به گزارش خبرنگار مهر در اراک، خبر و ارسال گزارشی از واقعیتی که رخ داده است مهمترین کار خبرنگار است و17 مرداد روزی است که از اهمیت بیان و طرح واقعیت جان گرفت و ماندگار شد.
حضور، بیان و کشته شدن به خاطر واقعیت پیش و پس از شهادت صارمی رخ داده و می دهد و آنچه مهم است دانستن حقیقت است حقیقتی که خداوند پیامبران خویش را به آن زینت داد و اولین طرح کنندگان خبر را پیامبران نامید.
مسیر حرکت خبرنگار حرکت بر چاقوی دو لبه ای است که یک سویش واقعیت و سوی دیگرش دروغ و میان این دو اندکی فاصله است.
17 مرداد روز به شهادت رسیدن صارمی روزی است که همه ابعاد تلاش خبرنگار را می توان به چشم در آن دید. خبر، ارسال خبر، تلاش برای دیدن واقعیت و نشان دادن آن، وجود موانع نشان دادن واقعیت و درگیر شدن با عواملی چون تحجر و خودخواهی که صارمی با آن روبرو شد تا روزی به نام خبرنگار در تاریخ معاصر ایران شکل گیرد.
حرفه خبرنگاری در ایران ریشه ای کهن و دیرینه دارد به طوری که بیش از یک و نیم قرن از تاریخ انتشار نخستین روزنامه در ایران میگذرد.
اولین روزنامه ای که در ایران انتشار یافت روزنامه کاغذ اخبار است که توسط میرزا صالح شیرازی منتشر شد و پس از آن روزنامه وقایع اتفاقیه به همت امیر کبیر مرد بزرگ سیاست و اقتصاد و زمامداری در دوره ناصرالدین شاه تاسیس شد.
حضرت علی (ع) در حدیثی می فرماید: اگر حقیقتی را دانستی و به مردم نگفتی در حق مردم خیانت کردی بدون شک خطاب این حدیث در این دوران وجدان روزنامهنگاران است.
خبرنگاری امروز نسبت به گذشته به رشد و بالندگی رسیده است چنانکه در این دوره بسیاری از خبرنگاران از واقعیتها مطلع هستند و در بیان آن تردید نمی کنند و انقلاب اسلامی انقلابی در همه ابعاد زندگی در ایران بود چنانکه خبر و انتشار آن تا پیش از انقلاب درگیر سانسور و خبرنگاران دچار خوسانسوری بودند اما امروز به رغم همه مشکلات موجود، این روند بهبود قابل توجهی یافته است.
افزایش تعداد رسانه ها نشان از رشد خبر و خبرنگاری دارد
علیرضا ملکیان معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سفری که به اراک داشت بیان کرد: ایران از نظر تعداد مطبوعات در ردیف ۱۰کشور اول جهان و همسطح با کشورهای پیشرفته است در حالی که پیش از انقلاب چهار رونامه در ایران فعال بوده که پس از انقلاب به 50 روزنامه افزایش یافته است.
به گفته مدیر کل فرهنگ و ارشاداسلامی استان مرکزی در این استان حدود 170 خبرنگار و دست اندرکار انتشار روزنامه فعالیت دارند و سابقه خبر و خبرنگاری در استان مرکزی به بیش از یک قرن می رسد.
حجت الاسلام علی هاشمی با اشاره به اینکه 19 نشریه محلی، 19 دفتر روزنامه کثیرالانتشار و هفت خبرگزاری در استان فعالیت خبری دارند، عنوان کرد: از میان خبرنگاران استان تنها تعدادی به طور حرفه ای کار می کنند.
وی با تاکید بر اینکه فعالیت خوب خبرنگاران رشد و توسعه منطقه ای را به همراه دارد، خاطر نشان کرد: 17 مرداد ماه یاد آور زحمات و رشادت کسانی است که قلم ارزشمندشان با ارزشهای والای انسانی و دفاع از حقوق انسانهای مورد ظلم و ستم قرار گرفته پیوندی نا گسستنی یافته است.
با وجودی که عمده ترین دغدغه خبرنگاران مسائل و مشکلات مردم است این قشر کوتاهترین زبان را طرح مشکلات خود دارد که این امر در شهرستانها پررنگتر است.
موانعی که برای تهیه خبر و ارسال آن ایجاد می شود، نا آگاهی برخی مدیران و مسئولان از اهمیت خبر، نبود امنیت شغلی چون بیمه و حقوق و مزایای کافی از جمله عواملی است که خبر و فعالیت خبرنگار را تحت شعاع قرار می دهد با این حال خبرنگاران شهرستانی در مواقع ضروری و حساس بدون چشم داشت به کار خود ادامه می دهند.
محمد سلطان مرادی رئیس خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران در استان مرکزی در گفتگو با خبرنگار مهر در اراک با تبریک روز خبرنگار گفت: ترسیم نکردن جایگاه خبرنگاری و خبر و تضییع کار خبرنگار مهمترین چالشهای کار خبر است و از سویی با اینکه شغل خبرنگاری به عنوان شغل سخت محسوب می شود بسیاری از خبرنگاران به دلیل مناسب نبودن ساز و کار و جایگاهشان در رسانه تسهیلات مناسب نمی گیرند و دارای حقوق کافی نیستند.
وی با اشاره به اینکه در اهمیت کار خبرنگار در اطلاع رسانی همین بس که همه معادلات دنیا بر اساس خبر و اطلاعات ترسیم می شود، خاطرنشان کرد: خبرنگار نقش مهمی در تصمیم گیری و تصمیم سازیها دارد و با تعریف و نهادینه کردن جایگاه خبر، وضعیت خبرنگاران تثبیت می شود.
حمید رضا بوجاریان خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران در گفتگو با خبرنگار مهر در اراک در باره مشکلات خبرنگاران گفت: اکنون بسیاری از خبرنگاران فاقد تسهیلات لازم هستند و به دلیل مدیریت نامناسب مدیران رسانه ها از حقوق و مزایای کافی برخوردار نسیتند، از سویی برخی فعالیتهای غیر حرفه ای و منفعت طلبانه برخی خبرنگاران، کار را برای خبرگزاریها مشکل کرده و این امر به یکی از موانع فراروی خبرنگاران تبدیل شده است.
مهرداد نجف شعار خبرنگار صدا و سیمای اراک نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در اراک گفت: خبرنگاری شغل نیست بلکه یک حرفه است که اگر در آن عشق به کار نباشد موفقیتی حاصل نمیشود.
وی افزود: خبرنگاران به دلیل بیان مسائل و مشکلات با ناملایمات زیادی مواجه هستند که در این راه باید صبر و حوصله زیادی داشته باشند.
مدیر مسئول هفته نامه مجنون استان مرکزی نیز در این زمینه گفت: امروز خبرنگار در پی رسیدن به شان و حرمت جایگاه حرفهای این حرفه مقدس است.
علی آقا ایرجی افزود: در بسیاری از موارد شان و جایگاه خبرنگار توسط مدیران دولتی رعایت نمیشود و مسئولان به خبرنگاران تنها به عنوان یک "گزارش بگیر" نگاه میکنند. وی گفت: درباره مطبوعات محلی نیز وضعیت چاپ در استان مرکزی تغییری نکرده و این قصه پر غصه همچنان خودنمایی میکند.
ایرجی خاطرنشان کرد: درمدیریت جدید اداره کل ارشاد اسلامی استان نیز برنامه مدون و خاصی در زمینه رفع مشکلات مطبوعات و خبرنگاران به چشم نمیخورد.
وی افزود: برای ارتقا جایگاه و منزلت حرفه خبرنگاری، خبرنگاران و مطبوعات باید نگاه مسئولان تغییر کرده و ارتباط آنان با این قشر افزایش یابد.
بر اساس آمار اعلام شده بین سه تا چهار هزار خبرنگار در کشور وجود دارد که نیازمند تبیین جایگاه خبری و شغلی خود هستند.
نظر شما