۱۸ شهریور ۱۳۸۷، ۱۰:۰۵

برای نخستین بار ؛

گزارش پشتیبان هدفمندکردن یارانه ها منتشر شد

گزارش پشتیبان هدفمندکردن یارانه ها منتشر شد

کارگروه تحول اقتصادی دولت برای نخستین بار جزئیات گزارش پشتیبان طرح تحول اقتصادی در نظام یارانه ها (هدفمندکردن یارانه و روشهای پرداخت آن) را منتشر کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، در مقدمه گزارش پشتیبان طرح تحول اقتصادی در نظام یارانه ها (هدفمندکردن یارانه و روشهای پرداخت آن) آمده است: یکی از سیاستهای اقتصادی رایج در کشورهای در حال توسعه و حتی کشورهای توسعه یافته اتخاذ سیاستهای حمایتی مناسب و پرداخت یارانه است که امروزه به عنوان یکی از ابزارهای مهم در تنظیم سیاستهای اقتصادی برای حمایت از اقشار آسیب پذیر و بخش های خاص تولیدی به کار می رود.

هدف از اعمال این سیاستها ممکن است کمک به مصرف کنندگانی باشد که قادر به تهیه برخی از کالاها یا ارزاق حیاتی نیستند و یا ممکن است کمک به تولیدکنندگانی باشد که به علت افزایش قیمت تمام شده برخی از کالاها قادر به رقابت با سایر عرضه کنندگان آن کالا نباشند.

یارانه های مصرفی یکی از انواع یارانه هاست که با اهدافی چون ایجاد و تعدیل در توزیع درآمد، تعدیل آثار ناشی از فشارهای بازار، تصحیح الگوی مصرفی کشور به سمت تشویق مصرف کالاهای تولید داخل به مصرف کنندگان پرداخت می شود.

پرداخت مابه التفاوت قیمت خرید و فروش کالاهای اساسی و ضروری مورد نیاز جامعه و جبران زیانکرد کالاهای مورد حمایت دولت در این گروه قرار دارند. چهار روش عمده برای پرداخت این قبیل یارانه ها وجود دارد که هر یک مزایا و معایب خاص خود را دارند.

در این گزارش انواع روشهای پرداخت یارانه، مزایا و معایب هر یک ، معیارهای کارآمدی نظام پرداخت یارانه بررسی شده است.

در بخش نتیجه گیری این گزارش آمده است: علاوه بر ویژگیهای هر یک از روشهای پرداخت یارانه ، نقاط ضعف و قوت هر یک از آنها، موفقیت هر روش منوط به در نظر گرفتن پیش شرط های لازم نظیر وجود پایگاه اطلاعاتی ، شفافیت ، توان مدیریت ، ملاحظات طراحی ، اجرا و نظارت می باشد.

تغییر روش پرداخت یارانه و جایگزینی روش پرداخت ، به خودی خود متضمن مرتفع شدن مشکلات نیست. هدف پرداخت یارانه نیز در تعیین روش پرداخت موثر می باشد . به عنوان مثال هنگامی که هدف کاهش فقر درآمدی و یا رفع کمبود یک ماده غذایی خاص باشد ، نیازمند به کارگیری نظام های یارانه ای متفاوت است .

بنابراین در هنگام به کارگیری یک نظام برای کشورهایی با درجه توسعه یافتگی ، اهداف توسعه ای ، ساختار سازمانی - اجرایی و الگوهای رفتاری مصرفی و تولیدی متفاوت و یا برای تمامی کالاها با مختصات مختلف ( نظیر کشش های درآمدی و قیمتی ) توصیه نمی شود . لذا ضروری است هر کشور ابتدا به ساکن به بررسی و ارزیابی شرایط و موقیتهای خاص اقتصادی ، جغرافیایی و بافت خود پرداخته و سپس با توجه به پتانسیلها و امکانات به تعیین روشهای پرداخت یارانه ها بپردازد.

ادامه دارد...

کد خبر 745817

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha