۳۰ مرداد ۱۳۸۷، ۱۰:۱۴

روز جهانی مسجد- 3

مسجدالاقصی ؛ نخستین قبله همدلی

مسجدالاقصی ؛ نخستین قبله همدلی

خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه:قدس به عنوان سومین شهر مقدس پس از مکه و مدینه به واسطه وجود مسجدالاقصی مورد تکریم قرار گرفته و از دیرباز جایگاه ویژه‌ای نزد همه ادیان الهی به ویژه مسلمانان داشته است.

شهر قدس که به اورشلیم نیز معروف بود، از قدیمی ترین شهرهای تاریخی به شمار می رود که مهد ادیان سه گانه آسمانی یهودیت، مسیحیت و اسلام بوده و قدمت آن به 45 قرن می رسد، این شهر بنای تاریخی و دینی مسجدالاقصی، اولین قبله مسلمانان را در خود جای داده است.

این شهر در سال 1409 قبل از میلاد شهر توسط حضرت داوود (ع) فتح شد و شهر داوود نام گرفت . در دوران سلیمان شکوفایی و معماری بسیاری در این شهر رخ داد و دین یهودی نیز در این شهر سیادت یافت. قدس طی سالهای 330 تا 636 میلادی به شهر "ایلیا" معروف بود و دین مسیحیت دین رسمی برای امپراطوری بیزانسها به شمار می رفت.

در سال 15 هجری/ 636 میلادی، عمر بن خطاب از خلفای راشدین وارد قدس شد و دستور داد مسجدی در ضلع جنوبی قدس بر ویرانه های حرم شریف بسازند.

ارتباط و پیوند قداست مسجد الاقصی به عقاید و باورهای مسلمانان به دورانی باز می گردد که 17 ماه به عنوان اولین قبله مسلمانان به شمار می رفت تا زمانی که قبله به کعبه، خانه خدا انتقال یافت. اسلامیت مسجد الاقصی به حادثه اسراء و معراج باز می گردد که خداوند در آیاتی از قرآن کریم شبانه پیامبر اکرم را به سوی مسجد الاقصی در بیت المقدس در 27 رجب یکسال قبل از هجرت فرا خواند تا از این مکان به آسمان عروج کند. مسلمانان با این دید در بالابردن و ارتقای جایگاه دینی مسجدالاقصی و بیت المقدس و ارتباط آن با عقاید اسلامی نقش به سزایی ایفا کردند.

مسجدالاقصی طی سالها تغییرات بسیاری کرد و به تدریج به آن مدارس دینی، سالنهای علمی، انبار ذخایر و محل اسکان سواره نظام افزودند. 

حرم شریف این مکان مقدس شامل مسجدالاقصی، قبة الصخره با گنبد طلایی آن و صحن‌ها و ساختمانهای پیرامون آن است که در مجموع با مساحت 14 هکتار بر فراز کوه موریا قرار دارد و 14 دروازه از جمله درهای اسباط، حطه، شرف‌الانبیا، ناظر، نو، قطانین، مطهره، سلسله، مغربیان و دروازه طلایی، اتاق‌های متعدد، 8 چاه در صحن قبه الصخره و 17 چاه در حیاط مسجدالاقصی و 4 گلدسته از جمله آثار این بخش است. 

 آتش‌سوزی مسجدالاقصی

21 آگوست 1969 رژیم صهیونیستی اعلام کرد یک فرد دیوانه به نام "دنیس مایکل روهان" مسجدالاقصی را به آتش کشید. گرچه صهیونیستها اعلام کردند که این فرد استرالیایی یک مسیحی دیوانه بود، اما برخی منابع معتبر نیز بر این عقیده هستند که وی یک یهودی توریست بود و از لحاظ سلامت عقلی نیز هیچ مشکلی نداشت. همچنین آثار حریق دلالت بر آن دارد که اشخاص دیگری روهان را در آتش زدن این مسجد از خارج آن و از یکی از پنجره‌های مشرف به درب ‌المغاربه (که اسرائیلیها آن را منهدم کردند) هدایت و کمک کرده اند.

بخش به آتش کشیده شده مسجدالاقصی در قبه الصخره 1500 متر مربع را در بر می‌گرفت. در این آتش‌ سوزی منبر صلاح ‌الدین ایوبی، مسجد عمر، محراب ذکریا، مقام الاربعین، سه رواق ممتد از جنوب به شمال با ستونها و ایوانها و تزئینات سقفی بر سطح مسجد فرو ریخت. دو ستون اصلی که گنبد روی آن استوار بود و اجزایی از گنبد داخلی که مزین بود محراب و دیوارهای جنوبی، پوشش مرمری و 48 پنجره گچی، شیشه‌های رنگی و فرشها، سوره اسرا که با کاشیهای معرق و تذهیب شده نوشته شده بود و از بالای محراب به سوی شرق امتداد داشت و بسیاری از تزئینات و آیات قرآنی طی این آتش‌سوزی از بین رفت.

روز جهانی مسجد

طی برگزاری سی امین اجلاس وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی که از هفتم تا نهم خرداد ماه سال 1382 در تهران برگزار شد، نامگذاری روزی به نام روز جهانی مسجد به تصویب رسید. طی این اجلاس تصویب شد از 21 آگوست هر سال، که مصادف با خاطره به آتش کشیدن مسجد الاقصی توسط تندروهای صهیونیست است، به مدت یک هفته، "هفته جهانی مساجد" اعلام و گرامی داشته شود.

کد خبر 734376

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha