قدرت معاون رئیس جمهوری آمریکا
معاون رئیس جمهوری آمریکا که از آن به عنوان یک امتیاز در انتخابات ریاست جمهوری این کشور استفاده می شود، دومین شخص اجرایی ایالات متحده به شمار می رود. اما وظایف این سمت هنوز از محدودیت هایی برخوردار است.
قانون دو وظیفه بر عهده معاون رئیس جمهوری نهاده است: از یک سو، وی رئیس غیر رسمی مجلس سنا به شمار می رود و تنها در مواردی که میزان رای ها در مجلس برابر می شود، برای جلوگیری از بروز بن بست، رای وی به شمار می آید.
جوزف بایدن
ازسوی دیگر، معاون رئیس جمهور وظیفه بسیار مهمتری نیز دارد. وی می تواند در مواردی همچون فوت، سفر و یا ناتوانی شخص رئیس جمهور، جانشین وی شود و وظایف بالاترین مقام کشور را انجام دهد.
در چنین شرایطی، معاون رئیس جمهوری یک معاون جدید برای خود انتخاب می کند که باید به تائید کنگره برسد. برای مثال، "هری ترومن" در پی فوت "فرانکلین دلانو روزولت" در سال 1945 میلادی جانشین وی شد و همچنین "لیندون جانسون" در پی مرگ "جان کندی" در سال 1963 این وظیفه را برعهده گرفت.
نفوذ معاون رئیس جمهوری
از حدود 20 سال پیش، حوزه وظایف معاون رئیس جمهوری آمریکا بویژه از دوره "آلبرت آرنولد گور" معروف به "ال گور" در سالهای 93 تا 2001 میلادی گسترده تر شد و این درحالی بود که دوران ال گور به عنوان یکی از فعال ترین معاونان رئیس جمهوری در تاریخ آمریکا شناخته شده است.
باوجود آنکه ال گور تفاهم زیادی با "هیلاری کلینتون" نداشته، اما موفق شد تفاهم و همکاری گسترده ای را با "بیل کلینتون" بوجود آورد. این سناتور سابق ایالت "تنسی" همچنین برای هدایت اصلاحات دولتی و امضای قرارداد منطقه آزاد تجاری با مکزیک و کانادا شهرت دارد.
آلبرت آرنولد گور
"ریچارد بروس دیک چنی" این شخص نیز در دوران معاونت ریاست جمهوری آمریکا توانست قدرت این پست را بالا ببرد. وی در دو دوره ریاست جمهوری "جرج بوش" در سال های 2001 تاکنون این سمت را در اختیار دارد. وی چهل و ششمین معاون رئیس جمهوری ایالات متحده به شمار می رود.
چنی به لطف روابط دوستانه خود با رئیس جمهور توانست در انتخاب اکثر اعضای کابینه و حتی بر حمله نظامی ارتش آمریکا به همراه نیروی چندملیتی به عراق تاثیر بسزایی داشته باشد.
نردبان ترقی در کاخ سفید
معاون رئیس جمهوری آمریکا این امکان را دارد که بر روی صندلی ریاست کاخ سفید تکیه بزند. 14 معاون رئیس جمهوری آمریکا تاکنون توانسته اند به این خواسته برسند. 9 نفر از آنان در پی فوت و یا استعفای رئیس جمهوری به اتاق بیضی شکل ریاست آمریکا در کاخ سفید وارد شده اند. دو نفر از آنان "مارتین ون بورن" در سال 1836 و "جرج بوش" پدر در سال 1988 میلادی مستقیما به عنوان رئیس جمهوری انتخاب شدند.
جرج بوش پدر در دوران ریاست جمهوری رونالد ریگان به مدت هشت سال سمت معاونت وی را برعهده داشت.
دو نفر دیگر از این معاونان در کسب بالاترین مقام ایالات متحده با شکست مواجه شدند : "والتر موندال" که در انتخابات سال 1981 از "رونالد ریگان" شکست خورد و دیگری ال گور که در سال 2000 میلادی در رویارویی با بوش تن به شکست داد.
بایدن و شاید نفر دوم کاخ سفید
قابل توجه است که براساس آخرین نظرسنجی ها، 30 درصد مردم آمریکا ابراز عقیده کرده اند که شخص معاون رئیس جمهوری تاثیر بسزایی بر انتخاب رئیس جمهوری ازسوی مردم این کشور دارد.
اکنون "باراک اومابا" کاندیدای حزب دموکرات ریاست جمهوری آمریکا شخصی بسیار باتجربه که از ستون های اصلی سیاست این کشور به شمار می رود را برای معاونت خود انتخاب کرده است. "جوزف بایدن" 65 ساله سیاستمداری کهنه کار که از سال 1973 میلادی به عنوان سناتور در مجلس سنا مشغول بکار شد. وی همچنین از اعضای کمیته روابط خارجی سنا است که بیش از 30 سال در آن فعالیت داشته و از کارشناسان برجسته حزب دموکرات در عرصه سیاست خارجی نیز محسوب می شود.
اوباما با انتخاب بایدن قصد دارد کفه ترازو با "جان مک کین" را برابر کند. بایدن تاکنون دو بار نیز برای پست ریاست جمهوری آمریکا تلاش کرده، اما هر دفعه با شکست مواجه شده است.
ازنظر کارشناسان، بایدن که از طبقه کارگر خود را به طبقه بالا کشانده می تواند آراء طبقه کارگر و ایالاتی که گزینه آنان هنوز قطعی نشده همچون پنسیلوانیا را کسب کند.
قابل توجه است که طرح تجزیه عراق که چندی پیش در مجلس سناى آمریکا تصویب شد از سوى بایدن پیشنهاد شد. بایدن همچنین سابقه حمایت از جنگ عراق را نیز در پرونده خود دارد که این امر می تواند نقطه ضعفی برای مواضع و جایگاه اوباما باشد. البته بعدا بایدن از این سابقه خود بیزاری جسته است.
انتخاب وی به عنوان معاون اوباما هفته آینده در کنوانسیون ملی دموکرات ها در "دنور کلرادو" اعلام خواهد شد و این آغازی است تا شاید به عنوان چهل وهفتمین معاون رئیس جمهوری ایالات متحده شناخته شود.
نظر شما