۲۰ اردیبهشت ۱۳۸۳، ۱۰:۰۲

نگاهي به دلايل و پيامدهاي رواج همسر آزاري در خانواده

تابوي همسرآزاري ؛ راه گريز چيست ؟ !

  تابوي همسرآزاري ؛  راه گريز چيست ؟ !

صورت كبودش را كه در آينه ديد درد تنهايي اش را بيشتر احساس كرد ، بيش از درد كبودي بدن نحيفش ، زخم زبان هايي كه شب گذشته شنيده بود آزارش مي داد ، دلش مي خواست براي لحظاتي هم كه شده از دست آزارهاي بي رحمانه همسرش راه فراري بيابد و دوباره همان عزيز دردانه خانه پدري شود ، خانه اي كه تا در آن نفس مي كشيد و طعم كوچكترين نيشي را حس نكرده بود ولي حالا ...

 همسر آزاري پشت درهاي بسته خانه ها و به دور از چشم مراجع قانوني آفتي است كه روز به روز پنجه هاي مستحكم و خونين خود را بيشتر و بيشتر در بدنه زندگي زناشويي فرو مي برد و عدم وجود قوانيني در اين زمينه و شرمي كه در پي حفظ حريم خانواده وجود دارد اين معضل را آنطور كه هست نمايان نمي كند.

خشونت هاي خانوادگي در سراسر جهان و حتي پيشرفته ترين جوامع غربي رواج دارد و اين در حالي است كه هيچ قانوني تا كنون حتي در كشورهاي  توسعه يافته  نتوانسته است موفق عمل كند ، همسر آزاري  يكي از شايع ترين انواع خشونت عليه زنان محسوب مي شود كه به اشكال مختلف همچون  كلامي ، عاطفي ، رواني ، جسمي و اقتصادي خود را نمايي مي كند و عموما نيز از سالهاي ابتدايي زندگي آغاز مي شود.

با وجود افزايش نسبي سطح  آگاهي مردم هنوز برخي سنت ها همچون ترس زنان از طلاق،  عدم استقلال مالي و ترس از بي سرپرستي باعث شده تا زنان حاضر به جدايي نباشند  و شرايط را هر چند ناگوار تحمل مي كنند .

در حالي كه  قرآن كريم و پيامبر اكرم (ص) همواره از جايگاه ارزشمند زن به عنوان بستر ساز رشد و ارتقاي انسانها نامبرده است اما همچنان شاهد خشونت عليه زنان در خانواده ها هستيم ، اين امر حتي درباره مردان تحصيل كرده نيز صدق مي كند ، خشونت هاي خانوادگي در ايران  ريشه هاي عميق فرهنگي دارد به طوري كه حتي گاه افراد تحصيل كرده نيز از اين امر مستثني نمي شوند.

در حقيقت درصد بسياري از پسران جوان قبل از ازدواج هميشه به عنوان مدافع حقوق زنان هستند،  اما همين افراد بعضا در زندگي خصوصي مبادرت به آزار همسران مي كنند و هرگز دفاعيات خود را قبل از ازدواج به خاطر نمي آورند .

اعمال خشونت از سوي مردان تحصيل كرده

زني35 ساله با چهره اي كبود و رنگ پريده در حالي كه در راهروهاي دادگاه قدم مي زند،  به خبرنگار اجتماعي خرگزاري مهر مي گويد : خشونت مردان عليه زنان بستگي به طرز فكر و تحصيلات مرد ندارد چراكه همسر يك دبير هستم اما روزي چندين بار تا حد مرگ كتك مي خورم .

وي ادامه مي دهد : اگر به خاطر فرزندانم نبود همان سال هاي  ابتدايي زندگي از او جدا مي شدم اما به خاطر فرزندانم مجبور به تحمل هستم.

 زن ديگري كه براي چندمين بار به خاطركتك خوردن از همسرش به دادگاه مراجعه كرده ، مي گويد : هر بار كه زير مشت و لگد همسرم به دادگاه شكايت مي كنم قاضي به هيچ وجه به حرفهايم توجهي نمي كند و تنها به گرفتن تعهدي از او اكتفا مي كند .

وي با انتقاد از نبود قانون خاص در اين زمينه مي گويد :  بايد قانوني خاص از زناني كه مورد ضرب و شتم همسران خود قرار مي گيرند دفاع كند كه متاسفانه توجهي به اين امر نمي شود و تنها در صورتيكه ضربه شديد باشد مرد بايد ديه بپردازد كه كافي به نظر نمي رسد چراكه كه هميشه كتك زدن مرد منجر به جراحت شديد نمي شود كه مجبور به پرداخت ديه شود.

زني ديگري در حالي كه ناله مي كند،  مي گويد : شوهرم معتاد است و من  مجبور هستم براي تامين هزينه هاي زندگي و تهيه مواد آن به سختي كار كنم اما فشار مالي و داشتن همسر معتاد از يك طرف و تحمل كتكهاي همسرم از سمت ديگر بيشتر آزارم مي دهد .

مريم  در حالي كه قطرات اشكش بي امان بر روي پيراهنش مي ريزد ، ادامه مي دهد : وقتي شوهرم تا حد  مرگ مرا مي زند  به فكر طلاق مي افتم اما آينده  پسر و دختر كوچكم دوباره مرا از فكر طلاق  منصرف مي كند.

12 درصد پرونده ها در دادگاه خانواده مربوط به همسر آزاري است

رييس مجتمع  دادگاه خانواده در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر در اين خصوص با بيان اينكه محيط خانوادگي در گسترش خشونت مي تواند موثر واقع شود ، مي گويد : تجربه نشان داده است فرزنداني كه شاهد مرافعات و زد و خورد والدين خود بوده اند در زمان بزرگسالي بر خانواده خود و همسران خود نيز خشونت را اعمال كرده اند .

دكتر حميديان ادامه مي دهد: دادگاه  براي تشخيص ميزان ضرب و شتمي كه بر زن وارد شده پرونده را به پزشكي قانوني و درنهايت جهت بررسي كيفري به دادسرا ارسال خواهد كرد و بنابر ميزان جراحت وارده حكمي عليه مرد صادر خواهد شد .

وي همچنين تاكيد مي كند :  12 درصد پرونده هايي كه در دادگاه خانواده مورد رسيدگي قرار مي گيرد مربوط به سوء معاشرت و همسر آزاري است. 

وي مي افزايد :  پرداخت ديه و همچنين شلاق و زندان از جمله احكامي  است كه در دادگاه كيفري عليه مرداني كه همسران خود را مورد ضرب و شتم قرار مي دهند صادر مي شود .

وي  با بيان اينكه در دادگاه حقوقي،  قانوني براي همسر آزاري وجود ندارد مي گويد : با وجود اينكه در دادگاه كيفري ايجاد ضرب و وشتم از سوي  همسر به صورت قانوني مورد رسيدگي قرار مي گيرد اما در دادگاه  حقوقي قانون خاصي در زمينه رسيدگي به اين موارد وجود ندارد.

وي خاطر نشان كرد : راي نهايي كه در دادگاه حقوقي و خانواده  در خصوص طلاق صادر مي شود بستگي به  نتيجه بررسي دادگاه كيفري دارد كه از ميزان ضرب و شتم  وارده عليه همسر اعلام مي شود و در حقيقت طلاق بر اين مبنا صادر مي شود.    

يك قاضي ديوان عالي كشور نيز دراين باره مي گويد : همسر آزاري از جمله پديده ها و معضلاتي بوده كه از زمان گذشته نيز وجود داشته و بسته به رشد فرهنگي و بالارفتن سطح آگاهي مردم در زمانهاي مختلف تشديد و يا كاهش داشته است .

دكتر بهرام بهرامي در خصوص عوامل افزايش همسر آزاري در جامعه مي گويد : با وجود اينكه نمي توان تنها مسائل و مشكلات  اقتصادي را عامل  گسترش پديده همسر آزاري در جامعه بدانيم اما اين امر نيز مي تواند به نوعي در افزايش چنين معضلي در جامعه موثر واقع شود.

