بهروز جعفری در گفتگو با خبرنگار پارلمانی مهر، درانتقاد از رفتار نمایندگان در امضای طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش به عنوان یک ابزار نظارتی و اقدام برای پس گرفتن آن بر اثر لابی ها و رایزنی ها بدون حل مشکل اظهار داشت: پس گرفتن امضا از طرح استیضاح خلاف قانون نیست اما مهم روند تهیه طرح استیضاح و منتفی شدن آن است.
نماینده سمیرم تصریح کرد: اما اگر این شائبه ایجاد شود که نماینده ای در جهت خواسته موردی و بخشی نگاه ملی را نادیده بگیرد و در تعامل و رایزنی از امضا خود منصرف کند، شائبه بخشی نگری ایجاد می شود.
عضو فراکسیون فرهنگیان مجلس که خود با وجود انتقاد به عملکرد وزیر آموزش و پرورش در برخی موارد این طرح را امضا نکرده است، تاکید کرد: طرح استیضاح در مراحل ابتدایی باید با کار کارشناسی تهیه شود و اگر مشکلات برطرف شد منتفی شود اما اینکه در فرصتی کوتاه طرحی تهیه و امضا شود و در یک مدت زمان کوتاه پس از زمان اعلام وصول حدود 80 امضا پس گرفته شود، روند مطلوبی نیست و شائبه های زیادی به همراه دارد.
جعفری درادامه تصریح کرد: نمایندگان باید قبل از تهیه طرح استیضاح و با رایزنی با وزارتخانه های مربوطه مشکل را حل کنند و استیضاح را به عنوان آخرین راه حل بدانند.
اگر به این راحتی و در عرض چند روز امضا کنندگان قانع شدند و امضای خود را پس گرفتند مشخص است که در این روند به استیضاح به عنوان آخرین مراحل نگاه نکرده اند و در قدمهای اولیه اقدام به تهیه طرح کرده اند.
نماینده سمیرم تاکید کرد: نمایندگان باید سعی کنند در طرح استیضاح نگاه ملی وجود داشته باشد و مسائل کلان کشوری مطرح شود و اگر واقعا محورهای مطرح در استیضاح تا زمان بررسی استیضاح بر قوت خود باقی است نمایندگان بر طرح استیضاح ایستادگی کنند و این شبهه را در جامعه ایجاد نکنند که چه شد، آیا موارد استیضاح وهن داشت و سست بود؟
نظر شما