۱۳ مرداد ۱۳۸۷، ۱۲:۴۳

گزارش خبری- تحلیلی مهر/

جنبلاط دیروز ،جنبلاط امروز/ چرخش مواضع کلیدی ترین رهبر 14 مارس

جنبلاط دیروز ،جنبلاط امروز/ چرخش مواضع کلیدی ترین رهبر 14 مارس

خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : مواضع اخیر ولید جنبلاط از سران برجسته جریان غربگرای 14 مارس و نرمش بی سابقه وی در برابر مقاومت که زمانی به خصمانه ترین اظهارنظرها بر ضد حزب الله، سوریه و حتی ایران دست می زد، خشم شدید رهبران این جریان را به دنبال داشته است.

- سابقه جنبلاط :

به گزارش خبرگزاری مهر، ولید جنبلاط متولد 7 آگوست 1949؛ حدود 59 سال دارد؛ رهبر حزب سوسیالیست ترقیخواه و یکی از رهبران برجسته طایفه دروزیها در لبنان است؛ وی رهبری این حزب را پس از ترور پدرش، کمال جنبلاط، بنیانگذار حزب برعهده گرفت.

خانواده جنبلاط کردتبار است؛عثمانی ها آنها را به رسمیت شناختند و حسین پاشا جانپولاد از این خاندان به عنوان حاکم کلس - حلب تعیین کردند و تا مدتی در حلب ماندند تا اینکه یکی از رهبرانشان بر پاشا جانبولاد قیام کرد قیامی که سبب شد عثمانی ها او را سرنگون کرده و به قتل برسانند آنگاه برخی اعضای این خاندان به لبنان و استان الشوف که دروزیها در آن ساکن هستند، پناهنده شدند و به مذهب آنها گرویدند و اصل نام آنها جان پولاد که معنایش به کردی " دارای روح پولادین" است، می باشد.

در جریان تجاوز رژیم اسرائیل به لبنان و پس از آن، نیروهای وابسته به جنبلاط به تعداد زیادی از روستاهای مارونی ها حمله ور شدند و هزاران نفر ازساکنانشان را به عنوان انتقام بیرون راندند.زیرا پیش از آن یک حمله گسترده پاکسازی نژادی در منطقه جبل لبنان از سوی مارونی ها بر ضد دروزیها صورت گرفت تا جایی که ساکنان بسیاری از روستاهای دروزی نشین بیرون رانده شدند و خانه ها و مکانهای مذهبی آنها به آتش کشیده شد و شبه نظامیان مارونی با حمایت ارتش اسرائیل که لبنان را در آن زمان اشغال کرده و درگیریهای طایفه ای و مذهبی را تحریک می کرد؛ دست به کشتار و بازداشت در مناطق درزی نشین زدند.

- فعالیتها:

مدتی به عنوان استاد تاریخ در دانشگاه ملی در منطقه عالیه فعالیت کرد.در پیوست روزنامه النهار به مدت کمتر از یک سال فعالیت کرد و مقالات اقتصادی و سیاسی متعددی نیز به رشته تحریر درآورد. بین سالهای 1979 تا 1980 میلادی، مقاله نویس روزنامه الانباء ارگان حزب سوسیالیست ترقیخواه بود.

جنبلاط 29 آوریل 1977 پس از ترور پدرش به عنوان رئیس حزب انتخاب شد و همچنان ریاست آن را به عهده دارد؛ پس از ترور رفیق الحریری نخست وزیر اسبق، عبارت موسوم به "انقلاب کاج"(ثوره الارز) را رایج کرد و امروز یکی از برجسته ترین سران جریان موسوم به 14 مارس به شمار می رود که شعار "حاکمیت، استقلال و پایان دادن به قیمومیت سوریه" را فریاد می زند.

- زندگی خانوادگی :

به گزارش مهر، جنبلاط در سال 1981 با "جیرفت جنبلاط" ازدواج کرد و از وی صاحب سه فرزند به نامهای تیمور، اصلان، و دالیا شد؛ همسر فعلی او، نورا الشرباتی است که پس از ازدواج با جنبلاط، نام فامیلی "نورا جنبلاط" را برای خود برگزید؛ وی دختر احمد الشرباتی وزیر دفاع اسبق سوریه است.

- جنبلاط و شخصیتی دوگانه :

در لبنان او را به صراحت لهجه می شناسند که بدون هرگونه ملاحظه ای مواضع خود را بیان می کند و در این راه دچار افراط و تفریط هم می شود. زمانی به دفاع از مقاومت می پردازد و گاهی خصمانه ترین اظهارات و مواضع را علیه آن بیان می کند.

جنبلاط گاهی چنان در اظهارات خود افراط می کند که بوی جنگ و خصومت از آن برمی خیزد و گاهی چنان نرمش و انعطاف از خود نشان می دهد که همه را به حیرت و شگفتی وامی دارد که موضعگیریها و اظهارات وی در طول سه سال گذشته تا کنون این حقیقت را اثبات می کند.

هنوز تحلیلگران و ناظران سیاسی، موضعگیری ها و اظهارنظرهای تند و خصمانه ولید جنبلاط علیه مقاومت و به ویژه حزب الله و کشورهای ایران و سوریه و شخص بشار اسد رئیس جمهوری این کشور را پس از ترور رفیق حریری نخست وزیر اسبق لبنان و به ویژه در جریان جنگ 33 روزه 2006 از یاد نبرده اند که بدترین الفاظ و تعابیر را علیه مقاومت و حامیان آن به کار برد.

زمانی که رژیم اشغالگر قدس در بی رحمانه ترین جنگ خود علیه لبنان، از زمین و هوا و دریا مناطق مسکونی و تاسیسات زیربنایی این کشور را به بهانه واهی اسارت دو نظامی این رژیم از سوی مقاومت لبنان، آماج حملات وحشیانه خود قرار داد؛ جنبلاط از جمله افرادی بود که با اظهارات تحریک آمیز خود علیه مقاومت و حزب الله، علنا به بلندگوی تبلیغاتی اسرائیل و آمریکا و برخی کشورهای عربی علیه حامیان لبنان در برابر تجاوزگری رژیم اشغالگر قدس تبدیل شد و نقش ستون پنجم را به خوبی بازی می کرد.

جنگ 33 روزه، 21 تیر 85 آغاز شد و جنبلاط که چهار روز پس از این جنگ به دبی گریخته بود همزمان با پایمردی دلیرانه رزمندگان لبنانی در برابر ارتش مجهز صهیونیست، اتهامات خود علیه مقاومت به رهبری حزب الله را تکرار کرد و به جای حمایت از ملت ودولت و مقاومت لبنان در برابر تجاوزات وحشیانه ارتش رژیم صهیونیستی، نقش ستون پنجم این رژیم را بازی کرد و مدعی شد:" آنها که در لبنان روبروی اسرائیل می جنگند، لبنانی ها نیستند، بلکه ایرانی ها هستند."

وی مدعی شد که" لبنان امروز(زمان جنگ 33 روزه) به صحنه درگیری برای مناقشه آمریکا وایران تبدیل شده است و جنگی که اکنون در لبنان جریان دارد، جنگ ایرانی است."

جنبلاط خطاب به سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله گفته بود : " من به نصرالله می گویم که لبنان، غزه نیست و زرادخانه پیشرفته ای که این سازمان شیعی در اختیار دارد، بیهوده نیست."

نبیه بری رئیس پارلمان لبنان همان زمان خطاب به جنبلاط و دیگر حامیان اسرائیل گفته بود با متهم کردن ایران وسوریه بر جنایات خود سرپوش قرار ندهید، می خواهید لبنان را به کشوری بی اراده و ضعیف در برابر اسرائیل تبدیل کنند 

جنبلاط 26 مرداد 85 ،چند روز پس از پایان جنگ 33 روزه، با تکرار اتهامات و ادعاهای خود تلاش کرد پیروزی بی نظیر و درخشان حزب الله در برابر رژیم صهیونیستی را کم اهمیت نشان دهد.

رئیس حزب سوسیالیست ترقیخواه در آن روز به بیان مواضعی درباره تهاجم رژیم صهیونیستی به لبنان و تحولات داخلی و منطقه ای و طرح ادعاهایی علیه حزب الله، سوریه و ایران پرداخت و اظهار داشت : سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان باید تلاشهای گروه نیروهای 14مارس در دفاع از مقاومت را به خاطر آورد.

