به گزارش خبرگزاری مهر، سید مهدی نبی زاده در گفتگو با عرب نیوز، تحولات اخیر در زمینه خط لوله ایران-پاکستان-هند، را بسیار مفید و ارزشمند توصیف کرد و گفت که ایران به درخواست اخیر دهلی مبنی بر ضرورت تحویل گاز در مرز بین هند و پاکستان پاسخ مثبت داده است.
اما در عین حال سفیر ایران در دهلی نو افزود: موانع معدودی از قبیل مشکل هزینه ترانزیت بین هند و پاکستان باقی مانده و متأسفانه علی رغم آغاز مجدد برخی از مذاکرات [بین هند و پاکستان] تا کنون نتیجه ای حاصل نشده است.
نبی زاده، خط لوله گاز مذکور را به عنوان یکی از مهمترین طرح ها توصیف کرد و گفت که اجرای آن در بهبود وضعیت اقتصادی، سیاسی و امنیتی منطقه مفید واقع خواهد گشت.
طرح ابتدایی این پروژه که از 4 الی 7 میلیارد دلار تخمین زده شده است به سال 1979 باز می گردد اما شروع جدی تر بحث صادرات گاز ایران به هند در اوایل دهه 90 میلادی آغاز شد که با کشف ذخایر عظیم گاز طبیعی پارس جنوبی در سال 1988 تلاش های ایران نیز برای افزایش صادرات گاز به صورت LNG یا انتقال گاز از طریق احداث خطوط لوله به اقصی نقاط جهان تشدید گردید.
این خط لوله با طول 2700 کیلومتر در عمق 1تا 5/1متری زیر سطح زمین که می تواند روزانه بیش از یک صد میلیون متر مکعب گاز را از ایران به این دو کشور منتقل نماید و بنادر عسلویه ایران در خلیج فارس، گوادرو کراچی در جنوب شرقی و جنوب مرکزی پاکستان را به هم متصل کرده و با امتداد مستقیم به یکی از نقاط مرزی هند خواهد رسید. مدت پیشنهادی برای امضای قرار داد این پروژه 25 سال است که تا پنج سال دیگر نیز قابل تمدید است .
نبی زاده در عین حال در ادامه در خصوص روابط تهران- دهلی نو گفت که روابط بین هند و ایران بدنبال دیدار مقامات دو کشور بیش از پیش تقویت و وارد زمینه های نوین خواهند شد.
این دیپلمات ایرانی اضافه کرد که همکاری دو کشور در سطح بین المللی از جمله جنبش عدم تعهد ادامه داشته و تاکید کرد که روابط دوجانبه از تجارت نفتی فراتر رفته و گسترش جدی در زمینه های سیاسی، فرهنگی و اقتصادی داشته و این روند از طریق انعقاد چندین قرارداد برای برقراری رابطه فرهنگی، آموزشی و علمی بین وزارتخانه های ایران و هند حمایت می شود.
سفیرایران در هند گفت: "هفته فرهنگی ایران اخیراً در هند برگزار شد. انتظار می رود که هفته فرهنگی هند در ایران در آینده نزدیک برگزار شود."
نبی زاده گفت: "افزایش ارزش مبادلات تجاری از 7 میلیارد دلار به 10 میلیارد دلار در طول دو سال گذشته، نشانگر روند صعودی در روابط اقتصادی دوجانبه است. به همین منظور قرار است پانزدهمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی در ماه نوامبر در تهران تشکیل شود و توجه خود را بر روی مسائل اقتصادی سیاسی و فرهنگی متمرکز خواهد کرد".
وی چشم انداز گسترش روابط بین هند و ایران را در بخش گردشگری نیز روشن توصیف کرد و با اشاره به مشکلات موجود در زمینه بانکداری و اعتبار تاکید نمود که اقداماتی در زمینه مبادلات اعتباری و همچنین ایجاد شعب بانک های ایرانی و هندی در دوکشور در دست پی گیری است.
نبی زاده، در بخش دیگری از اظهارات خود ضمن تأکید بر اهمیت دیپلماسی منطقه ای و اولویت برقراری روابط با هسایگان، گفت: "برقراری روابط خوب با همسایگان مهمتر از برقراری رابطه با کشورهای دوردست است.
وی، در تشریح این موضوع گفت که دیپلماسی منطقه ای در جنوب آسیا برای هند به اندازه دیپلماسی در میان کشورهای عربی برای ایران حائز اهمیت است.
نظر شما