۱۷ شهریور ۱۳۸۷، ۱۳:۴۹

برگزیده کتاب سال :

کتابداران جابجاکننده کتاب نیستند/ تغییر نام دردی را دوا نمی کند

کتابداران جابجاکننده کتاب نیستند/ تغییر نام دردی را دوا نمی کند

فاطمه رهادوست کتابدار و برگزیده جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی در سال 85 گفت: در حالی که کتابداری جزو رشته‌های مادر محسوب می‌شود اما به کتابداران به چشم جابه‌جا کنندگان کتاب نگاه می‌کنند.

به گزارش خبرگزاری مهر، چهاردهمین نشست نقد و بررسی گروه کلیات عصر کتاب به کتاب حجیم و 500 صفحه ای "فلسفه کتابداری و اطلاع‌رسانی" نوشته فاطمه رهادوست اختصاص داشت که با حضور مؤلف و تعدادی از کتابداران استان زنجان در کتابخانه عمومی سهروردی برگزار شد.

این کتاب که دارای 15 فصل است سال گذشته به عنوان اثر برگزیده کتاب فصل در بخش کلیات (حوزه کتابداری و اطلاع‌رسانی) انتخاب شد.  

فاطمه رهادوست در حاشیه نشست نقد و بررسی کتابش گفت: در رشته ما خط بزرگی بین دانشگاه و کتابخانه‌ها کشیده شده و مشکلات موجود مورد توجه واقع نمی‌شود. تحقیق و پژوهش به عنوان یک کار لوکس معرفی شده و با مسائل اجتماع فاصله پیدا کرده است. من با کتابم فقط خواستم این خط را پاک کرده و وارد واقعیتها، مشکلات و نیازهای کتابخانه‌ها و کتابدارها شده و ارتباطی بین دانشگاه و کتابخانه ایجاد کنم.

وی افزود: از طرف دیگر، در رشته کتابداری مطالعات نظری ضعیف است چه در داخل کشور و چه در سطح بین‌المللی و این خلاء نظری من را واداشت تا فرضیه‌ای را که 30 سال با آن زندگی کرده‌ام بر روی کاغذ بیاورم.

وی در رابطه با انتخاب اسم جدید برای رشته کتابداری بیان کرد: دوستان فکر می‌کنند که اگر اسم رشته از کتابداری به مدیریت اطلاعات یا مهندسی اطلاع ‌رسانی تغییر کند پرستیژی برای رشته کتابداری در جامعه ایجاد می‌شود اما این فکر بزرگترین خطاست و من مخالف چنین نظرهایی هستم، چرا که تعویض اسم پرستیژ موقتی به این رشته می‌دهد و با گذر زمان این واقعیت برملا شده و پرستیژ می‌شکند.

رهادوست افزود: رشته‌ ما مهمترین رشته و در عین حال مهجورترین رشته روی زمین است. کار ما نگهبانی فرهنگ و تمدن بشری است. مگر تمدن بدون آثار مدون امکان داشت که پیشرفت کند؟ ما حافظ تمدن تاریخ و پیشرفت بشریتیم. اما جامعه جهانی دچار یک خطای بزرگی شده در حالی که کتابداری جزو رشته‌های مادر محسوب می‌شود اما به کتابداران به چشم جابه‌جا کنندگان کتاب نگاه می‌کنند.

این برگزیده کتاب سال گفت: مشکل بزرگی که در تمام کتابخانه‌های کشور وجود دارد عدم انتخاب کتاب از سوی کتابداران برای کتابخانه‌هاست. در کشور ما کتابها توسط کتابدار انتخاب نمی‌شود و این فرایند درستی نیست. متخصصان کتابداری هیچ نقشی در انتخاب کتاب ندارند و این فاجعه بزرگی است و پیامدهایی از جمله بی‌اعتبار شدن تبلیغات دولتی در رابطه با پژوهش و آموزش، تحمیل هزینه‌های بالای مادی و معنوی، بی‌استفاده ماندن تخصصهای کتابداران، توهین به حرفه کتابداری، تضییع حقوق کاربران و قطع ارتباط بین کتابدار و کاربر دارد.

وی در ادامه افزود:  حرف من با همکاران و هم‌رشته‌های خودم این است که چرا اعتراضی در این رابطه ندارند، هیچ مقاله‌ای در این رابطه از طرف ما چاپ نشده تا فردی پیگیر آن شود. مگر وزارت ارشاد مجوز نشر کتاب را نمی‌دهد، اگر کتابی مشکلی دارد چرا مجوز می‌دهد و اگر کارشان صحیح است چرا دست ما را بسته‌اند و اجازه انتخاب را به کتابداران نمی‌دهند.

فاطمه رهادوست پژوهشگر حوزه کتابداری و اطلاع‌رسانی است که با کتاب "اصطلاح ‌نامه پزشکی فارسی" توانست دو سال پیش در سال 1385 در بخش کلیات برگزیده کتاب سال جمهوری اسلامی ایران شود. از رهادوست در حوزه ادبیات و شعر نیز تا کنون شش عنوان شعر و مجموعه داستان با عناوین سوگ سفید، شش لحظه تا محال، در بزم گلها، شعر بی‌ هوازی، چهار اندوه و پنج پرده از چهار فصل عشق منتشر شده است.

کد خبر 745468

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha