقت دانست و گفت: حقیقت این است که جامعه روز به روز شرایط مساعدتری را برای ادامه تحصیل دختران ایجاد می کند البته یک واقعیت نیز است که امروز پسران به دلیل اینکه مشاهده می کنند فارغ التحصیلان دانشگاهها فرصتهای مناسب کاریابی مناسبی ندارند لذا با دغدغه معاش به دنبال راههایی غیر از دانشگاه هستند. از طرفی نیز دختران تحصیل را با اهداف دیگری دنبال می کنند.

این روانشناس هرم جنسی فعلی پذیرش دانشجو در دانشگاهها را که دختران در آن در حال پیشی گرفتن هستند، نامناسب و یکی از عوامل بالا رفتن سن ازدواج یا ایجاد اختلاف میان زوجین پس از ازدواج دانست و تاکید کرد: هرگز هدف از این گفتار زیر سوال بردن علم آموزی نیست بلکه هدف این است که جوانان با درایت بیشتری سرنوشت خود را رقم بزنند. فقط پذیرفتن دانشگاه ملاک نیست. دوران دانشگاه باید زیباترین دوره زندگی باشد اما متاسفانه در بسیاری از دانشجویان کشورمان این گونه نیست.

کد خبر 722799

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha