رئیس کمیسیون انرژی مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری پیشنهاد دوم را در مورد فرهنگ سازی مصرف بهینه در کشور عنوان کرد و افزود: بر اساس پیشنهاد دوم انرژی به قیمت تمام شده در اختیار مردم قرار گیرد و این پیشنهاد از سال 86 بر اساس مصوبه دولت عملیاتی شده است.
وی پیشنهاد سوم را مربوط به سهمیه بندی بنزین و تصویب آن در مجلس عنوان و تصریح کرد: پیشنهاد چهارم مربوط به به نقدی کردن یارانه ها است که این پیشنهاد در اواخر سال گذشته به دولت ارائه شد.
ساعی ور با اشاره به اینکه بر اساس برخی پیش بینی ها میزان یارانه امسال به حدود 155 میلیارد دلار خواهد رسید، هدف از ارائه پیشنهاد چهارم به دولت را نقدی کردن یارانه ها به جای وضعیت فعلی پرداخت یارانه ها اعلام کرد و افزود: ضمن اینکه پرداخت نقدی یارانه ها نیز بر اساس استانداردهای جهانی و با در نظر گرفتن مسائل فرهنگی کشور انجام خواهد شد.
وی یکی از اقدامات اساسی در این زمینه را تشکیل صندوق توسعه ملی و ضرورت ایجاد آن دانست و گفت: ایجاد این صندوق برای توسعه کشور به خصوص با توجه به توسعه ناوگان حمل و نقل کشور، توسعه صنایع اشتغال زا و سایر مسائل بسایر ضروری است.
رئیس کمیسیون انرژی مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری همچنین در بخش دیگری از سخنان خود اجرای طرح تحول اقتصادی را به نفع کشور دانست و در بیان دلایل آن گفت: هم اکنون میانگین رشد مصرف سالانه انرژی در کشور حدود 9 تا 9.5 درصد است، بنابراین اگر با روند فعلی به پیش برویم و اصلاحی در آن صورت نگیرد، در 10 سال آینده از کشور صادر کننده نفت به کشور وارد کننده نفت تبدیل خواهیم شد.
ساعی ور با تاکید بر اینکه اگر سیستم فعلی پرداخت یارانه ها اصلاح و سازمان مدیریت انرژی تشکیل نشود با بحران بزرگی مواجه خواهیم شد، بر برنامه ریزی برای هدفمندکردن یارانه به منظور توسعه عدالت اجتماعی در جامعه تاکید کرد.
وی با اشاره به استفاده دهک ثروتمند جامعه از یارانه بنزین به میزان 29 برابر از دهک پائین و 120 برابر در بخش گازوئیل، این امر را ناعادلانه ترین نوع توزیع یارانه عنوان کرد و اظهارداشت: با نقدی کردن یارانه تمام افراد از یارانها ها بهره مند خواهند شد.
رئیس کمیسیون انرژی مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری هدفمند کردن یارانه ها را باعث گسترش عدالت اجتماعی، کمک به اقشار محروم جامعه، ایجاد یک الگوی مصرف در جامعه، فرهنگ سازی، جلوگیری از مصرف بی رویه انرژی و بحران و توسعه کشور اعلام کرد و گفت: اگر پرداخت یارانه ها هدفمند نشود در10 سال آینده کشور با بحران عظیمی روبرو خواهد شد.
به گفته وی، ایران کشوری است که 80 درصد بودجه آن را نفت و درآمدهای حاصل از آن تشکیل می دهد، با روند فعلی نیز در 10 سال آینده ایران فقط قادر به تامین نفت داخلی خواهد بود که در این صورت فقط نفت تولیدی برای مصرف داخلی مورد استفاده قرار می گیرد، بنابراین برای تامین بودجه نیز دچار مشکل خواهد شد.
ساعی ور ادامه داد: این در حالی است که برای تامین نفت در 10 سال آینده باید بودجه داشته باشیم، به عبارت دیگر ایران هم اکنون صادر کننده نفت و وارد کننده گازوئیل و بنزین است.
وی با تاکید بر اینکه ما وقت داریم که کشور را از یک کشور تک محصولی به کشوری توسعه یافته تبدیل کنیم؛ در غیر این صورت دچار بحران خواهیم شد، افزود: در آن زمان اگر ما نفتی برای صادرات نداشته باشیم، در نتیجه در بازارهای بین المللی همچون اوپک نیز جایگاهی نخواهیم داشت.
وی در بیان مطلب فوق به کشور اندونزی که دچار چنین سرنوشتی شده، اشاره کرد و گفت: هم اکنون این کشور که زمانی جزو کشورهای اوپک و صادر کننده نفت بوده به کشور وارد کننده نفت تبدیل شده است که با روند فعلی این بحران 10 سال دیگر به گریبانگیر ما خواهد شد.
رئیس کمیسیون انرژی مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری ایجاد صندوق توسعه ملی برای کمک به این وضعیت را که صندوقی جدا از حساب ذخیره ارزی است، ضروری دانست و افزود: این صندوق صرفا برای توسعه کشور است.
وی از تدوین راهکار برای ذخیره کردن یارانه انرژی خبرداد و گفت: با ذخیره شدن یارانه ها حدود 15 میلیون شغل ایجاد می شود، یعنی نرخ بیکاری تا حدودی قابلیت نزدیک شدن به صفر را می یابد که این امر برای تولید کشور، ایجاد امنیت شغلی و اجتماعی و جلوگیری از ایجاد مفاسد در جامعه مطلوب است، با این وجود در اجرای آن باید دقت شود، زیرا در غیر این صورت مشکلاتی را فراهم می کند.
نظر شما