يك منبع موثق در شوراي حكومت انتقالي عراق فاش كرد كه مقامات آمريكايي در حال حاضر سرگرم انجام گفتگوهاي پنهاني با سران و سركردگان حزب منحله بعث عراق درداخل بازداشتگاه ها هستند تا زمينه بازگشت مجدد آنها به صحنه سياسي و حكومت آينده عراق را فراهم آورند.
اعضاي شوراي حكومت انتقالي عراق هم يكشنبه طي بيانيه اي نسبت به بازگشت اعضاي بعث هشدار دادند.
در بخش دوم گزارش خبري مربوط به بازگشت بعثي ها، چالش ها و پيامدها برخي تحليلگران درباره علت اتخاذ اين تصميم و پيامدهاي آن نظر مي دهند.
اهداف برمر از بازگرداندن بعثي ها به اركان حكومتي درعراق
دكتر سيف الرضا شهابي كارشناس مسائل عراق مي گويد حزب بعث متشكل از دو دسته بود يكي سران و اعضاي فرماندهي كه پست هاي حساس و كليدي در رژيم صدام داشتند و دسته دوم افرادي بودند كه مجبور بودند براي امرار معاش خود به اين حزب بپيوندند .
وي معتقد است پل برمر بايد در اولين باري كه تصميم به انحلال حزب بعث و اخراج تمام اعضاي بعث از ادارات و سازمان هاي اداري و امنيتي عراق گرفت، ميان اعضاي بعث تفكيك قائل مي شد و اعضايي كه دستشان به خون بيگناهان آلوده نبوده و در كارهاي مهم و حساس رژيم صدام مشغول نبودند و داراي تخصص و تجربه علمي و فني بودند را اخراج نمي كرد، رده هاي بالاي حزب بعث نبايد هرگز به قدرت بازگردند اما رگه هاي متوسط و پايين اين حزب كه به دليل تصميم سال گذشته برمر، ده ها هزارتن از آنها بيكار شدند دچار سرخوردگي شدند و همين عامل باعث شد آنها در حملات مسلحانه بر ضد اشغالگران هم شركت كنند ما شاهديم كه بسياري از اين اخراج شدگان دست به عمليات ضد آمريكايي زدند.
وي با بيان اينكه بسياري از رده هاي پاييني حزب بعث تقصيري نداشتند، تصميم برمر را از چند زاويه قابل بحث مي داند يكي اينكه برمر با اين تصميم مي خواست به بعثي ها بگويد برگرديد سركار و به نوعي دلسوزي خود را نشان دهد و آنها را جذب كند.
دوم اينكه اين اقدام برمر نوعي هشدار به شيعيان عراق بود كه مخالف سرسخت حزب بعث عراق هستند برمر با اين تصميم به شيعيان هشدار مي دهد كه در صورتي كه با سياست هاي آمريكا مخالفت كنند، دوباره بعثي ها را بر آنها حاكم خواهد كرد.
سوم اينكه تصميم برمر چراغ سبزي به سني ها بود كه ما بعثي ها را دوباره سركار مي آوريم، در واقع آمريكايي ها پي برده اند كه اخراج بعثي ها به نفع آنها نبوده است لذا مي خواهند با بازگرداندن بعثي ها مقاومت سني ها را پايان دهند بويژه اينكه در مثلث سني مخصوصا در شهر فلوجه سني نشين آمريكا همچنان از كنترل اين مناطق ناتوان نشان داده است.
آمريكا مي خواهد با اين تصميم لايه هاي پاييني حزب بعث را به خود جذب كنند و با اين كار خود را دلسوز آنها نشان دهند در حالي كه آمريكا تنها به خاطر منافع خود دست به اين تصميم زد.
به گفته شهابي، مخالفان با بازگشت بعثي ها دو دسته اند، يكي آنهايي كه واقعا با بعثي ها و حضور آنها در حيات سياسي عراق مخالف هستند، دسته دوم كساني هستند كه به خاطر منافع و موقعيت خود از مخالفت خود دست برخواهند داشت.
شهابي معتقد است : آمريكايي ها به اين نتيجه رسيده اند كه حزب بعث در پشت پرده عمليات ضد آمريكايي قرار دارد و با اين تصميم مي خواهند از اين روند جلوگيري كنند ،آمريكا براي فرار از بحران عراق اين تصميم را گرفته است.
به گفته وي آمريكايي ها اين تصميم را به خاطر فرار از بحران خود گرفته اند، اما به نظر مي رسد اين تصميم تاثير چنداني در حل مشكلات آمريكايي ها نداشته باشد، زيرا اكنون خشونت درعراق فراگير شده و اعتماد به سياست هاي آمريكا نيز كاهش يافته و اعضاي شوراي انتقالي هم به شدت با بازگشت بعثي ها مخالفت مي كنند.
* حسن هاني زاده كارشناس مسائل خاورميانه در مورد اينكه چرا برمر در اين شرايط در چرخشي 180 درجه حكم به بازگشت اعضاي حزب بعث به حكومت شد، معتقد است: عراق در آستانه شكل گيري يك توطئه سازمان يافته منطقه اي بين المللي بر ضد خود است،اين توطئه با هدف به حاشيه راندن اكثريت ملت عراق و تشكيل يك رژيم لائيك و ضد ديني با چهره هاي جديدتر در عراق درحال انجام است.
وي بركناري تدريجي اعضاي شيعه شوراي حكومت انتقالي و دستور اخير پل برمر حاكم آمريكايي عراق در بازگرداندن بعثي ها به عنوان مقدمه اين توطئه مي داند.
به اعتقاد هاني زاده، پل برمر از يك سو تلا ش مي كند تا نقش اكثريت ملت عراق را براي گرفتن قدرت كمرنگ سازد و آمريكا نيز از طريق مدد گرفتن و كمك گرفتن از سازمان ملل متحد در صدد اجراي اين توطئه خطرناك است.
اين كارشناس ، حضور يك ديپلمات كاركشته عرب كه ساليان سال انديشه هاي پان عربيسم را با خود حمل مي كند در راستاي اين توطئه مي داند
اين كارشناس معتقد است:" اولين هدف آمريكا تضعيف اكثريت ملت عراق ، جلوگيري از تشكيل يك حكومت برخاسته از آراي اكثريت ملت عراق و احتمالا تشكيل يك رژيم سلطنتي و بازگرداندن تاخ و تخت به خاندان فيصل كه اعضاي آن را طبقات مياني حزب بعث تشكيل مي دهند كه اين بخشي از توطئه بين المللي و منطقه اي عليه اكثريت ملت عراق است.
بنابراين كشورهاي منطقه عربي در طول چند ماه گذشته از طريق توجيه خطرات تشكيل يك حكومت دمكراتيك و برخاسته از آراي اكثريت ملت عراق موجب شده تا آمريكا از طرح اوليه خود براي ايجاد دمكراسي در عراق عدول كند اكنون نماينده سازمان ملل متحد در عراق از طريق مذاكره با رهبران عرب و دبير كل اتحاديه عرب تلاش مي كند تا نيروهاي عربي در راستاي تشكيل يك حكومت لائيك و سلطنتي به عراق اعزام شوند اين طرح برگرفته از طرح انگليسي پس از جنگ جهاني اول در فلسطين اشغالي است پس از وعده بلفور كه در دوم نوامبر 1917 ميلادي صورت گرفت تشكيل يك دولت صهيونيستي در قلب خاورميانه اسلامي پيش بيني شد و نيروهاي انگليسي براي فراهم كردن مقدمات تشكيل اين دولت بيش از 30 سال نيروهاي خود را در فلسطين حفظ كردند و سرانجام با طرد فلسطينيان و جايگزين كردن تدريجي يهوديان مقدمات تشكيل رژيم صهيونيستي را در سال 1948 فراهم كردند.
اكنون نيز اين وضعيت در عراق و عليه اكثريت ملت اين كشور درحال شكل گيري است، زيرا سياست گذاران عرب و آمريكايي قصد دارند از امتداد و گسترش انديشه هاي ناب اسلامي موجود در عراق به خارج از مرزهاي اين كشور جلوگيري كنند رژيم هاي عربي از شكل گيري نظام دمكراتيك در عراق به شدت وحشت دارند زيرا احساس آنها اين است كه اگر يك نظام آزاد و دمكراتيك در عراق تشكيل شود يك گلستان بدون حصار براي معارضين رژيم هاي ديكتاتور عرب تبديل خواهد شد واركان حكومت هاي آنها را تهديد خواهد كرد.
از سوي ديگر آنان از امتداد عقيدتي و فرهنگي موجود ميان اكثريت ملت عراق و ايران وحشت دارند و تلاش مي كنند مانع آن شوند.
تصميم برمر با هدف ايجاد يك حكومت مبتني بر قوميت گرايي عرب كه در آن اقليت بر اكثريت حاكم باشد
پيامدهاي تصميم برمر
هاني زاده معتقد است : " تصميم برمر جو عراق را بيش از پيش متنشج خواهد كرد و همان مشكلات را كه اعراب در دهه 70 ميلادي براي لبنان بوجود آوردند و به بروز جنگ خانمان سوز داخلي 15 ساله در اين كشور منجر شد قصد تكرار آن را در عراق دارند زيرا دمكراسي موجود در آن زمان در لبنان براي رژيم هاي ديكتاتور عرب به صورت عقده كشنده درآمده بود و به همين جهت از طريق تحريك طوايف مختلف لبنان اين كشور را وارد جنگ ظالمانه داخلي كردند.
اكنون نيز تمام تلاش هاي اين رژيم ها اين است كه يك حكومت دمكراتيك و آزاد داراي تفكرات فراقوميتي در عراق روي كار نيايد زيرا آن را تهديدي براي براي نظام هاي خود مي دانند، آمريكا در اين شرايط تلاش مي كند از باتلاق عراق خارج شود و پرونده عراق را ازطريق نماينده سازمان ملل متحد به اعراب واگذار كنند و خود به عنوان كارگردان آنها را هدايت كند.
اگر اين طرح را پياده كنند و حقوق اكثريت ملت عراق را ناديده بگيرند اين اكثريتي كه دهه هاي طولاني حاشيه نشين و سركوب شده بود از اين پس آرام نخواهند نشست و منطقه دچار يك انفجار مذهبي خواهد شد كه منحصر به مرزهاي منطقه نخواهد بود
اين تصميم تنها به نفع آمريكايي هاست. آمريكايي ها معتقدند حزب بعث بهتر از وجود يك حكومت مردمي است.
برمر قصد دارد با كمك بعثي ها ، مردم عراق را سركوب كند و مثلث شوم حزب بعث رژيم هاي ديكتاتور و آمريكا را عليه اكثريت ملت عراق تشكيل دهد.
سيامك كاكائي از كارشناسان مسائل عراق معتقد است اگر سران رده بالاي بعث منحله به حكومت آينده عراق راه يابند تاثيرات منفي و تبعات داخلي خطرناك خواهد داشت، مثلا احمد چلبي از اعضاي مهم شوراي حكومت انتقالي بازگشت بعثي ها را به مثابه بازگشت نازي ها به حكومت آلمان در زمان پس از جنگ جهاني دوم مي داند، بنابراين گروه هاي عراقي با بازگشت رده هاي بالاي حزب منحله بعث به اركان سياسي و امنيتي عراق موافقت نخواهند كرد.
به گفته كاكايي ، پيامد ديگر اين تصميم بي اعتمادي و ترديد نسبت به سياست آمريكا در آينده سياسي عراق را افزايش مي دهد نكته مهم است كه نشان مي دهد آمريكايي ها به دنبال پيشبرد اهداف خود هستند و براي آنها فرقي نمي كند با چه گروه هايي همكاري كنند انتخابات آينده آمريكا هم بي طور قابل توجه با مساله عراق گره خورده است.
كاكايي مي گويد: آمريكا به دنبال بين المللي كردن مساله عراق است اين اقدام نوعي هشدار به شيعيان عراق است كه در صورت مخالفت با سياست هاي آمريكا بار ديگر بعثي ها به قدرت بازخواهند گشت.
ادامه دارد...
نظر شما