به گزارش خبرنگار مهر در بندرعباس و بنا به مشاهدات عینی و پیگیریهای مستمر در طول روز، شبکه مربوط به ارتباط بانکهای متعدد با سامانه مرکزی خود که از طریق شبکه های ماهواره ای و مخابراتی میسر شده بارها قطع و مردمی که شاید بیش از دو ساعت را در صف برای دریافت چک و یا واریز کردن مبلغی به حساب جاری منتظر مانده اند با مشکل جدی مواجه می کند.
مرتضی صفری مشتری یکی از این بانکها در بندرعباس در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در شعبه چهارراه فاطمی شهر بندرعباس پس از 45 دقیقه در صف ماندن متصدی باجه قطعی سیستم را به مردم اعلام کرد و بسیاری از افراد که شاید بیش از یک ساعت را در صف مانده بودند با اعتراض بانک را ترک کردند.
وی افزود: متصدی نیز به درستی علت قطع سیستم را نمی داند و پس از اعتراض مردم آنها را به رئیس بانک ارجاع می دهد که در نهایت رئیس نیز که گوشش از این اعتراض ها در طول روز پر است مردم را به شعبه های دیگر در فاصله های دو تا سه کیلومتری آن هم با عدم اطلاع از وصل بودن سامانه آن بانکها هدایت می کند.
امیر مدنی زاده مشتری بانک دیگری در چهارراه رسالت شهر بندرعباس نیز اظهار می دارد از صبح سه بانک پی در پی را به علت قطع بودن شبکه آنها پشت سر گذاشته و حالا حوالی ساعت یک ظهر در صف بیش از 10 متری منتظر دریافت چکی به مبلغ 100 هزار تومان ایستاده ام.
سعید حسام نژاد کارمند ارشد یکی از بانکهای هرمزگان در گفتگو با مهر، علل قطعی شبکه داخلی بانکها را قطعی برق و یا مشکل در رایانه های موجود در بانکها و یا نهایتا مشکلات مربوط به مرکز تهران اعلام می کند و می افزاید: تقریبا هر عملیات بانکی که مردم خواستار انجام آن هستند به صورت متمرکز صورت می گیرد و برای انجام آن نیاز به اتصال و به کارگیری رایانه و شبکه وجود دارد که با قطع بودن آن بیش از 90 درصد کارهای بانکی مردم با اختلال مواجه می شود.
وی در خصوص زمان قطعیهای سیستم شبکه ای می گوید: قطعی ممکن است لحظه ای یا دو یا سه ساعته باشد و هیچ ارزیابی دقیقی از میزان زمان قطعی وجود ندارد.
با این حال گاهی به هنگام قطع بودن شبکه داخلی بانکها شاهد ارائه خدمات از طریق عابر بانکها به مردم هستیم.
به هر ترتیب نیاز است مسئولان بانکهای هرمزگان در این خصوص با توجه به فصل گرم تابستان چاره اندیشی کنند.
نظر شما