افسانه صادقی در گفتگو با خبرنگار مهر علل مراجعه دانشجویان به مراکز مشاوره را متفاوت ذکر کرد و افزود: در برخی از موارد ارجاع به دفاتر مشاوره از طرف سایر واحدهای دانشگاهی صورت می گیرد ولی در بین کسانی که خودشان به مراکز مشاوره دانشجویی مراجعه می کنند عمده ترین دلیل مراجعه مشکلات تحصیلی، مشاوره ازدواج و سپس دریافت خدمات برای سایر اختلالات است.
دختران بیشتر از پسران به مراکز مشاوره مراجعه می کنند
وی در مورد درصد جنسیتی مراجعان به مراکز مشاوره دانشگاههای علوم پزشکی گفت: در مورد درصد جنسیت الگوی کشوری تعداد بیشتر دختران نسبت به پسران در دانشگاه های علوم پزشکی برقرار است.
صادقی یادآور شد: خوشبختانه در دانشگاههای علوم پزشکی به دلیل شناخت دانشجویان، دریافت خدمات مشاوره کمتر نشانه ضعف و انگ تلقی می شود، نسبت تعداد مراجعان پسر دانشگاههای علوم پزشکی از مراجعان پسر سایر دانشگاهها بیشتر است. چرا که این دانشجویان مراجعه به متخصص و دریافت راهنمایی و مشاوره به علت ذهنیت و نوع نگرش شان، مشکل نیست.
مباحث هویتی و مشکلات ارتباطی از مهمترین آسیبهای دانشجویان علوم پزشکی
سرپرست دفتر مرکزی مشاوره وزارت بهداشت مهمترین آسیبهایی که دانشجویان علوم پزشکی با آن مواجه هستند را مباحث هویتی و مشکلات ارتباطی برشمرد و گفت: همچنین مشکلاتی از جمله مشکلات هیجانی مانند اضطراب و افسردگی و مهارتهای تحصیلی و ... از دیگر مسائلی هستند که دانشجویان در معرض آن قرار دارند.
نرخ مشخصی از وضعیت اعتیاد دانشجویان در دسترس نیست
وی درباره وضعیت اعتیاد در میان دانشجویان علوم پزشکی کشور خاطرنشان کرد: نرخ مشخصی از وضعیت اعتیاد به علت نوع مشکل و ماهیت مسئله در دسترس نیست و به همین دلیل به طور کلی در دانشگاهها نمی توان از وضعیت اعتیاد نرخ مشخصی را استخراج کرد اما مراجعانی به مراکز مشاوره داشته ایم که برای دریافت خدمات ترک به این مراکز مراجعه داشته اند.
صادقی در خصوص پرونده الکترونیک سلامت دانشجویان علوم پزشکی گفت: دانشجویان علوم پزشکی در ابتدای ورود خود به دانشگاه از نظر سلامت روانی و جسمانی مورد بررسی و سنجش قرار می گیرند که این نتایج در پرونده مخصوص به خود آنها ثبت می شود و به این ترتیب پرونده الکترونیک سلامت برای آنها وجود دارد.
وی با اشاره به روشهای توانمندسازی دانشجویان در مهارتهای زندگی و تأثیر آن در میزان مراجعه به مراکز مشاوره یادآور شد: آموزش مهارت های زندگی اثربخش است و دفتر مرکزی مشاوره با در نظر گرفتن محدودیت منابع و امکانات و با استفاده از ابزارها و برنامه های الگو در دنیا بر کاهش آسیبهای روانی - اجتماعی داتشجویان تحت پوشش خود تلاش کرده است.
رعایت اصل پرهیز از همگن سازی مراجعان در دفاتر مشاوره
سرپرست دفتر مرکزی مشاوره وزارت بهداشت افزود: البته در این میان کارشناسان دفتر مشاوره به این موضوع اعتقاد دارند که در ارائه خدمات روانی - اجتماعی باید اصل پرهیز از همگن سازی مراجعان را رعایت کرد. در واقع این تصور در میان کارشناسان وجود ندارد که یک روش درمانی یا یک روش پیشگیرانه می تواند مشکلات همه را حل کند.
وی گفت: ایجاد برنامه های مفرح، فراهم کردن فضای شاد و با نشاط در دانشگاهها، فعالیتهای فرهنگی، فعالیتهای جمعی و اجتماعی در کنار مهارت آموزی می تواند در توانمندسازی دانشجویان موثر باشد. در این زمینه حتی آموزش های خاص بهداشتی به دختران و پسران برای اینکه در دام مشکلات اخلاقی نیافتند هم اهمیتی کمتر از مهارت آموزی ندارد.
هویت مستقل برای مراکز مشاوره و ارائه دهنده خدمات روان شناختی در دانشگاههای علوم پزشکی
صادقی در زمینه وضعیت ایجاد دفاتر مستقل و اداره کل مشاوره دانشجویی وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: دفتر مشاوره دانشجویی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در دهه 70 شکل گرفت و از همان زمان به تدریج در دانشگاههای علوم پزشکی کشور مراکز مشاوره دانشجویی تأسیس و آغاز به کار کردند. این دفتر مدتی در سایر واحدهای موجود ادغام پیدا کرده بودند و سرانجام به دلیل اهمیت مشاوره و ارائه خدمات مذکور در دانشگاه های علوم پزشکی، ایجاد دفتر مشاوره در ستاد مرکزی وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی به صورت مستقل انجام شد.
وی تأکید کرد: در حال حاضر مشاوره و خدمات روان شناختی دارای هویت مستقل و به عنوان یکی از ساختارهای زیر مجموعه معاونت های دانشجویی و فرهنگی دانشگاههای علوم پزشکی کشور فعالیت دارد.
نظر شما