وي ادامه مي دهد : فشارهاي مالي و اقتصادي و تامين هزينه هاي زندگي در اكثر مواقع باعث مي شود كه مرد دچار فشارهاي رواني شده و حتي سعي مي كند از طريق ضرب و شتم همسران خود،   به نوعي خود را آرام كند .

وي با بيان اينكه پايين بودن سطح فرهنگ جامعه يكي از عوامل بروز همسرآزاري  است،  مي گويد : برخي مردان مقام و منزلت خود را يكسان با زنان  نمي دانند و هميشه به دنبال ثابت كردن برتري خود بر همسرشان هستند و به نوعي سعي مي كنند با اعمال زور وارد شوند.

وي در خصوص اعمال مجازات شديد براي مرداني كه مبادرت به همسر آزاري مي كنند،  مي گويد :  با وجود اينكه اعمال مجازات شديد مي تواند عاملي براي پيشگيري از اين معضل در جامعه باشد اما درمان اصلي محسوب نمي شود .

وي مي گويد : نوع مجازات براي مرداني كه همسران خود را مورد ضرب و شتم قرار مي دهند بر اساس نوع جراحات وارده بر زن تعيين مي شود و درصورتي كه جراحات شديد باشد و از سوي پزشكي قانوني و شواهد تاييد شود مجازات زندان و ديه در انتظار مرد خواهد بود .

بهرامي با بيان اينكه نمي توان در هر زماني ازمجازات سنگين براي مردان استفاده كرد،  مي گويد : با توجه به اينكه ضرب و شتم در محيط خانوادگي با محيط بيرون متفاوت است،  نمي توان هر مجازاتي را براي مردان تعيين كرد چراكه برخي مواقع اعمال مجازات سنگين نيز نه تنها موثر واقع نمي شود بلكه وضعيت را ناگوار تر خواهد كرد .

وي با بيان اينكه قانون خاصي در اين زمينه وجود ندارد خاطر نشان مي كند : به جهت حمايت از زناني كه به طور مداوم مورد ضرب و شتم همسران خود قرار مي گيرند بايد قانوني جامع و كاملي در اين خصوص  تدوين شود .

همسر آزاري يكي از عوامل فرار زنان از خانه

مدير كل دفتر آسيب ديدگان سازمان بهزيستي نيز در اين خصوص  با بيان اينكه آمار دقيقي از همسر آزاري در جامعه وجود ندارد مي گويد : به دليل اينكه زنان پس از اينكه مورد ضرب و شتم قرار مي گيرند به نهادهاي مختلفي مراجعه مي كنند و يا حاضر به اعلام چنين موضوعي در دادگاهها و مراجع نيستند آمار دقيقي را از تعداد آنان نمي توان مشخص كرد .

دكتر سيد هادي معتمدي همسر آزاري  را يكي از عوامل فرار زنان از خانه مي داند و ادامه مي دهد :  كتك خوردن زنان از همسرانشان باعث شده تا تعداد بسياري از آنان مبادرت به فرار از خانه كنند و چنين امري امروزه بسيار به چشم مي خورد .

وي مي گويد : متاسفانه از سالهاي گذشته نيز در ايران با پديده همسر آزاري  مواجه بوده ايم اما مورد توجه قرار نمي گرفته است .

وي با بيان اينكه همسر آزاري در بين خانوادهاي پر جمعيت بيشتر ديده مي شود،  تصريح مي كند: تحقيقات نشان مي دهد همسر آزاري در بين خانواده هاي پر جمعيت و خانواده هايي كه  تعاملات بين فردي در بين آنها كمتر وجود دارد  بيشتر مشاهده مي شود .

معتمدي خاطر نشان مي كند : بايد علت خشونتهاي خانوادگي و همسر آزاري در بين زوجين با كار كارشناسي شده مورد بررسي دقيق قرار گيرد و بايد به فكر مقابله شديد با چنين پديده اي در جامعه باشيم چراكه بي توجهي به اين امر باعث خواهد شد تا در سالهاي آينده  با گسترش چنين پديده اي در جامعه مواجه باشيم .

 

کد خبر 75179

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha