۲۱ مرداد ۱۳۸۷، ۱۳:۵۲

وزیر ارشاد:

آثاری که خارج از ایران عرضه می‌شود باید مبتنی بر واقعیات جامعه باشد

آثاری که خارج از ایران عرضه می‌شود باید مبتنی بر واقعیات جامعه باشد

محمدحسین صفار هرندی گفت: اگر قرار است فیلمی یا آثاری از ایران در خارج نمایش داده شود، باید مبتنی بر واقعیات جامعه ما باشد در غیر این صورت جعلی است.

به گزارش خبرنگار مهر، هفتمین هم اندیشی نمایندگان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور صبح امروز با حضور صفارهرندی وزیر ارشاد، مصطفوی رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، آیت الله تسخیری دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، صنعتی معاون دفتر مقام معظم رهبری، اختری دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت (ع)، رجبی رئیس موسسه فرهنگی اکو، نمایندگان فرهنگی ایران در کشورهای دیگر، تعدادی از معاونان وزارت ارشاد و مسئولین فرهنگی کشور در سازمان فرهنگ و ارتباطات آغاز به کار کرد.

در این مراسم محمدحسین صفار هرندی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با ارائه "تصویری کلی از موقعیت کنونی ایران در جهان" گفت: تا چند دهه پیش دو بلوک قدرتمند متقابل ده ها سال، جهان را عرصه نوعی رقابت بر اساس یک تقسیم بندی غیر عادلانه علیه ملت ها، میان خودشان منقسم کرده بودند؛ بخشی از جهان متعلق به بلوک شرق و بخشی متعلق به بلوک غرب بود. من خاطرم هست که در اوایل دهه 70 و در بعضی جابجایی هایی که در حوزه های نفوذ قدرت های مسلط به وجود می آمد، متعارف بود که گفته شود شوروی از فلان کشور دل کنده و با آمریکا بر سر این معامله به توافق رسیده که مثلاً در منطقه شاخ آفریقا، حوزه نفوذش را از دست بدهد اما در آمریکا یا آمریکای لاتین حوزه نفوذ جدیدی را به دست بیاورد مثل زمانی که ارباب ها برده هایشان را معامله می کردند.

موازنه قدرت دو بلوک شرق و غرب با وقوع انقلاب اسلامی بر هم خورد

وی با اشاره به حضور کشورهای پیرامونی و شبه پیرامونی در آن دوره، افزود: کشورهای شبه پیرامون، کشورهایی بودند که فاصله میان عقب ماندگی و پیشرفت را قدری پیموده بودند و مثلاً می توانستند ادای قدرت های بزرگ را در بیاورند. در این شرایط زمانی که دو ابر قدرت چالش های اساسی را در عرصه بین المل به صحنه می آوردند برای اینکه همدیگر را توزین کنند، به عقبه ای اشاره می کردند که قمرهای این قدرت ها محسوب می شد و این گویای توانمندی های بالفعل و بالقوه آنها بود. در این جریان توزین قدرت با فرض اینکه ترازویی در میان است، وزنه ها را در دو سوی ترازو می گذاشتند و این موازنه همیشه به نوعی برقرار بود تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی.

وزیر ارشاد با اشاره به اهمیت رخداد انقلاب اسلامی در صف بندی های جهانی، اضافه کرد: با پیروزی انقلاب اسلامی، این توازن به صورت اساسی جابجا شد و وقوع انقلاب موازنه را برهم زد؛ انقلاب و نظام برآمده از آن در هیچ کدام از این دو کفه نمی گنجید و قاعدتا نباید این موازنه بر هم بخورد اما اتفاقی که افتاد، همان چیزی است که باید ما و ماموریت های ما را به عنوان پیام آوران فرهنگ، ادب و هنر ایران اسلامی و نظام برآمده از آن، به خود مشغول کند. آنچه به بلوک شرق توانایی مقابله با غرب را می داد، پیام هایی بود که به غرب می داد و توانسته بود در بخش هایی از جهان دل هایی را متوجه خود کند اما به هر ترتیب امکانات سیاسی و حتی اقتصادی اش یارای مقابله با بلوک غرب را نداشت.

صفار هرندی گفت: وقوع انقلاب قبل از آنکه غرب را به لحاظ منافع اقتصادی به خطر بیندازد، بلوک شرق را به لحاظ اندیشه و پیام خلع سلاح کرد. قبل از پیروزی انقلاب از توان و قدرت بلوک شرق مدام کاسته می شد و معنایش این است که عامل جدیدی در جهان شکل گرفته و در واقع یک بلوک نوبنیاد به وجود آمده است. ما وقتی این را می گفتیم، کسانی آن را حمل بر شیفتگی مان به انقلابمان می کردند اما چون این حرف ها بعداً هم بر زبان دشمنان و رقبای ما آمد، مشخص شد که حقیقت دارد. جهان پس از انقلاب اسلامی از حالت دو قطبی خارج شد و حداقل شکل سه قطبی گرفت.

انقلاب ما فلسفه بنیادین شکل گیری نظام جهانی را زیر سوال برد

وی با ذکر خاطره ای از دوران کودکی اش، افزود: آن زمان وقتی می خواستند بین دو کفه ترازو موازنه برقرار کنند، از کشورهای مختلف به عنوان سنگ های ترازو استفاده می کردند و خوش به حال کشورهایی که وزنی داشتند حالا 200 یا 500 گرم یا دو کیلو! خاطرم هست پدربزرگم مغازه لبنیاتی داشت و وقتی من می رفتم پیش او، می دیدم که در پیشخوان خودش وزنه هایی داشت که اینها اندازه داشت و سنگ هایی هم بود مثل پاره آجر، شمع اتومبیل و آهن تکه شده که اندازه نداشت و البته برای وزن کردن به کار می رفت. او اینها را می گذاشت سمت دیگر ترازو فقط برای اینکه موازنه برقرار شود؛ این سنگ ها هویت نداشت و فقط برای موازنه برقرار کردن بود.

وزیر ارشاد ادامه داد: پیش از انقلاب از ایران بدون در نظر گرفتن وزن اش استفاده می کردند و خیلی از کشورهای اطراف ما هم همین نقش را بازی می کردند. ایران پس از انقلاب به یک وزنه تبدیل شد ولی در اینکه این وزنه چند گرم بود یا هست، شبهه است. شرق و غرب برای اینکه ایران را به یکی از وزنه هایی تبدیل کنند که تنها برای موازنه قدرت به کار بیاید، تلاش بسیار کردند اما ایران دیگر تبدیل شده بود به یک مدعی که فلسفه بنیادین شکل گیری نظام جهانی را زیر سوال برده بود.

اولین انقلاب بعد از انقلاب کبیر فرانسه انقلاب اسلامی بود

صفار هرندی تاکید کرد: بعد از انقلاب فرانسه این برای اولین بار بود که در جهان یک انقلاب رخ می داد. حتی انقلاب اکتبر مبانی را تغییر نداده بود؛ مبناها در انقلاب اکتبر اومانیسم بود عین همان چیزی که در انقلاب فرانسه رخ داد؛ آنجا (در انقلاب کبیر فرانسه) انسان - خدایی حاکم بود و اینجا (در انقلاب اکتبر روسیه) هم انسان - خدایی. اما در انقلاب اسلامی برای اولین بار بود که انسان به عنوان خلیفه الله و جانشین خدا مطرح شد و در آن شریعت انسانی از معبری که انسان ها آن را فراهم می کنند حکومت می کند و لذا این گونه بود که قطب سوم شکل گرفت.

وی گفت: امید بسیاری داشتند که انقلاب اسلامی به مرور زمان و به واسطه نداشتن پشتوانه های قوی در صحنه عمل فروبپاشد اما هر چه از زمان وقوع این اتفاق بزرگ در عرصه موازنه قدرت ها در جهان گذشت، نه تنها آن ایده دچار تزلزل نشد بلکه دامنه های وسیع تری در جاهای دیگر پیدا کرد. دلیل این امر نه به خاطر کشف منابع جدید انرژی های فسیلی در ایران، اهمیت خاورمیانه و تنگه هرمز، موقعیت سوق الجیشی کشورمان و چیزهای دیگر نبود - که البته همه اینها بود و درست هم هست - اما چیزی که ما در این جایگاه رفیع نشانده، پیامی است که روز اول انقلاب صادر شد و اینکه می توان نظم جدیدی را در جهان برقرار کرد.

وزیر ارشاد اضافه کرد: هنر ما و عناصری که در جبهه فرهنگی این پیام را منتقل می کنند، در این است که خودشان این معادله را بشناسند. اگر کسی این را نفهمد و خیال کند ما همان سنگ ترازوی بی مقدار هستیم، قطعاً به عنوان سفیر و پیام آور نظام و انقلاب نمی تواند به خوبی عمل کند. اگر کسی باور نداشته باشد اتفاق دیگری افتاده، آن وقت قضیه را معکوس می بیند و شروع می کند به تحقیر کردن ما که "شما خودتان را زیادی دست بالا گرفته اید"، "شما همچنان در چنگ ابرقدرت ها هستید" و ... اما ادبیات انقلابیون واقعی در مقابل این حرف ها این است که "تویی که قدرت درک وضعیت نظام قدرت را نداری، وصله ناچسب این نظام هستی".

الان دیگر برای اینکه پیام عزتمندانه اسلام گرایی و اصول گرایی خود را بر سر دست بگیریم، شرم نمی کنیم

صفارهرندی با بیان اینکه "اعتبار نظام جمهوری اسلامی مختص دوره ای خاص نیست"، افزود: طبیعی است در دوره هایی از انقلاب کسانی از اینکه علم انقلابی گری را در دست بگیرند و پیام انقلاب را به جهان منتقل کنند، خجالت نکشند. دوره فعلی یکی از آن دوره هاست. ما الان دیگر برای اینکه پیام عزتمندانه اسلام گرایی و اصول گرایی مان را بر سر دست بگیریم، شرم نمی کنیم اما زمانی بعضی ها گمان می کردند که باید آهسته برویم و آهسته بیائیم که گربه شاخ مان نزند. معلوم شد که این یک توهم و نشناختن اندازه ها و خود را پاره سنگ فرض کردن بود. خاصیت چند سال اخیر این بود که از این چیزها زنگارزدایی کرده است.

وی با رد هر گونه ادعا درباره کمک تسلیحاتی و اقتصادی ایران به کشورهایی خاص گفت: ما کجا توانایی تجهیز اقتصادی و نظامی برخی کشورها را داریم؟ اصلاً به چنین کاری متوسل نشده و نمی شویم. کیست که قبول نداشته باشد که امروز بسیاری از دوستداران ما متقابل با قدرت های بزرگ شده اند و مجموعه ای از آنها به همراه ما یک بلوک فرهنگی را تشکیل داده ایم. کار ما دعوت به یکتاپرستی و درخواست برای ایجاد جهانی عاری از رذایل موجود است؛ جهانی که در آن عدالت مستقر شود و انسان های شایسته در آن حکومت کنند. اینها روح پیام های ماست معلوم است که این حرف ها هر کجا برود، طرفداران خودش را پیدا می کند.

متاسفانه در دوره هایی مسائلی به بیرون از مرزها منتقل شده که جعلی بوده است

وزیر ارشاد در پایان خطاب به نمایندگان فرهنگی ایران در خارج از کشور گفت: باید مضمون پیام انقلاب اسلامی در بیرون از مرزها منعکس شود. اگر فیلمی از ایران می خواهد در خارج نمایش داده شود، باید مبتنی بر واقعیات جامعه ما باشد در غیر این صورت جعلی است. اگر موسیقی از این کشور به بیرون منتقل می شود، باید گویای وضعیت جامعه ما باشد. شعر هم همین طور. ما در عصر حاضر و در کشورمان شعرهایی داریم که می خواهد خودش را در حد همان پاره سنگ بداند، عیبی ندارد باشد اما ما وظیفه داریم از منتقل شدن این گونه پیام ها به خارج از کشور ممانعت کنیم یا حداقل نباید خودمان کارگزار آن باشیم. متاسفانه در دوره هایی چیزهایی به بیرون از مرزها منتقل شده که جعلی بوده است. اگر بطور انفعالی به این قضایا نگاه کنیم و خود را در حد پاره سنگ هایی بی مقدار ببینیم، آن وقت توجیهاتی می تراشیم تا به صورت واقعی در جهان ظاهر نشویم.

صفار هرندی در پایان مراسم افتتاحیه هفتمین هم اندیشی نمایندگان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور، آمادگی کامل معاونت های مختلف وزارتخانه متبوع اش را برای همکاری با این نمایندگان در رساندن پیام واقعی انقلاب اسلامی به گوش جهانیان اعلام کرد.

کد خبر 730932

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha