به گزارش خبرنگار مهر، ثانیه شمار آغاز ماه مبارک رمضان به تیک تاک افتاده و اگر دقت کنی می توانی به خوبی صدای پای این ماه مهمانی خدا را بشنوی، اما آنچه که بیش از این صدا در گوش خودنمایی می کند، صدای پای گرانی هایی است که اگرچه به تعبیر برخی ها مهمان ناخوانده این ماه است اما گویی آمدنش به یک رسم در آستانه ماه مبارک رمضان تبدیل شده است.
برخی قیمتها حتی آنقدر رشد داشته اند که خود را برای ثبت رکوردی جدید در بازار قیمتهای آستانه ماه رمضان با روندی تند به جایگاه برترین قیمت می رسانند. اگرچه انتظار می رود که هر سال آغاز این ماه مبارک با همدلی و همراهی مردم نسبت به هم استارت زده شود اما اتفاقات چیز دیگری می گوید و این ماه با از چند روز پیش از آغاز رسمی با گرانی ها به استقبال مردم می آید.
اقدامات دولت
اگرچه دولت امسال نیز سعی داشت که همچون سالهای گذشته با برنامه های خاص مردم را به مهمانی این ماه فراخوانده و قیمتها را اندکی تعدیل کند اما گویی این برنامه ها مثمرثمر واقع نشد و گرانی های 30 تا 50 درصدی برخی کالاها در روزهای مانده به این ماه الهی یکه تاز میدان بازار شده است.
از سوی دیگر سبد کالایی پیش بینی شده دولت برای مردم هنوز به دست بسیاری از جامعه آماری 6 میلیون نفری که مسئولان دولتی متذکر شده بودند نرسیده و آنها مجبور به تامین مایحتاج خود به بازار هستند که این، خود تعادل عرضه و تقاضا را بر هم زده و عاملی برای بروز گرانی ها در بازار است. از سوی دیگر، کالاهای ارائه شده در این سبد کالایی نیز در برخی موارد از کیفیت لازم برخوردار نبوده و مردم مجبور به تامین مایحتاج خود از بازارهای آزاد هستند.
بر این اساس قرار بر این بود که برای تنظیم بازار در ماه مبارک رمضان از سوی وزارت بازرگانی10 هزار تن برنج و از سوی بخش خصوصی خرما و روغن نباتی موردنیاز مردم در حجم وسیعی تامین شود.
از سوی دیگر برپایی نمایشگاه های عرضه مستقیم کالا از سوی این وزارتخانه و اصناف برای تنظیم بازار ماه مبارک رمضان و ایام بازگشایی مدارس در نظر گرفته شده که در 280 نقطه برپا می شود و مایحتاج مورد نیاز مردم به هنگام در اختیار مردم قرار می دهد.
اعلام کالا برگهای جدید نیز یکی دیگر از راهکارهای دولت است که برای تامین بخشی از مایحتاج مردم در ماه مبارک رمضان کالابرگ، قند، شکر و روغن اعلام کند.
قیمتها در سطح بازار
براساس گزارش میدانی مهر، هم اکنون قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی به میزان 9 هزار و 200 تومان در بازار عرضه می شود که نسبت به مدت مشابه سال قبل که 6 هزار و 800 تومان بوده حدود 30 درصد افزایش دارد.
این درحالی است که بنا به اعلام وزارت جهاد کشاورزی گوشت قرمز و مرغ به میزان کافی به صورت ذخیره وجود دارد و در اختیار مردم قرار می گیرد اما نکته حائز اهمیت تبع مردم در انتخاب گوشت گرم و تازه به جای گوشت یخ زده است و دولت علیرغم اشراف به این موضوع بازهم اقدام به عرضه گوشت منجمد در فروشگاه های زنجیره ای و سایر نقاط توزیع کالا می کند.
از سوی دیگر، قاسم نوده فراهانی، رئیس مجمع امورصنفی- توزیعی تهران نیز قیمت عرضه گوشت یخی گوساله و گوسفند را به ترتیب 5هزار و 600 و 5 هزار و 200 عنوان کرده بود. به گفته وی، این گوشتها توسط وزارت کشاورزی در میادین میوه و تره بار و همچنین فروشگاههای شهروند و رفاه توزیع می شود.
اما گوشت مرغ نیز هم اکنون به قیمت 3 هزار و 100 تا 3 هزار و 200 تومان در بازار آزاد عرضه می شود که بعضا به 3 هزار و 300 تومان در برخی فروشگاه ها نیز می رسد که البته در فروشگاه های زنجیره ای هر بسته 1800 گرمی به قیمت 9 هزار و 800 تومان به فروش می رسد. این درحالی است که قرار بر این بوده که سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان از دهم شهریورماه با گسترش ناظران خود در سطح بازار، با متخلفان عرضه کننده کالا با سود غیرمتعارف برخورد کند. اگرچه پیش بینی های برخی مسئولان صنفی حاکی از افزایش 5 درصدی قیمت مرغ در روزهای آغازین ماه مبارک رمضان دارد.
در خصوص قیمت برنج در فروشگاه های سطح شهر نیز گرانی هایی بعضا تا 250 درصد نسبت به سال گذشته به چشم می خورد که شاید قسمت عمده آن مربوط به رشد فزاینده قیمت در ماه های انتهایی سال گذشته بود که روند خود را حفظ کرده است.
هرکیلو برنج دم سیاه هم اکنون به قیمت 4 هزار و 150 تومان، برنج طارم 3 هزار و 550 تومان، برنج هاشمی 4 هزار تومان و برنج باسماتی هند 2 هزار و 600 تومان است که نسبت به سال گذشته 40 تا 250 درصد رشد داشته است.
این درحالی است که حسنی رئیس اتحادیه بنکداران موادغذایی خواستار نظارت دولت برای جلوگیری از سوء استفاده محتکران شده است.
اما قیمت خرما نیز همانند سایر کالاها رو به افزایش نهاده و از 2 هزار و 100 تومان در سال گذشته به 2هزار و 500 رسیده است.
قیمت انواع مواد لبنی نیز از قافله افزایش قیمت به دور نمانده و هر ظرف ماست 1500 گرمی به قیمت هزار و 650 تومان به فروش می رسد. همچنین هر پاکت شیر با ماندگاری به قیمت 1050 تومان در مراکز خرده فروشی و عمده فروشی به قیمت درج شده بر روی آن به فروش می رسد. هر ظرف دوغ نیز لیتری 445 تومان به فروش می رسد.
قیمت هر کیلو سبزی خوردن پاک شده نیز در فروشگاه های زنجیره ای 3 هزار و 620 تومان است که در بسته های 250 گرمی به قیمت 780 تومان به فروش می رسد.
تنها در این میان روغن نباتی نرخ مناسبی دارد. به گفته فعالان بازار قیمت روغن در این میان قیمت معقولی است و در مواردی نیز ده درصد کاهش یافته چراکه توزیع گسترده ای از این کالا در سطح بازار صورت گرفته است.
بهای انواع حبوبات نیز از ماراتن افزایش قیمت به دور نمانده و بر این اساس قیمت بسته های 900 گرمی نخود به 1500 تومان رسیده که در سال گذشته به قیمت هر کیلو 820 تومان عرضه می شد. همچنین بهای لوبیا سفید، لوبیا قرمز و لوبیا چیتی نیز در سال جاری با افزایش قیمتهای بسیار به ترتیب در بسته های 900 گرمی به 1600 تومان، 2000 تومان و 2300 تومان رسیده است که به ترتیب در سال گذشته 1100 تومان، 1200 تومان و 1200 تومان بوده است.
همچنین قیمت عدس نیز با افزایش نسبت به سال گذشته هم اکنون در بسته های 900 گرمی به ارزش 1900 تومان به فروش می رسد.
قیمت هر کیلو زولبیا بامیه نیز با مصوبه اتحادیه به 3300 تومان امسال عرضه می شود در حالیکه سال گذشته این قیمت 2600 تومان بوده است.
بودجه نظارت
به گزارش مهر، این درحالی است که به گفته مقامات مسئول وزارت بازرگانی، هم اکنون برای بازرسی قیمت کالاهای پرمصرف مردم از سوی ناظران و بازرسان سازمان حمایت مصرف کنندگان وتولیدکنندگان 40 میلیارد تومان بودجه در نظر گرفته شده است که با این رقم بودجه ای شاید باید انتظار داشت که نظارت گسترده ای در بازار صورت گیرد.
به هرحال افزایش قیمت هم اکنون بر بازار حاکم شده و البته وزارت بازرگانی قول داده که با افزایش نظارتهای خود، بر بازار تسلط داشته و آن را از التهاب افزایش قیمت نجات دهد.
نظر شما