به گزارش خبرنگار مهر در رشت، پرداخت الکترونیکی به عنوان یکی از دستاوردهای عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات، نقش به سزایی در رونق حوزه تجارت الکترونیکی واقتصاد هرکشور دارد زیرا با تاثیر خود مانند کاهش هزینههای جاری وترافیک، به آسانتر شدن زندگی مردم نیز کمک بسیاری میکند.
یک کارشناس ارشد بانکی دراین ارتباط گفت: استفاده از پرداخت الکترونیکی از سال ۸۱ با همت برخی از شرکتها و بانکهای خصوصی و به صورت محدود در کشور ایران آغاز شد و امروز پس از گذشت شش سال وارد عرصه جدیدی از فعالیت خود شده است.
علی محمد نژاد افزود: پرداخت الکترونیکی با روشهای تلفن بانک، SMSبانک، دستگاههای خودپرداز و سایت اینترنتی به صورت فراگیر از نیمه دوم سال ۸۵ در کشور فعال شده است.
وی اظهار داشت: بیشترین عملیات صورت گرفته و ترافیک موجود در بانکهای ایران مربوط به پرداخت قبوض است که باعث ایجاد حجم کاری کاذب و غیر مفید برای سیستم بانکی کشور شده است.
محمد نژاد خاطرنشان کرد: مسئولان دولتی در مرحله اول گسترش روشهای الکترونیکی به پرداخت الکترونیکی قبوض روی آوردند و تلاش کردهاند با ایجاد شبکه شتاب در بین بانکها و زمینه سازیهای مناسب، تسهیلات استفاده مردم از پرداخت الکترونیکی برای قبوض مختلف را فراهم آورند.
این کارشناس گفت: هرچند ایجاد هماهنگی بین بانکها و شرکتهای صادرکننده قبوض برای پرداخت الکترونیکی، مدت زمان زیادی به طول انجامید اما در حال حاضر این سیستم فراهم شده است.
محمد نژاد ادامه داد: مردم استقبال چندانی از سرویس پرداخت الکترونیکی نکرده و ترجیح میدهند با حضور فیزیکی در بانکها قبض خود را پرداخت کنند و رسید دریافت نمایند.
یک کارشناس تجارت الکترونیکی نیز در این زمینه گفت: وجود برخی مشکلات در سیستم پرداخت الکترونیکی کشور و عدم اعتماد مردم به این روش دلیل اصلی عدم استقبال آنان است.
علی محمدی افزود: برخی بانکهای دولتی با وجودی که تعداد زیادی کارت الکترونیکی بین مردم توزیع کردهاند اما هنوز زیرسازی مناسبی برای پرداخت الکترونیکی فراهم نکردهاند.
وی گفت: تبلیغات و اطلاع رسانی ناچیز و کم بودن میزان سواد الکترونیکی مردم نیز از دیگر دلایل عدم استقبال از پرداخت الکترونیکی در کشور است.
این کارشناس عنوان کرد: هنوزبسیاری از مردم با نحوه استفاده از دستگاههای خودپرداز یا سایتهای اینترنتی برای پرداخت قبوض آگاهی ندارند که لازم است در این زمینه اطلاع رسانی مناسب و کارآمدی صورت گیرد.
محمدی ادامه داد: در برخی موارد نیز که مردم از سرویس پرداخت الکترونیکی استفاده میکنند پس از آن با مشکلاتی مانند عدم پرداخت قبض و دریافت جریمه و اخطار از سوی شرکت صادر کننده قبض مواجه میشوند که همین امر باعث حذف اعتماد آنها به این سرویس الکترونیکی میشود.
وی با اشاره به اینکه وضعیت بانکهای خصوصی در پرداخت الکترونیکی بهتر از بانکهای دولتی است، گفت: هنوز برخی از کارمندان بانکها و شرکتهای صادرکننده قبوض اطلاع چندانی از چگونگی روشهای مختلف پرداخت الکترونیکی ندارند و هنگام پرسش مشتریان نمیتوانند آنها را به خوبی راهنمایی کنند.
محمدی، بیشترین میزان استفاده مردم از پرداخت الکترونیکی را برای قبض تلفن همراه دانست و گفت: هم اینک استفاده از دستگاههای خودپرداز برای پرداخت الکترونیکی راحت تر است زیرا در روش تلفن بانک، اشغالی خطوط تلفن وجود دارد.
یک کارشناس فناوری اطلاعات بانک در این زمینه گفت: پرداخت الکترونیکی قبوض باید با اطلاع رسانی و تبلیغات مناسب از سوی رسانهها به یک مسئله فرهنگی در میان مردم تبدیل شود.
محمد کاظم عطری افزود: دریافت نکردن قبوض از سوی بانکها روش خوبی برای تشویق مردم به سمت استفاده از روشهای پرداخت الکترونیکی است که این کار در برخی شهرها شروع شده و لازم است فراگیر شود.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون بیشتر از دستگاههای خودپرداز برای پرداخت الکترونیکی استفاده میشود، گفت: میزان استفاده از سایتهای اینترنتی برای پرداخت الکترونیکی در ایران کم است زیرا فقط کاربران اینترنت از این روش استفاده میکنند که درصد آنها نسبت به جمعیت کشور پایین است.
عطری با اشاره به اینکه پرداخت الکترونیکی در کشور در ابتدای راه خود قرار دارد، گفت: هنوز فرهنگ سازی چندانی در این زمینه صورت نگرفته است و نباید انتظار داشت که میزان استفاده مردم از این سرویس زیاد باشد.
وی ادامه داد: بسیاری از مردم به روشهای استفاده از پرداخت الکترونیکی مانند تلفن، پیامک و اینترنت دسترسی دارند اما اطلاعی درباره چگونگی به کارگیری آنها ندارند.
این کارشناس گفت: برای افزایش آگاهی مردم بهتر است شرکتهای صادرکننده قبوض، اطلاعات کافی و راهنماییهای مناسب درباره مراحل پرداخت الکترونیکی را در پشت قبوض درج نمایند.
وی با اشاره به اینکه در برخی از بانکها مشکلات و نواقصی برای پرداخت الکترونیکی وجود دارد، افزود: بانکها تلاش دارند با بهینه سازی سیستمهای خود، میزان این اشتباهات را به حداقل برسانند تا اعتماد مردم به این سیستم از بین نرود.
عطری گفت: این روزها مردم بیشتر از روش تلفن بانک و در مرحله بعد از دستگاههای خودپرداز برای پرداخت الکترونیکی استفاده میکنند در حالیکه استفاده از SMSبانک و اینترنت کم است.
وی، بهترین روش برای ترغیب مردم به استفاده از پرداخت الکترونیکی را اجرای سیاستها و برنامههای تشویقی دانست.
همچنین عضو هیئت علمی دانشگاه اظهار داشت: استفاده از پرداخت الکترونیکی زمانی گسترش مییابد که بانکها و شرکتهای ارائه دهنده خدمات و صادرکننده قبوض با هم و به طور هماهنگ به سمت این سیستم حرکت کنند.
محسن صادقی افزود:هنوز برخی از روشهای پرداخت الکترونیکی مانند SMS بانک در برخی بانکها فعال نشده است در حالیکه تبلیغات برای آنها صورت میگیرد و همین امر باعث سردرگمی مردم میشود.
وی بیان داشت: وجود برخی اشتباهات از سوی اپراتورهای انسانی یا فعال نبودن برخی روشهای پرداخت الکترونیکی در برخی شرکتهای صادرکننده قبض نیز از عوامل دیگر ایجاد مشکل در استفاده از این سیستم است.
این استاد دانشگاه بیان کرد: دو روش تلفن بانک و SMSبانک نسبت به سایر روشهای پرداخت الکترونیکی اولویت دارند زیرا بیشتر از سایر ابزارهای ارتباطی در دسترس مردم هستند.
صادقی با اشاره به اینکه روش SMSبانک نسبت به سایر روشها بهتر است، گفت: امروز بیشتر مردم ایران دارای تلفن همراه هستند و به راحتی و در هر کجای کشور میتوانند با دقت و تمرکز بیشتری از این روش استفاده نمایند.
وی عنوان کرد: لازم است آموزشهای مناسب و بیشتری نیز از سوی دستگاههای اجرایی مرتبط برای افزایش میزان سطح سواد الکترونیکی مردم برای استفاده از این روشهای الکترونیکی و مفید صورت گیرد.
این استاد دانشگاه با اشاره به نقش دولت در گسترش سرویسهای الکترونیکی گفت: اگر دولت کارمندان خود را موظف به استفاده از این سرویسهای فراهم شده کند، خودبخود باعث گسترش و ایجاد فرهنگ استفاده از آنها در سراسر کشور میشود.
وی ادامه داد: مهمترین امر درحوزه تجارت الکترونیکی و پرداخت الکترونیکی ایجاد امنیت و اعتماد است و باید فرهنگ سازی شود که این روشها دارای دسترسی آسان تر و هزینه کمتری هستند.
نظر شما