به گزارش خبرگزاری مهر، جمشید خلیلی امروز در یک نشست خبری با اشاره به تاریخچه تشکیل این شرکت، تصریح کرد: کشتیرانی دریای خزر از سال 68 و با دو فروند کشتی کار خود را آغاز کرد و امروز با در اختیار داشتن 10 فروند کشتی به ظرفیت 53 هزار تن بین بنادر ایران و بنادر چهار کشور حاشیه دریای خزر فعالیت می کند.
به گفته خلیلی کل واردات غیر نفتی کشور از طریق دریای خزر در طول چهار سال گذشته به طور میانگین به 5/5 میلیون تن رسیده که 20 درصد از این میزان توسط ناوگان کشتیرانی دریای خزر و در رقابت با 120 فروند کشتی روسی حمل شده است.
وی با اشاره به تعداد بالای کشتیهای روسی در دریای خزر تصریح کرد: در صدد هستیم که تا پنج سال آینده سالانه دو فروند کشتی به ناوگان کشتیرانی دریای خزر اضافه کنیم تا سهم این شرکت در این منطقه به 40 درصد برسد.
مدیرعامل کشتیرانی دریای خزر با ابراز علاقمندی نسبت به ورود این شرکت به بازار حمل فرآورده های نفتی و نفت خام در دریای خزر خاطرنشان کرد: کشور قزاقستان تا سال 2015 میلادی سالانه 5/5 میلیون تن نفت تولید می کند که بخش عمده ای از آن باید از طریق ایران سوآپ و یا ترانزیت شود و کشتیرانی دریای خزر می تواند حمل بخشی از آن را بر عهده بگیرد .
وی مجموع کالاهای حمل شده توسط کشتیرانی دریای خزر در سال گذشته را یک میلیون و 200 هزار تن عنوان کرد و گفت: صادرات کالا از بنادر ایران در سال گذشته به حدود 500 هزار تن رسید اما در سال جاری و با همکاری وزارت بازرگانی و سازمان توسعه تجارت، بازرگانان به حمل کالاهای صارداتی خود از طریق دریا تشویق شده اند و به نظر می رسد این میزان امسال افزایش یابد.
به گفته خلیلی برای کمک به صادرات غیر نفتی کشور در منطقه دریای خزر، کشتیرانی دریای خزر هر دو هفته یک فروند کشتی به بنادر کشورهای منطقه اعزام می کند به طوری که با این اقدام موفق شد 40 درصد حمل کالاهای صادراتی از کشور را بدست آورد.
وی از فعال شدن کشتیرانی دریای خزر در بخش مسافری در منطقه بین بنادر ایران و بنادر کشور آذربایجان خبر داد و افزود: به دنبال خرید کشتی مسافربری با همکاری بانکهای کشور هستیم.
مدیرعامل کشتیرانی دریای خزر موضوع سوخت را عمده ترین مشکل این شرکت در منطقه خزر عنوان کرد و گفت: باتوجه به اینکه حضور کشتیرانی دریای خزر تنها به دلیل مسائل اقتصادی نیست و مسائل حاکمیتی و ملی نیز در فعالیت آن موثر است، برای تقویت و افزایش سهم ایران در حمل کالا در دریای خزر دریافت سوخت به قیمت ترجیحی خواست اصلی مسئولان این شرکت است.
وی قیمت هر تن سوخت را در منطقه خزر 1050 دلار عنوان کرد و افزود: سوخت حدود 40 درصد هزینه های این شرکت را تشکیل می دهد. خلیلی با بیان اینکه با تمهیدات اندیشیده شده تاکنون تحریم هیچ تاثیری در تناژ و درآمدهای کشتیرانی دریای خزر نداشته است خاطر نشان کرد: این شرکت هم اکنون برای حمل کالاهای صادراتی از بنادر ایران یک سوم قیمت شرکتهای رقیب کرایه حمل می گیرد و به همین دلیل 50 درصد صادرکنندگان کالاهای خود را از طریق کشتیرانی دریای خزر حمل می کنند.
خرید 200 دستگاه واگن
مدیرعامل شرکت حمل و نقل ترکیبی کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران هم در همین نشست گفت: شرکت حمل و نقل ترکیبی کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران به منظور توسعه فعالیتهای خود 200 دستگاه واگن جدید خریداری می کند.
ابراهیم یاسری با اشاره به دلایل تغییر نام این شرکت افزود: هم اکنون 456 دستگاه واگن ملکی در اختیار این شرکت است که 200 دستگاه آن با استفاده از وجوه اداره شده راه آهن و از طریق بانک تجارت از اوکراین خریداری شده است. وی با بیان اینکه حمل و نقل ریلی کشور سهم چندانی در جابجایی کانتینر ندارد، خاطرنشان کرد: این شرکت 26 درصد سهم حمل و نقل کانتینر در بخش ریلی ایران را در اختیار دارد.
یاسری با اشاره یک خطه بودن خطوط ریلی در ایران ، کمبود لکوموتیو، کمبود زیرساخت ها در شبکه ریلی و دوگانگی در اولویت دادن به ارائه خدمات به بخش مسافری و باری توسط راه آهن تصریح کرد: این عوامل موجب بی توجهی به بخش ریلی کانتینری شده است.
وی تصریح کرد: از یک سال گذشته از وجوه اداره شده هیچ مبلغی به بخش خصوصی برای خرید واگن پرداخت نشده است.
مدیرعال شرکت حمل و نقل ترکیبی کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه این شرکت در حال خرید 200 دستگاه واگن 26 متری جدید است، خاطرنشان کرد: ما باید حداقل هزار دستگاه واگن ملکی در اختیار داشته باشیم تا به سود دهی برسیم.
وی افزود: راه آهن از سه سال پیش تاکنون هیچ افزایشی در حق دسترسی برای شرکتهای ریلی کانتینری با وجود رشد 30 درصدی در دیگر بخشهای ریلی در نظر نگرفته که این امر می تواند به عنوان یک امتیاز برای حمل و نقل ریلی کانتینر محسوب شود. یاسری افزود: حداقل 60 درصد درآمد شرکت های حمل و نقل ریلی کانتینر به راه آهن می رسد تا هزینه های خود را پوشش دهد.
به گفته یاسری از دو ماه پیش قطار برنامه ریزی شده از بندرعباس به تهران و تهران به سرخس توسط راه آهن راه اندازی شده که هزینه حمل هر دستگاه کانتینر را از 850 هزار تومان در بخش جاده ای به 400 هزار تومان در بخش ریلی کاهش داده است.
وی با بیان اینکه حمل و نقل ریلی به عنوان حمل و نقل سبز در جهان شناخته شده است تصریح کرد: هر قطار برای حمل کانتینر قادر است 120 دستگاه تریلی را از جاده های کشور حذف کند این در حالی است که تنها با فعالیت یک قطار روزانه در بخش کانتینری سالیانه 33 میلیون لیتر صرفه جویی سوخت در بخش جاده ای بدست می آید.
مدیرعامل شرکت حمل و نقل ترکیبی کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه از 7/1 میلیون TEU کانتینر تخلیه شده، سهم بخش ریلی برای حمل تنها به 57 هزار TEU کانتینر معادل سه درصد می رسد ادامه داد: هدف گذاری راه آهن برای گرفتن سهم حداقل 25 درصدی در این بخش است.
وی با اشاره به فعالیت بیش از 20 خط کشتیرانی خارجی در بندر شهید رجایی خاطر نشان کرد: هیچ کدام از این خطوط خارجی در ایران شرکتهای لجستیکی برای ارائه خدمات به صاحبان کالا در اختیار ندارند، در حالیکه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران با در اختیار داشتن شرکت حمل و نقل ترکیبی قادر است محموله های صاحبان کالا را به هر نقطه از کشور و یا کشورهای منطقه حمل کند.
نظر شما