۶ اردیبهشت ۱۳۸۳، ۹:۲۵

نگاهي به اهداف و پيامدهاي گسترش استفاده از اينترنت در ميان جوانان

پرسه در كوچه پس كوچه هاي اينترنت !

پرسه در كوچه پس كوچه هاي اينترنت !

گروه اجتماعي خبر گزاري مهر - با صداي خروسخون سحر به خود اومد ، چشماشو ماليد و نگاهي به ساعت انداخت ، ساعت 5/5 بامداد را نشون مي داد ، خيلي خسته بود اما نمي دونست چرا نمي تونه از پاي كامپيوتر بلند شه ... اينترنت ماهها بود كه براش همه چيز شده بود ... شبا تا خود صبح پاي دستگاه خفاش مي شد و با اين و اون " چت " مي كرد ... اين كار براي او مثل يك اعتياد كشنده شده بود ... اعتيادي كه كم كم داشت براش خطر ناك مي شد ...

تكنولوژي و نوآوري بسيار سريعتر از آنچه كه به ذهن آيد رشد مي كند و با پيشرفتش دنياي انسانها را متغير مي سازد ، ريشه هاي تكنولوژي چنان در تارو پود انسانها رخنه مي كند كه جايي هيچ گريزي را براي آنها باقي نمي گذارد ، اينترنت شايد يكي از دستاوردهايي باشد كه به سرعت برق جهان را در برگرفته، تكنولوژي اي كه استفاده از آن مي تواند هم مثبت باشد و هم آثار زيانباري را در پي داشته باشد  .

 اينترنت در سالهاي اخير به منظور كسب آخرين اطلاعات روز دنيا در زمينه هاي مختلف هنري ، فرهنگي ، ورزشي،  سياسي و اجتماعي بيشترين اقبال را در بين كاربران جوان پيدا كرده است ؛ اما براستي جوانان از اينترنت چه استفاده اي مي كنند و چند درصد آنها از اين فناوري مدرن براي ارتقاي سطح علمي خود بهره مي گيرند ؟ ! .

در استفاده از اينترنت ركورد داريم اما ؟

آخرين بررسي ها نشان مي دهد عليرغم اينكه كشورمان  از نظر تعداد كاربران اينترنتي در رديف كشورهاي ركورد دار قرار داريم اما بيشترجوانان كه امكان استفاده از اينترنت را دارند ،  آن را فقط يك وسيله تفريحي مي دانند و اين در حالي است كه وجود چنين نگرشي در ميان كابران اينترنت خصوصا به دليل دسترسي آنان به سايت هاي غير اخلاقي قطعا تاثيرات منفي و جبران ناپذيري به دنبال خواهد داشت .

امروزه اكثر استفاده كنندگان از اينترنت در ايران را جوانان تشكيل مي دهند و هر روزه اين تعداد رو به افزايش است اما متاسفانه درصد بسياري از آنان از اينترنت به عنوان راهي براي برقراري ارتباط هاي مجازي و غير اخلاقي  و يا حداكثر از آن به عنوان يك سرگرمي طولاني مدت استفاده  مي كنند بدون اينكه بهره اي از آن كسب كنند . به بيان ديگر اينترنت با وجودي كه مي تواند يك وسيله آموزشي بسيار مناسب باشد اما  در سالهاي اخير وسيله اي  براي انجام گفتگوهاي غير ضروري و حتي ايجاد ارتباطات غير متعارف شده است .

تعداد  كاربران اينترنت در سال جاري به 15 ميليون نفر مي رسد

آخرين تحقيقات سازمان ملي جوانان نشان مي دهد  تعداد كابران اينترنتي در ايران با رشدي حدود 90 درصد ، از 7/1 ميليون نفر ضريب نفوذ 5/2 درصد در سال 80 ، به 2/3 ميليون نفر باضريب نفوذ 9/4 درصد در پايان سال 81 افزايش يافته است و پيش بيني مي شود  با توجه به افزايش نفوذ اينترنت در ايران تعداد كاربران اينترنت در مدارس و دانشگاهها در سال جاري به مرز 15 ميليون نفر برسد .

اين افزايش تعداد كاربران  اينترنت در ايران در حالي صورت مي گيرد كه بيش از 35 درصد از استفاده كنندگان را قشر جوان تشكيل مي دهند . همچنين بر اساس اين آمار ميانگين وقت صرف شده براي استفاده از اينترنت 52 دقيقه در هفته است كه اين رقم براي سنين 21 تا 24 سال در كشور به 57 دقيقه مي رسد.

يك جوان 23 ساله با بيان اينكه 8 ساعت از روز را به استفاده از سايتهاي اينترنت اختصاص مي دهد ،  مي گويد : به دليل نبود امكانات تفريحي مناسب در كشور ساعتها از وقت خود را  براي گذران اوقات فراغت به  گشت و گذار در  سايتهاي اينترنتي اختصاص مي دهم .فرهاد رهنما ادامه مي دهد:  با توجه به اينكه اكثر جوانان كشور ما تفريح مناسبي براي گذران اوقات فراغت خود ندارند بنابراين عده اي كه امكان استفاده از كامپيوتر را دارند از اينترنت به عنوان يك وسيله سرگرم كننده استفاده مي كنند.

جوان 25 ساله ديگري نيز مي گويد: در كشور ما  مسوولان  نسبت به اينترنت ديد منفي دارند و برخي از آنها اينترنت را راهي براي به فساد كشاندن جوانان مي دانند و توجهي به فوايد استفاده از آن نمي كنند.

علي افخمي مي افزايد : امروزه در بسياري از مدارس و دانشگاهاي پيشرفته جهان از اينترنت به عنوان وسيله اي موثر در بالا رفتن سطح آگاهي و دانش استفاده مي كنند در حالي كه بسياري از جوانان ما از دستيابي به آن محروم هستند .

وي خاطر نشان مي كند :  درصد بسياري از جوانان كشور  نسبت به استفاده از اينترنت آگاهي لازم را ندارد و اقدام ريشه اي براي هدايت جوانان جهت آشنايي و آگاهي از معايب آن هم صورت نمي گيرد .

يك دانشجوي مهندسي الكترونيك نيز در اين باره مي گويد : از اينترنت خيلي استفاده مي كنم و اين امر در پيشرفت تحصيلي ام بسيار موثر بوده اما قبول دارم خيلي از جوانان بدون هدف از اين تكنولوژي استفاده مي كنند و تاثير زيانباري در اخلاق و رفتار آنها هم دارد . 

شهرام شجاعي دانش آموز سال سوم دبيرستان هم مي گويد : هر شب 4 تا 5 ساعت  از اينترنت استفاده مي كنم و آن هم فقط با دوستاني كه در سراسر جهان دارم " چت " مي كنم .

او در پاسخ به اين پرسش كه آيا خانواده ات مي دانند با چه كساني گفتگوي اينترنتي داري ، اظهار مي كند : نه چون آنها اصلا نمي دانند چگونه مي توان از اينترنت استفاده كرد .

شهرام بيشترين دوستان اينترنتي اش را دختران همسن و سالش مي داند و مي گويد : با هم از همه چيز صحبت مي كنيم ،  از وضعيت كشورشان و مدرسه و... البته خيلي وقتها هم پس از مدتي با آنها قطع ارتباط مي كنم ، چون احساس مي كنم گروه خوني مان با هم نمي خواند ! 

 اينترنت يك ضرورت جهاني

يك روانشناس در گفتگو با خيرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر در اين باره مي گويد : امروزه اينترنت به عنوان يك ضرورت جهاني مطرح است و اكثر كشورهاي دنيا سعي در گسترش آن در زمينه هاي مختلف زندگي را دارند .

دكتر ميرزا بيگي  مي افزايد  : اينترنت با وجود اينكه در بالا رفتن سطح آگاهي جوانان بسيار مي تواند موثر واقع شود استفاده نادرست و غير ضروري آن نيز منجر به  ايجاد انحرافات اخلاقي در ميان آنها مي شود .

وي  با اشاره به اينكه  تمايل جوانان  در استفاده از اينترنت در ايران  بيش از بزگسالان است ،  مي گويد :  با توجه به اينكه روحيه دستيابي به تجربيات و مسا ئل علمي در جوانان  بيش از بزرگسالان است بيشتر شاهد استفاده جوانان از سايتهاي اينترنتي هستيم .وي تصريح مي كند : گرچه تعداد كثيري از اينترنت به عنوان يك سرگرمي استفاده مي كنند اما درصد بسياري از آن نيز به منظور بالا رفتن سطح آگاهي و دانش  خود به سايتهاي اينترنتي مراجعه مي كنند .

يك عضو هيات علمي دانشگاه تهران  با بيان اينكه مديران و مسولان در كشور در استفاده از اينترنت امتناع دارند،  مي گويد : برخي مسوولان و مديران معتقد به استفاده از شيوه هاي هاي سنتي در فراگيري علوم مختلف هستند و تمايل چنداني در استفاده از اينترنت در افزايش سطح آگاهي جوانان ندارند .

ميرزابيگي مي افزايد :  با وجود اينكه در چند سال اخير سعي شده است تا از طرق مختلف جوانان را نسبت به استفاده بهينه و مثبت از اينترنت آشنا كنند اما تا كنون اقدام ريشه اي و اساسي براي هدايت جوانان جهت آشنايي و آگاهي از معايب آن صورت نگرفته است.

وي تصريح مي كند : بايد با ايجاد فرهنگ سازي مناسب به خصوص در مدارس و مراكز آموزشي شرايط مناسبي را براي آشنايي و استفاده درست و منطقي جوانان از اينترنت فراهم كنيم كه اين امر بايد با توجه به گسترش و نفوذ اينترنت در كشورهاي پيشرفته انجام شود . وي با بيان اينكه نمي توانيم روند رو به گسترش اينترنت را در كشور متوقف كنيم، ادامه مي دهد : استفاده از اينترنت در تمامي كشورهاي دنيا  وجود دارد و به سرعت در حال پيشرفت و گسترش است ،  بنابراين با توجه به اينكه اكثر جوانان كشورمان در تلاش براي رسيدن به سطح علمي كشورهاي  پيشرفته جهان هستند نمي توان مانع استفاده درست آنان از اينترنت  شد .

اينترنت يك وسيله سرگرمي ؟

يك جامعه شناس نيز در اين زمينه مي گويد : نبود امكانات تفريحي و سرگرمي باعث شده تا تعداد بسياري از جوانان از اينترنت به عنوان به وسيله سرگرمي استفاده كنند و بسياري از آنان حتي توجهي به  خطرات استفاده نا صحيح از آن ندارند .

دكتر غلامرضا عليزاده  با اشاره به پيامدهاي منفي استفاده جوانان از اينترنت مي گويد : تنها راه مبارزه با اينگونه  آسيبها  مهارت آموزي والدين و آشنايي آنان با اين فناوري است كه مي تواند تا حد بسياري از پيامدهاي منفي آن جلوگيري كند .وي مي افزايد : امروزه 840 ميليون نفر در 218 كشور جهان از اينترنت استفاده مي كنند كه پيش بيني مي شود در سال 2005 ميلادي اين تعداد به 2 ميليارد نفر برسد و در سال 2020 ميلادي 80 درصد كره زمين از اينترنت استفاده خواهند كرد  ، بنابراين طبيعي است كه چنين پديده اي با وجود اينكه در دستيابي به اطلاعات و فناوري بسيار مفيد است مي تواند آثار منفي و خطرناكي به خصوص براي جوانان به همراه داشته باشد.

ضرورت داشتن  فرهنگ استفاده از اينترنت

  دكتر عليزاده به نقش والدين در اين امر تاكيد مي كند و مي گويد :  والدين در وهله اول بايد خود با اين فناوري  به طور كامل آشنا باشند و حتي از كلاسهاي آموزشي در اين باره استفاده كنند تا بتوانند  نظارت درستي بر جوانان خود داشته باشند ، چرا كه وقتي پدر و مادر ندانند كامپيوتر و اينترنت يعني چه ، قطعا نمي توانند بر اعمال فرزندان خود مثلا در استفاده از سايتهاي غير اخلاقي و مبتذل نظارت كنند .

وي تصريح مي كند : اينترنت هم يك ابزار است ، ابزاري براي گسترش علم و دانايي  مانند ديگر ابزار هاي موجود چون كتاب و ... اما مادامي كه فرهنگ استفاده از آن را نياموخته ايم به ابزاري براي تباهي جوانانمان تبديل مي شود  كه به آساني نمي توانيم تبعات زيانبار آن را جبران كنيم .  

 در هر حال به نظر مي رسد وقت آن رسيده كه به دنبال راهكاري اساسي براي حل اين مشكل در كشور باشيم ، البته نه با ايجاد محدوديتهايي  كه قطعا باعث تحريك و حساسيت بيشتر جوانان خواهد شد،  بلكه با آموزش و نشان دادن طريقه درست  استفاده از آن توسط رسانه هاي مختلف و البته با نظارت و دقت بيشتر والدين به راحتي مسير حركت به سمت استفاده درست از اينترنت را كنترل و هموار كرد .

کد خبر 72986

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha