به گزارش خبرگزاری مهر، به مناسبت چهلمین سال درگذشت علامه مرحوم آیت الله حاج شیخ آقا بزرگ تهرانی و یکصدمین سال آغاز تالیف اثر نفیس وی "الذریعه الی تصانیف الشیعه" مجلس تکریم و بزرگداشتی برای این مصنف برگزار می شود.
این مراسم در روز هفتم مهرماه جاری مطالق با بیست و هفتم ماه مبارک رمضان در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار می شود.
هدف از این مراسم "تقدیر از زحمات و کوششهای آن محدث عالی مقام و فقیه عظیم الشأن و کتابشناس پرتوان در معرفی آثار و مآثر شیعه امامیه" عنوان شده است.
محمدمحسن بن علی بن محمد رضا بن محسن بن علی اکبر معروف به آقابزرگ تهرانی در 11 ربیعالاول 1293 در تهران زاده شد. پدر و پدربزرگش از روحانیون این شهر بودند. جدِّ بزرگش حاج محسن بازرگان بود و به یاری منوچهر خان معتمدالدوله گرجی نخستین چاپخانه ایران را بنیاد نهاده بود.
آقابزرگ تحصیلات مقدماتی خود را در مدرسه دانگی آغاز کرد و در مدرسه پامنار و سپس در مدرسه فخریه (مروی) ادامه داد. ادبیات عرب را نزد شیخمحمدحسین خراسانی و شیخمحمدباقر معزالدوله، منطق را نزد میرزا محمدتقی، سطوح اصول را نزد سید عبدالکریم مدرسی، سیدمحمدتقی گرکانی و شیخعلی نورایلکایی آموخت و اندکی ریاضیات نیز نزد میرزاابراهیم زنجانی فرا گرفت و همچنین به مطالعاتی در تاریخ ادبیات و رجال حدیث پرداخت.
وی در 10 جمادیالثانی 1315 هجری قمری به قصد ادامه تحصیل به نجف رفت و در سال 1329 به کاظمین رفت و به منظور تدوین بزرگترین دایرهالمعارف کتابشناسی شیعی، یعنی "الذریعه الی تصانیف الشّیعه" به تحقیق و تتبع پرداخت و در 1354 به نجف بازگشت و به منظور چاپ الذریعه چاپخانهای به نام مطبعه السعاده بنیاد نهاد اما دولت پادشاهی عراق مانع کار وی شد. با این وجود وی جلد نخستین ذریعه را در مطبعه الغری به چاپ رساند اما انتشار آن باز هم درنتیجه مخالفت دولت عراق 6 ماه به تعویق افتاد.
آقابزرگ برای تدوین و تکمیل این دایرهالمعارف به سفرهای طولانی نیز پرداخت. از بیشتر کتابخانههای عمومی عراق و ایران و سوریه و فلسطین و مصر و حجاز و بسیاری از کتابخانههای عمومی عراق و ایران و سوریه و فلسطین و مصر و حجاز و بسیاری کتابخانههای خصوصی در این کشورها دیدن کرد و به بررسی کتب آنها پرداخت و در 62 کتابخانه شخصا کاوش کرد و فهرستهای بسیاری از کتابخانههای دیگر را نیز مورد مطالعه قرار داد.
"الذریعه الی تصانیف الشیعه" شامل 26 جلد است که جزء نهم آن در 4 مجلد در نجف و بیروت به چاپ رسیده است.
نظر شما