به گزارش خبرگزاری مهر، شب گذشته و بامداد امروز،صدای شش انفجار در لبنان شنیده شد که خسارتهایی به بار آورد.
شامگاه چهارشنبه 20 شهریور نیز "صالح العریضی" یکی از رهبران حزب دموکراتیک لبنان بر اثر انفجار خودروی بمبگذاری شده در بیروت ترور شد.
بازگشت ناآرامی ها و ترور به لبنان در حالی است که گفتگوهای ملی این کشور قرار است از فردا در کاخ بعبدا با نظارت میشل سلیمان رئیس جمهوری لبنان آغاز شود.
"عماد جابر" نماینده سابق پارلمان لبنان گفته است : ما امیدهای زیادی به میز گفتگوها با نظارت میشل سلیمان رئیس جمهوری برای رفع کدورتها و پرکردن شکافها و تکمیل روند گفتگو بسته ایم.
وی درباره ترور صالح العریضی تاکید کرده است که دستان اسرائیلی خواهان فتنه میان لبنانی ها هستند با توجه به اینکه صالح العریضی بر ضد اشغالگری اسرائیل سالها مقاومت کرد.
این انفجارها و ترورها تنها سبب افزایش اراده و پافشاری و پایبندی لبنانی ها به وحدت ملی و تقویت روند آشتی ملی و همزیستی مشترک خواهد شد.
گفتگوهای ملی لبنان فردا در حالی در کاخ بعبدا و در جلسه اول با حضور چهارده تن از رهبران سیاسی این کشور به ریاست و با سخنان میشل سلیمان رئیس جمهوری لبنان آغاز می شود که نکته جالب دعوت از شیخ حمد بن جاسم آل ثانی نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر و عمرو موسی دبیرکل اتحادیه عرب برای شرکت در جلسه فردا است؛ قطر میزبان گفتگوهای رهبران سیاسی لبنان بود که در نهایت به توافقنامه دوحه و حل بحران سیاسی لبنان منجر شد.
به نوشته روزنامه الحیات، منابعی در مخالفان پیش بینی کرده اند بحث و بررسی در جلسه افتتاحیه به مسئله گسترش میز گفتگوها یا باقی ماندن آن به همین شکل منحصر شود؛ آنها همچنین به وجود دیدگاههای متعددی در درون هر گروه درباره این مسئله اشاره کردند که میان سران جریان 14 مارس و میان مخالفان، توافق قبلی درباره آن وجود ندارد، اما بعید ندانستند که گفتگوکنندگان به اجماع دلخواه درباره ادامه گفتگو دست یابند. به اعتقاد این منابع، گسترش میز گفتگو یا عدم آن مانع آغاز گفتگوها برای حل پرونده های اساسی و در مقدمه آن، استراتژی دفاعی نخواهد شد.
در متن دعوت از چهارده رهبر سیاسی لبنان در 11 سپتامبر که توافق صادره از سوی رئیس جمهور را امضا کرده اند
آمده است : برای اجرای بندهای توافقنامه دوحه که بر ازسرگیری گفتگوهای ملی به ریاست رئیس جمهوری لبنان تاکید می کند و بر اساس تمایل برای تقویت آشتی و وفاق ملی و تاکید بر دعوتی که به رهبران گرامی که توافقنامه دوحه را امضا کرده اند به مناسبت افطار روز سه شنبه 9 سپتامبر، خرسند می شوم که شما را به شرکت در نشستی که ساعت 11 پیش از ظهر روز سه شنبه 16 سپتامبر در کاخ ریاست جمهوری در بعبدا برگزار می شود، دعوت کنم.
پیش بینی شده است جلسه اول به تکمیل گفتگوها از بعد گسترش محدوده شرکت یا مسائلی اختصاص یابد که باید بررسی شود؛ اینکه آیا به عنوان استراتژی دفاعی منحصر شود یا مسائل دیگری را هم در برگیرد.
در آستانه این نشست، سعدالحریری رئیس جریان المستقبل ابراز امیدواری کرده است آشتی و وفاق همانند طرابلس، بقاع و الجبل تمام مناطق لبنان را فرا بگیرد .
"محمود قماطی" معاون رئیس شورای سیاسی حزب الله بر ضرورت بررسی مسئله گسترش تعداد شرکت کنندگان در گفتگو تاکید کرده است، زیرا به گفته وی، حق بسیاری از شخصیتها و نیروها و احزاب سیاسی است که در این گفتگوها شرکت کنند.
وی به این نکته اشاره کرد که با وجود اهمیت استراتژی دفاع ملی و پایبندی همه به بررسی آن، دستورکار گفتگوها نباید تنها به یک مسئله منحصر شود و باید مسائل اساسی دیگر که مربوط به تشکیل دولت و طرح آن و بحران اقتصادی شدیدی که لبنان در آن به سر می برد، بررسی شود.
به گفته قماطی، هیئت حزب الله که در کنفراس دوحه به ریاست محمد رعد رئیس فراکسیون وفاداری به مقاومت شرکت کرد، در گفتگوهای ملی لبنان نیز شرکت خواهد کرد.
شاید حساس ترین مسئله، موضوع سلاح مقاومت به رهبری حزب الله باشد؛ سلاحی که اسباب سرافرازی و افتخار برای ملت لبنان بوده است؛ سلاحی که توانسته است اقتدار ارتشی را درهم بشکند که به شکست ناپذیری خود در برابر ارتشهای عربی می نازید؛ سلاحی که در جنگ جولای 2006 چنان درسی به صهیونیستهای غاصب متجاوز داد که دیگر خیال ماجراجویی به سرشان نزند و خود را از پیش برنده تصور نکنند؛ سلاحی که آزادی جنوب لبنان و اسرا مرهون آن است؛سلاحی که به یک عامل بازداندگی مهم در برابر تهدیدهای رژیم اسرائیل تبدیل شده است.
هر چند متاسفانه برخی شخصیتها و گروههای سیاسی متاثر از غرب و همسو با آمریکا، بارها در اظهارنظرها و مواضع خود، به صراحت خواستار خلع سلاح حزب الله و در حقیقت گرفتن قدرت و عامل بازدارندگی از لبنان شده اند، اما اجماع ملی در این کشور درباره ضرورت حفظ آمادگی و مقاومت در برابر تهدیدهای رژیم اشغالگر قدس، سبب شده است تا سلاح حزب الله همچنان به عنوان سلاح بازدارنده و عامل حمایت از وحدت و حاکمیت لبنان قلمداد شود.
حزب الله هم تاکید کرده است خواهان گفتگو است و هیچ ترسی از بررسی مسئله سلاح در میز گفتگوها ندارد.
رئیس فراکسیون وفاداری به مقاومت در پارلمان لبنان تاکید کرده است حزب الله بر اساس اصل تمایل به تحکیم وحدت و حمایت از کشور وارد گفتگوهای ملی خواهد شد.
محمد رعد خاطر نشان می کند : هر کس خواهان بررسی استراتژی دفاع ملی است، ابتدا باید دشمنی را که می خواهد با آن روبرو شود، مشخص کند، آیا ما خواهان استراتژی برای مقابله با دشمن صهیونیستی هستیم یا اینکه خواهان استراتژی ملی هستیم که لبنان را در برابر دوستان حمایت کند؟
یک وزیر کابینه وحدت ملی لبنان ابراز امیدواری کرده است گفتگوهای ملی به شکل جدی آغاز شود، زیرا بستن کانونهای تنش داخلی و پایان دادن تمام اشکال تحریک و سخنان توهین آمیز و جنایتکار خواندن و اتهام بستن، تنها شیوه برای بستن راه به روی بسیاری از دستگاهها یا گرایشها یا جریانهایی است که در کمین لبنان نشسته اند.
به گفته محمد فنیش، تنها راه پاسخ به جنایتکاران، پیشروی در راه آشتی فراگیر ملی است، زیرا کسانی که در کمین نشسته اند تا به لبنان آسیب بزنند، از فضاهای الفت و دوستی و گفتگو و وفاق زیان می بینند.
به هر حال گفتگوهای ملی لبنان فردا در حالی آغاز می شود که این کشور تا کنون دستخوش حوادث تلخ و دردناک زیادی بوده است؛ وقوع ترورها و انفجارهایی، هر از چند گاهی ، آرامش را از لبنانی ها سلب می کند، ترور رفیق الحریری نخست وزیر و معمار بازسازی لبنان، خشونتها و ناآرامی ها در اردوگاه نهرالبارد، درگیریها در طرابلس و الجبل و انفجارها در دیگر مناطق لبنان، خاطره خوشی برای ملت این کشور باقی نگذاشته و آنها متفق القول بر ضرورت پایان فوری بحث و جدلهای سیاسی و حل اختلافات در میز گفتگوها برای تقویت آشتی و وفاق ملی تاکید می کنند و قطعا رهبران سیاسی نیز نمی توانند خواسته به حق ملت لبنان را نادیده بگیرند.
نظر شما