وی خطاب به دبیرکل حزب الله لبنان گفت:  شما نماد هستید، اما ما کجاییم، دولت کجاست و اکثریت کجایند؟

جنبلاط افزود: شما هر وقت که خواسته باشید دولت را به رسمیت می شناسید و هر وقت که نمی خواهید به رسمیت نمی شناسید. وی همچنین از رایزنی و مشورت نکردن حزب الله با دولت لبنان با وجود هشدار قبلی این حزب مبنی بر آگاهی از نزدیک بودن تجاوزگری رژیم صهیونیستی انتقاد کرد.

وی 8 دی 85 ؛چند ماه پس از پایان جنگ 33 روزه، در تلاش برای سرپوش گذاشتن بر اقدامات خرابکارانه خود در لبنان، برای اولین بار به صورت علنی و بدون هرگونه مدرکی، حزب الله لبنان را به دست داشتن در ترور برخی از شخصیتهای سیاسی لبنان متهم کرد.

جنبلاط در گفتگو با شبکه "العربیه" که در زمان جنگ افروزی رژیم صهیونیستی علیه لبنان، با پخش مصاحبه های تحریک آمیز و برنامه های جنجالی علیه حزب الله، علنا به ابراز رسانه ای و تبلیغاتی آمریکا ، رژیم اسرائیل و برخی حامیان عرب این رژیم تبدیل شده بود؛ بدون ارائه هرگونه مدرکی، حزب الله را به دست داشتن در برخی ترورهای انجام شده در لبنان متهم کرد .

وی با وجود تاکید حزب الله بر ضرورت افشای عاملان جنایت ترور رفیق حریری نخست وزیر اسبق لبنان ادعا کرد: "حزب الله از توسعه تحقیقات درباره ترور "رفیق حریری" نخست وزیر پیش لبنان در فوریه سال 2005میلادی و شامل شدن ترورهای بعدی بیم و نگرانی دارد".

وی با زیر سئوال بردن فرهنگ شهادت و مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی که حزب الله در جنگ 33 روزه علیه رژیم اسرائیل به برکت این فرهنگ، شکست مفتضحانه ای را بر ارتش قدرتمند اسرائیل تحمیل کرد و تمام جهانیان را به تحسین واداشت؛ مدعی شد که فرهنگ سید حسن نصرالله از فرهنگ ما متفاوت است.

جنبلاط در ادامه اتهامات خود علیه سوریه، این کشور را به دست داشتن در ترورهای لبنان متهم کرد.

اتهامات و ادعاهای بی پایه واساس جنبلاط علیه ایران، حزب الله لبنان و سوریه در حالی تکرار می شد که نشریه المنار به نقل از منابع آگاه فاش کرده بود که کشورهای غربی و عربی به سمیر جعجع فرمانده سابق نیروهای فالانژیست و ولید جنبلاط رئیس حزب سوسیالیست ترقی خواه 40 میلیون دلار کمک مالی کردند.

بنابراین گزارشها، جریان 14 مارس دفاتر محرمانه ای در پایتخت بعضی از کشورهای اروپایی و دو کشور حاشیه خلیج فارس و همچنین کشورهای آمریکای جنوبی دارد و سعد الحریری رئیس جریان المستقبل هزینه های این دفاتر را از جمله جذب نیرو و
 تبلیغات با اطلاع کشورهای مذکور پوشش می دهد.

جنگ افروزانه ترین اظهارات جنبلاط در 10 فوریه(21 بهمن 86) گذشته بیان شد که طی آن حمله بی سابقه ای را علیه مخالفان(طرفداران تشکیل دولت وحدت ملی) به راه انداخت و به صراحت گفت جریان 14 مارس آماده جنگ و هرج و مرج است .

جنبلاط در آن اظهارات که خشم وعصبانیت چاشنی آن شده بود گروههای طرفدار تشکیل دولت وحدت ملی و در راس آنها، حزب  الله را اینگونه مورد خطاب قرار داد : " شاید مجبور به سوزاندن خشک و تر شویم؛ اگر خواهان هرج و مرج و جنگ هستید، ما هم حاضریم؛ از نظر سلاح و موشک هم مشکلی نداریم.. موشک از شما می گیریم. مسئله امروز میان دولت شبه نظامی حزب الله و دولتی است که درباره جنگ و صلح تصمیم می گیرد . تحقیر و خیانتکار خواندن ما دیگر کافی است؛ جنگ تمام عیار با اسرائیل با شعارهای دروغین برای خدمت به بلندپروازیهای سوریه و امپراطوری ایران دیگر بس است..."

هر ناظر بی طرفی که این اظهارات را می شنود؛ پی به این می برد که جنبلاط برای خوشایند طرفهای خارجی تهدید به جنگ و کشاندن لبنان به سوی هرج و مرج تمام عیار می کند .

البته جنبلاط که  لبنانی ها او را فردی می دانند که از ثبات شخصیتی برخوردار نیست؛ تنها ساعاتی پس از اظهارات تحریک آمیز و تند خود علیه مخالفان دولت سنیوره از جمله حزب الله، اعلام کرد: گروه 14 مارس نه جنگ می خواهد نه درگیری. 

 اظهارات تند جنبلاط علیه مقاومت در گذشته به حدی بود که جرج گالوی نماینده مجلس انگلیس در توصیفش گفته بود : "جنبلاط عقلش را از دست داده است و امیدوارم که فردی او را نصیحت کند که در یک اتاق تاریک دراز بکشد و همانجا بماند تا شفا پیدا کند."

همزمان با تکرار اتهامات جنبلاط علیه مقاومت و سوریه و لبنان در گیرودار جنگ نابرابر رژیم اسرائیل علیه لبنان، شبکه المنار فیلم مستندی درباره برخی سران جریان چهارده مارس از جمله وی پخش کرد که پیش از آزادی جنوب لبنان از اشغال رژیم صهیونیستی(سال 2000) به صراحت گفته بود :" باید برای مقابله با اسرائیل و آزاد کردن لبنان، محور سوریه، لبنان و جمهوری اسلامی ایران تشکیل و تقویت شود"
 
کارشناسان و تحلیلگران لبنانی در گفتگو با مهر درباره اتهامات و اظهارات جنگ طلبانه جنبلاط تاکید می کردند که سخنان جنبلاط دقیقا بیانگر همان هرج و مرج سازنده ای است که آمریکا وعده شکل گیری اش را در خاورمیانه به ما داده بود. 

- بهت همگان از چرخش مواضع جنبلاط :

اما اخیرا وی چرخش شگفت انگیزی در مواضع خود داشته است؛ حضور وی در مراسم باشکوه استقبال رسمی از اسرا و به ویژه در العبیه زادگاه سمیر قنطار و اظهارات وی در حمایت از مقاومت، خشم رهبران جریان 14 مارس را به دنبال داشته است.

روزنامه الوطن عربستان که به جانبداری از جریان غربگرای 14 مارس در لبنان مشهور است؛ اذعان کرده است مواضع و اظهارات اخیر ولید جنبلاط رئیس جریان سوسیالیست ترقیخواه و نرمش وی در برابر حزب الله، سبب آشفتگی و سردرگمی شدید جریان اکثریت شده است .

جنبلاط چند روز پیش نوک پیکان خود را به سوی همپیمانانش در جریان المستقبل به رهبری سعدالحریری و نیروهای لبنانی(فالانژیستهای سابق) به رهبری سمیر جعجع به سبب حوادث طرابلس و دلایل وقوع ناآرامی های هفتم می بیروت و موضوع عربیت و به ویژه مسئله فلسطین نشانه گرفت و خطاب به همپیمانانش در جریان 14 مارس گفت : استقلال و حاکمیت بدون توجه به عربیت و مسئله محوری فلسطین که برای شهروندان عرب مهم است، معنایی ندارد و اگر ما به اصول عربی خود پایبند نباشیم، کارزار را باخته ایم.

مواضع جنبلاط با انتقادهای آشکار و تند برخی اعضای جریان 14 مارس از جمله مصطفی علوش،احمد فتفت، و جان اوژاسپیان از نمایندگان جریان المستقبل به رهبری سعدالحریری روبرو شده است.

نرم شدن مواضع جنبلاط در برابر حزب الله، خشم همپیمانانش در جریان 14 مارس را به دنبال داشته است تا جایی که آنطوان زهرا، نماینده گروه نیروهای لبنانی(فالانژیستهای سابق) به سرعت اعلام کرد اعضای این جریان در برابر فرمول حزب الله برای مقاومت در بیانیه وزارتی، امتیازی نخواهند داد و موافقت نخواهند کرد .

آنطوان سعد عضو تجمع دموکراتیک درباره اظهارات محمد رعد رئیس فراکسیون پارلمانی وفاداری به مقاومت مدعی است که این اظهارات کودتای آشکاری علیه مفاد توافقنامه دوحه و بازگشت به زبان تهدید و زور است.

حمایتهای گروههای مختلف سیاسی از مقاومت و حزب الله همچنان در حال گسترش است ؛ میشل عون رئیس جریان ملی آزاد لبنان که از همپیمانان این جنبش به شمار می رود؛ بار دیگر به حمایت از حزب الله پرداخت و گفت : هیچ کس در لبنان حق ندارد، مقاومت را تروریسم توصیف کند.

وی افزود : به شدت با توصیف هر لبنانی به عنوان تروریست، از سوی قدرتهای جهانی مخالفیم.

ولید جنبلاط مواضع قابل توجهی را متفاوت از جریان چهارده مارس در پیش گرفته است؛ وی در گفتگو با شبکه تلویزیونی newTV گفته است فشارهای مرحله گذشته و درگیریهای خونین پیاپی سبب خارج شدن وی از اصول و فراموش کردن فلسطین و عربیت شده است وی گفته است نباید از این اصول غفلت کنیم، زیرا همان چیزی است که صهیونیستها می خواهند که خواهان فروپاشی منطقه هستند.

جنبلاط  درباره موضوع مقاومت در بیانیه کاری دولت جدید لبنان، خواستار چارچوب نظری و سیاسی مورد رضایت همگان و بر اساس اصل به حاشیه نرفتن نقش دولت همراه با باقی ماندن نقش مقاومت شده است.

رئیس جریان سوسیالیست ترقیخواه ابراز عقیده کرده است که هیچ مشکلی در برگزاری انتخابات آتی با وجود قرار داشتن سلاح در اختیار حزب الله وجود ندارد.

وی در موضعگیری بی سابقه علیه همپیمانان خود در جریان 14 مارس، کسانی را که دو تصمیم جنجال برانگیز نافرجام علیه شبکه ارتباطی مقاومت و فرمانده امنیتی فرودگاه بین المللی بیروت آن گرفته بودند، به باد انتقاد گرفت.

جنبلاط البته درباره سوریه هم موضعی متفاوت از مواضع تند گذشته در پیش گرفته و خواستار برقراری روابط منحصر به فرد با این کشور بر اساس پیمان طایف شده و گفته است : ادبیات قبلی(اظهارنظرها و مواضع تند گذشته علیه سوریه و به ویژه علیه بشار اسد رئیس جمهوری سوریه) را فراموش کنید؛زیرا منافع دو کشور مهمتر است. 

اما چه عواملی سبب شده است تا جنبلاط از این رو به آن رو شود و مواضع و اظهارات جدیدش با شگفتی، خشم و درعین حال تحسین دیگران روبرو شود.

برخی بر این باورند که پیروزی بزرگ اخیر حزب الله در برابر رژیم صهیونیستی که با آزادی "سمیر قنطار" به عنوان قدیمی ترین اسیر لبنانی و عرب از زندانهای اشغالگران قدس پس از حدود سه دهه اسارت در روز چهارشنبه  16 جولای (26 تیر)همراه شد که از ساکنان منطقه العبیه از مناطق درزی نشین جنوب شرق بیروت و هم طایفه وی است، در تغییر لحن سخنان و تلطیف مواضع جنبلاط در برابر حزب الله بی تاثیر نبوده است؛ نباید فراموش کرد که جنبلاط به همراه طلال ارسلان طرفدار حزب الله، رهبری طایفه درزیهای لبنان را به عهده دارند.

ناصر قندیل نماینده سابق پارلمان لبنان، نقش طلال ارسلان رهبر طرفدار مقاومت بخشی از طایفه درزی ها را در تلطیف مواضع جنبلاط و قرار گرفتن وی در موضع وسط میان مخالفان و موافقان تاثیرگذار می داند.

البته قندیل می گوید : جدیت موضع میانه جنبلاط با پایان مهلت قانونی برای تایید بیانیه کاری دولت جدید در روزهای آتی آزموده می شود .
---------------------------------------
رضا مهری

کد خبر 724075

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha