به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اتاق ایران، محمد نهاوندیان در دیدار با اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر لزوم ایجاد زمینه های همکاری کمیسیونهای اتاق ایران با کمیسیونهای متناظر خود در مجلس گفت: باید روندی طراحی شود که در 4 سال فعالیت مجلس، این کمیسیونها کمک کار اقتصاد کشور باشد.
رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران افزود: با ملی شدن صنعت نفت، سبک کار این کالا با مدیریت دولتی طراحی شد که این امر 2 ضایعه به همراه داشت، به نحوی که صنعت نفت نتوانست توسعه آفرین اقتصاد ملی و موجب ایجاد فناوری، مدیریت و مهارت شود و از سوی دیگر، مصرف و بهره گیری از انرژی، ناکارایی و ضایعههای فراوانی را نیز به همراه داشت.
وی با انتقاد از مدیریت مصرف انرژی در کشور تصریح کرد: دولتهای مختلف سیاستهایی را در مدیریت مصرف دنبال کرده اند که به مصرف غیربهینه انرژی منجر شده و بهره وری در کاربرد انرژی از نظرها دور ماند، در این راستا تراکم این معضل چند دهه ای را نمیتوان با تعجیل چند هفته ای حل کرد؛ بنابراین بحث هدفمند کردن یارانه ها نیز مستلزم کار کارشناسی و مشورت بخش خصوصی با دولت و مجلس است.
به گفته نهاوندیان، فعالان بخش خصوصی باید از نظر مدیریت بهینه انرژی به سیاستگذاران مشورت بدهند.
رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران با اشاره به زیانهای ناشی از قطعی برق و گاز به اقتصاد کشور خاطرنشان کرد: با اصلاح مدیریت منابع، فعالان بخش خصوصی می توانند به ظرفیتهای تولید انرژی در کشور بیافزایند؛ این درحالی است که در حال حاضر علاقمندی های زیادی از داخل و خارج کشور برای سرمایه گذاری در پالایشگاهها و نیروگاههای کشور وجود دارد که متاسفانه بسترهای کار مناسب نیست.
نهاوندیان در ادامه با اشاره به مصوبه کمیسیون انرژی اتاق ایران درباره اصلاح اولویت بندی قطع برق واحدهای تولیدی افزود: خسارت قطع سوخت در واحدهای تولیدی با خسارت قطع گاز یا کمبود سوخت در مصارف خانگی قابل مقایسه نیست، لذا چنانچه عواقب کمبود سوخت و مشکلاتی که از این مسئله به وجود خواهد آمد را به اطلاع مردم برسانیم، آنها به خوبی به توصیه ها عمل کرده و در مصرف انرژی صرفهجویی خواهند کرد.
همچنین در این نشست، علی شمس اردکانی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران با بیان اینکه مسئله انرژی در کشور مهجور مانده است، تصریح کرد: چنانچه سیاستها به نحوی شکل بگیرد که 10 درصد از مصرف خانگی انرژی کاسته شود، این صنعت با مشکل مواجه نخواهد شد؛ این در حالی است که مقدار انرژی مصرفی کشور در بخش تولید به کار گرفته نمیشود، لذا این هدر سوزی است.
وی با بیان اینکه ارزش ذاتی گاز در داخل کشور با فروش محصولات صنایع انرژی بر، بروز پیدا میکند، افزود: قرن 20 قرن نفت بود که فرصتها را از دست دادیم؛ اما در قرن 21 که قرن گاز است با مصرف صنعتی گاز باید از تکرار خام فروشی و هدرسوزی جلوگیری کنیم.
به گفته شمس اردکانی چنانچه سیاستها تصحیح نشود و شرایط فعلی کماکان ادامه پیدا کند، در این زمینه دچار مشکل می شویم.
وی در ادامه با اشاره به مسئله تعیین قیمت گاز برای صنایع انرژی بر خاطرنشان کرد: در خصوص قیمت گاز اختلاف نظرهایی وجود دارد که باید این قیمت طوری در نظر گرفته شود تا ارزش افزوده خوبی حاصل شود.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق در ادامه گفت: در قرن آینده باید به مزیت نسبی استفاده از انرژی خورشیدی دست یابیم؛ چرا که کشور ما به دلیل شرایط خوبی که در جذب انرژی خورشیدی دارد میتواند حرف اول را در دنیا بزند.
اردکانی همچنین متن گزارش کمیسیون انرژی اتاق ایران درباره تعیین قیمت گاز برای صنایع انرژی بر را قرائت کرد.
همچنین در این نشست، حمید حسینی رئیس هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی نیز وظیفه دولت در قبال بنگاههای اقتصادی را حمایت، هدایت، نظارت و حفاظت از آنها دانست و گفت: انتظار بخش خصوصی فعال در عرصه انرژی این است که به جای پرداختن به برنامههای آینده به عملکردهای فعلی نیز نظارت شود؛ چرا که غفلت از پرداختن به مشکلات فراوردههای نفت، گاز و پتروشیمی غیرقابل جبران است.
وی توصیه کرد: با تلفیق بخشهای معدن و انرژی از مزیتهای نسبی آنها استفاده شود.
حسینی در ادامه از برخی مشکلات ایجاد شده برای صادرکنندگان توسط سازمان مبارزه با قاچاق کالا و ارز و نیز از طولانی شدن پروسه آزمایش، کنترل و ارسال کالا انتقاد کرد.
رضا خیامیان، نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران نیز با تاکید بر لزوم استفاده از توانمندی شرکتهای ایرانی فعال در عرصه نفت و گاز تصریح کرد:باید از پتانسیلهای بسیار خوبی که در این صنعت داریم بهترین بهره برداری را داشته باشیم.
وی با اشاره به شرایط تحریم و فشار اقتصادی سایر کشورها بر روی ایران افزود: اکنون شرایط به گونه ای است که با کمک و همکاری بخش خصوصی، کمیسیون انرژی مجلس و وزارت نفت می توان از توانمندی صنعتگران و سازندگان داخلی به خوبی استفاده کرد.
در ادامه، آرش نجفی، عضو انجمن بهینه سازی مصرف انرژی ایران نیز گفت: ملاحظات سیاسی مانع از افزایش قیمت سوخت خواهد شد، چراکه با بالا رفتن قیمت سوخت معضل دیگری به جامعه افزوده میشود.
در این نشستف اسدالله قره خانی، عضو کمیسیون انرژی مجلس نیز تصریح کرد: با تشکیل یک کارگروه ویژه متشکل از اعضای کمیسیونهای انرژی مجلس و اتاق بازرگانی و سایر دست اندرکاران مربوطه میتوان مسایل مربوط به حوزه انرژی را بررسی و راهکارهای رفع مشکلات موجود را ارائه و از اظهارنظرها و تصمیم گیری های یک طرفه نیز جلوگیری کرد.
وی افزود: بسیاری از کارخانهها انرژی را تلف میکنند، کما اینکه در حال حاضر اگر نیروگاهها در مصرف انرژی صرفه جویی کنند، بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.
4 پیشنهاد اتاق ایران به کمیسیون انرژی مجلس
صباح زنگنه، مشاور رئیس اتاق ایران در امور کشورهای عربی نیز در ادامه 4 پیشنهاد اتاق ایران به کمیسیون انرژی مجلس را مطرح و عنوان کرد: اطلاع رسانی دو جانبه در خصوص مسائل و موضوعاتی که در دستورکار کمیسیونهای انرژی مجلس و اتاق ایران است، حضور نماینده ای از کمیسیون انرژی مجلس در جلسات اتاق و دعوت از نماینده کمیسیون انرژی اتاق برای حضور در جلسات کمیسیون انرژی مجلس که طرح یا لوایحی را در دست بررسی دارند و نیز تشکیل کارگروه مشترک برای مطالعه کارشناسی مسائل مطرح شده در حوزه انرژی از جمله پیشنهادات اتاق به کمیسیون انرژی مجلس است.
براساس این گزارش، پیشنهادات مربوطه مورد تائید و توافق رئیس و اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی قرار گرفت و مقرر شد جلسات مشترک این دو کمیسیون نیز به صورت ماهانه برگزار شود.
در ادامه، مهدی مفیدی، مشاور عالی اتاق ایران نیز در این جلسه به موضوع انرژی های نو در کشور پرداخت و گفت: به علت سیطره اقتصاد نفتی، انرژی های نو مورد بی مهری قرار گرفته اند. به عنوان نمونه ایران از نظر تولید نیروگاههای بادی توانایی های مناسبی دارد و 11 مجوز نیز برای احداث نیروگاه بادی صادر شده؛ اما پس از گذشته 5/2 سال به علت مشکل قیمت خرید انرژی توافقهای لازم صورت نگرفته و صرفه اقتصادی برای سرمایهگذاری در این زمینه وجود ندارد.
وی افزود: وقتی موضوع قیمت خرید را نیز با وزارت نیرو در میان میگذاریم، اعلام میکنند که قوانین اجازه نمی دهند و یا بودجه کافی نداریم، در حالیکه باید در کشور به انرژی های پاک توجه بیشتری مبذول شود.
همچنین، نرسی قربان، مدیرعامل شرکت تبدیل گاز به مایع نار کنگان نیز با اشاره به مسئله تعیین قیمت گاز گفت: پیشنهاد وزارت نفت به دولت و مجلس این است که قیمت متوسط گاز برای صنایع داخلی با قیمت متوسط صادرات گاز به ترکیه و ترکمنستان با 30 یا 50 درصد تخفیف برابر باشد.
وی افزود: قیمت گاز صادراتی بر اساس ملاحظات سیاسی تعیین می شود، به عنوان مثال با ترکیه چانه زنی می کنیم که قیمت را بالا ببریم ولی به ترکمنستان با قیمت کمتری گاز می فروشیم و در عین حال تخفیف 30 تا 50 درصدی نیز مبنایی ندارد و غیرشفاف است و سرمایه گذاران خارجی نیز این نوع قیمت گذاری را قبول ندارند.
مصطفی روناسی، عضو کمیسیون انرژی اتاق ایران نیز در این جلسه گفت: در بخش صنعت با توجه به قوانین کار و تامین اجتماعی تنها مزیت باقی مانده، انرژی است و باید به این امر توجه جدی داشت، زیرا اگر قیمها افزایش و قطعی ها ادامه یابد، صنعت کشور نابود میشود.
وی در ادامه با تاکید بر بهینه سازی مصرف سوخت در کشور و لزوم عایق کردن ساختمانها تصریح کرد: باید در سه بخش درباره مصرف سوخت کار کنیم اول آنکه معماری ساختمانها را براساس اقلیم هر شهر طراحی کنیم دوم آنکه عایق کردن ساختمانهاا را به شکل قانون درآوریم و سوم، در بحث قیمتها باید مصرف بیش از ظرفیت را با قیمت تصاعدی کاهش دهیم.
حمیدرضا صالحی، دبیر سندیکای صنعت برق نیز با اشاره به تعامل سازنده بخش خصوصی و مجلس هفتم خواستار محکم تر شدن رابطه تشکلها با نهادهای تصمیم ساز در کشور شد.
وی با اشاره به بحث هدفمند کردن یارانهها گفت: باید عدالت یارانهای در کشور تعریف شود و اگر قرار است در سال 1404، 90 درصد صادرات ما غیرنفتی باشد باید به رقمی معادل 200 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی دست پیدا کنیم که این امر بدون اصلاح یارانههای صنعت امکان پذیر نیست.
نظر شما