۱۲ مرداد ۱۳۸۷، ۱۳:۱۵

ضرورت پسینی از دیدگاه کریپکی

ضرورت پسینی از دیدگاه کریپکی

خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: سائول آرون کریپکی درسال 1940 ایالت نبراسکا ایالات متحده امریکا متولد شد. او یکی از معروفترین فیلسوفان و منطقدانان حوزه فلسفه تحلیلی است که بر بسیاری حوزه ها چون: منطق و فلسفه زبان تأثیر گذاشته است. با این همه بسیاری از آثار وی هنوز منتشر نشده اند و تنها به صورت دست نویس یا نوار کاست موجودند. از او به عنوان یکی از معروفترین فلیسوفان ومنطقدانان زنده یاد می‌شود.

کریپکی پس از آنکه در سال 1958 از دبیرستان فارغ التحصیل شد به دانشگاه هاروارد رفت و پس از فارغ­التحصیلی از این دانشگاه معتبر، استاد فلسفه در دانشگاههای راکفلر و پرینستون شد. او پس از سالها تدریس در منطق، مابعدالطبیعه و فلسفه زبان در دانشگاه پرینستون اخیراً بازنشسته شده است و هم اکنون هم در پاره­ای از دانشگاههای امریکا تدریس می‌کند 

 کریپکی بیشتر برای چند اثرش در جهان فلسفه و منطق مشهور است: معناشناسی برای منطقهای وجهی که مجموعه ای از مقاله های اوان زندگی فکری – فلسفی وی را در بر می گیرد. درسگفتارهای دانشگاه پرینستون وی با عنوان " نامگذاری و ضرورت" که بجد فلسفه زبان را دچار تحول کرده است و پاره ای افراد گفته اند این ارذ مجدداً مابعدالطبیعه را قابل تأمل نموده است. همچنین کتاب دیگر وی تفسیری است از فلسفه ویتگنشتاین با عنوان "ویتگنستاین و نظریه وی در باب صدق" دو اثر اولیه کریپکی " یک قضیه کامل در منطق وجهی" و " تأملات معناشناسان در زمینه منطق وجهی" منطق وجهی را بسی متحول کرده اند. به جهت تأثیر شگرف وی بر این نوع منطق، منطقی وجهی با نام کی نام گذاری شده است. منطق وجهی منطقی است که با مفاهیم ضروری و امکانی مقدمات و استدلالهای خود را پیش می‌برد.

کریپکی در کتابی که با عنوان "تأملات معناشناسانه در باب منطق وجهی" در سال 1963 منتشر کرد به مشکله ای در نظریه تعریف کلاسیک اشاره می کند. انگیزه اصلی برای این  رویکرد جهان محور این بود که منعکس کننده ایده ای باشد که بر طبق آن اشیای یک جهان ممکن است در جهانی دیگر وجود نداشته باشند. اگر قواعد توصیف کننده معیار را اتخاذ کنیم هر اصطلاحی باید به چیزی اشاره کند که در همه جهانهای ممکن موجود است. این امر به نظر با فعالیت رایج ما در به کار بردن اصطلاحاتی که به اموری اشاره می ک­نند که تنها از جهت امکانی وجود دارند ناسازگار است.  

پاسخ کریپکی به این خلل حذف اصطلاحات بود. او مثالی از نظامی ارائه کرد که این تفسیر جهان مرتبط را به کار می برد و قواعد کلاسیک را حفظ می کند. با این همه هزینه های این مشی زیادند. در ابتدا زبانی که  وی ابداع می کند ناکامل است و دوم اینکه قواعد منطق وجهی گزاره ای ضعیف هستند. 

سه درسگفتار کریپکی حمله ای را به نظریه توصیفی در باب دلالت با توجه به نامهای مناسب سامان می دهند. بر طبق این نظریه نام  یک شیء بر حسب تداعی نام با یک توصیفی قانع کننده ، معین و مشخص می شود. کریپکی مثالهایی دیگر ارائه می‌کند تا ناممکن بودن توصیف‌گرایی را نشان دهد. ( به طور مثال ارسطو می توانست در سن دوسالگی بمیرید و بنابراین هیچ کدام از توصیفاتی که ما بدو اطلاق می کنیم تحقق نیابد). به عنوان یک مورد بدیل   نظریه ای علی در باب دلالت را پیشنهاد می‌کند که بر طبق آن یک نام به یک شیء بر حسب ارتباطی علی با این شیء که از سوی مجموعه ای از گویندگان به کار می‌رود دلالت می‌کند. بدین طریق، یک نام دلالت کننده‌ای انعطاف ناپذیر است. این نام بر شیء نامیده شده در هر جهان ممکن دلالت می‌کند که در این جهان این شیء وجود دارد. نظریه‌های علی در باب دلالت به وسیله افرادی چون: کیت دونالد ، دیوید کاپلان، هیلاری پاتنم، ناتان سالمون و دیگران بسط یافته است و شاید بتوان گفت که هم اکنون از نظریه های توصیفی مسلط تر هستند.  از جمله افرادی که در این زمینه نقش داشته اند می توان به آلونزو چرچ و جان سرل اشاره کرد.

کریپکی همچنین مفهوم " ضرورتهای پسینی" را نیز مطرح می‌کند یعنی حقایقی وجود دارند که از یکسو حقایقی ضروری اند اما در عین حال صرفاً ازطریق  پژوهشهای تجربی فراچنگ می آیند. مثالهای او هم از این قرارند " ستاره شامگاهی  ، ستاره صبحگاهی است" و "سیسرو تولی است" که این مدعیات همه از موضوعات و محمولهایی تشکیل شده‌اند که رابطه اینهمانی بایکدیگر دارند و به شیئ واحدی اشاره می‌کنند. 

با این همه مناقشه ای در این زمینه وجود دارد که آیا کریپکی از اندیشه های بارکان مارکوس در این زمینه متأثر شده است یا نه؟ عاقبت آنکه کریپکی استدلالی علیه ماتریالیسم اینهمانی که در فلسفه ذهن وجود دارد ارائه می‌کند. بر طبق این دیدگاه ماتریالیستی هر حقیقت ذهنی رابطه‌ای اینهمانی با حقیقتی فیزیکی دارد . کریپکی اما از این نکته بحث می کند که تنها شیوه ای که با آن این رابطه اینهمانی تعریف می شود از طریق اینهمانی ضرورتی پسینی است اما چنین رابطه اینهمانی مانند اینکه درد تحریک فیبرهای سی است منوط به وجود دردهایی که با این فیبرها در ارتباط نیستند  نمی تواند ضروری باشد. استدلاهایی مشابه استدلال کریپکی از سوی دیوید چالمرز نیز ارائه شده اند. 

کریپکی در سال 1973 درسگفتارهایی را در دانشگاه اکسفورد با عنوان درسگفتار جان لاک ارائه کرد. حاصل این درسگفتارها کتابی است با عنوان " دلالت و هستی" که می توان مقالات آن را ادامه دهنده کتاب " نام گذاری و ضرورت" دانست و این مقالات با موضوعات نامهای اسطوره ای و خطای ادراکی مرتبطند.  

کریپکی همچنین پاره ای از مقالات را در زمینه فلسفه دوم ویگنشتاین منتشر کرده که این مقالات در کتاب معروف وی " دیدگاه ویتگنشتاین در باب قواعد و زبان خصوی" گردهم آمده اند. هرچند بر این کتاب این نقد وارد شدند که با ویتگنشتاین تاریخی و اندیشه اصیل  ویتگنشتاین آنگونه که هستند تطابق ندارد اما این اثر، اثری قابل توجه در بررسی اندیشه های ویتگنشتاین است.. در واقع پاره ای از منتقدان ابراز داشته اند که با این کتاب شخصیتی به نام "کریتشتاین" به وجود آمده یعنی اندیشه ای که تلفیقی از اندیشه های ویتگنشتاین و کریپکی است. به معنای دیگر یکی از اصلی ترین انتقاداتی که به کار کریپکی در باب ویتگنشتاین وارد شده این است که اندیشه های وی در این زمینه با اندیشه های مفسران معتبر ویتگنشتاین سازگاری ندارند.

کریپکی یکی از فیلسوفان و منتقدانان تأثیرگذار زمانه ما به حساب می آید هرچند بسیاری از آرای او به صورت دستنوشت دست به دست گشته اند و به صورت مکتوب موجود نیستند.   

کریپکی در سال 1975 مقاله ای منتشر کرده با عنوان " چشم انداز نظریه ای در باب صدق" که در آن وی نشان می دهد یک زبان می تواند همیشه شامل محمول صادق باشد و این نکته ای است که از سوی آلفرد تارسکی یکی از پیشتازان حوزه نظریه های صوری در باب صدق غیرممکن تشخیص داده شده است. مشی وی آن است که صدق را یک کیفیت مشخص و معین تعریف کند که در باب مجموعه ای از جمله ها در زبان ساری و جاری می شود. او نشان می دهد که چگونه این کار با مجموعه تعابیری در زبان که شامل محمول صادق نیستند دوباره تکرار می شود. او محمول صادق را فقط در این مورد به کار می برد: این امر باعث می شود که جملات تازه ای به زبان اضافه شوند و صدق در عوض برای همه آنها تعریف شود. کریپکی بر خلاف تارسکی، "صدق" را یک واحد برای همه این سطوح تعریف در نظر می گیرد. بعد از طی مراحل نامحدود ، زبان به یک نقطه ثابت می رسد که به کار بردن روش کریپکی برای بسط محمول صادق چیزی بر زبان نمی افزاید. چنین نقطه ثابتی می تواند به عنوان شکلی بنیادین برای زبانی طبیعی قلمداد شود که محمول صادق خود را واجد است. اما این محمول برای چنین جملاتی تعریف نشده باقی می ماند و نمی تواند سنگ بنای جملات ساده تر و بنابراین واجد محمولی صادق باشد.

 

 

کد خبر 725669

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha