۶ مهر ۱۳۸۷، ۱۳:۰۴

گزارش خبری تحلیلی مهر /

سخنان اطمینان بخش نصرالله / تقویت مسیر گفتمان و آشتی در لبنان

سخنان اطمینان بخش نصرالله / تقویت مسیر گفتمان و آشتی در لبنان

خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : سخنان دبیرکل حزب الله لبنان در مراسم روز جهانی قدس و تاکید وی بر اینکه این جنبش برای انجام هر کاری که سبب اطمینان مردم لبنان به ویژه ساکنان بیروت شود، آماده است می تواند به تحکیم فضای آشتی در لبنان منجر شود.

در سخنان دبیرکل حزب الله که به مناسبت روز جهانی قدس ایراد شد، به نکات مهمی درباره لبنان اشاره شد که می توان در محورهای زیر خلاصه کرد :

1- نصرالله گفت لبنان مخالف اسکان آوارگان فلسطینی است و  از تقویت موضع لبنان که با خطر اسکان روبرو است، حمایت می کند.
 
2- دبیرکل حزب الله همچنین تاکید کرد : ما خواهان کشوری امن و ملی هستیم و درصدد سلطه بر لبنان و یا قبضه حکومت نیستیم، منافع ما در همکاری با یکدیگر و اتحاد است، ما با هدف ساخت لبنان قوی به سمت گفتگوی ملی رفتیم.

3- هشدار به اسرائیل درباره عواقب هولناک هرگونه ماجراجویی جدید علیه لبنان و اینکه در این صورت، مقاومت هرگز دست بسته نخواهد ایستاد، زیرا اگر تل آویو مرتکب چنین اشتباهی شود، زوال و نابودی خود را رقم خواهد زد.

4- دبیرکل حزب الله پرسید آیا باید برای مجهز کردن ارتش ملی خود منتظر اجازه آمریکا یا اسرائیل باشیم؛ وی از دولت خواست بدون اینکه نیاز داشته باشد از کسی اجازه بگیرد، تصمیم شجاعانه ای در مجهز کردن ارتش حتی از بازار سیاه همانند مقاومت اتخاذ کند.

5- نصرالله تعهد داد در صورتی که حامیان مقاومت (گروه هشتم مارس) پارلمان لبنان اکثریت کرسی ها را در انتخابات آتی به دست آورند، حزب الله از تشکیل دولت وحدت ملی حمایت خواهد کرد و به آن پایبند خواهد بود. نصرالله گفته است روند آشتی ها به معنای تشکیل ائتلاف یا بهره برداری انتخاباتی نیست.

6- تاکید نصرالله بر جدیت حزب الله و پایبندی به روند آشتی و آمادگی برای انجام هر کاری که سبب اطمینان مردم لبنان و به ویژه ساکنان بیروت شود، دبیرکل حزب الله تاکید کرد هدف از روند آشتی در لبنان، فراهم شدن فضای مثبت در کشور برای توقف سریال تنش و فضاهای مذهبی و تحریک آمیز و ایجاد فضاهای مسالمت آمیز و رفتن به رقابت مسالمت آمیز در انتخابات پارلمانی است.
 
7- نکته قابل ملاحظه درسخنان نصرالله این است که وی ازبه کار بردن تعابیر و واژه های مخالفان (حامیان مقاومت و طرفداران تشکیل دولت وحدت ملی) و موافقان ( جریان غربگرای 14 مارس) که پیش از تشکیل دولت وحدت ملی به کار برده می شد، خودداری کرد و واژه اکثریت و اقلیت را به کار برد و تاکید کرد : لبنان نمی تواند با منطق اکثریت یا اقلیت اداره شود و بحرانهایش با این منطقه حل شود، وی خواستار تصویب قانون انتخابات و برگزاری آن در زمان مشخص شد.

نکته مثبت دیگر درباره لبنان، سخنان فواد سنیوره نخست وزیر لبنان است؛ سنیوره پس از نماز جمعه در السرای الکبیر(مقر نخست وزیری) تاکید کرد: ما باید به مسیر گفتگو و قانون برگردیم تا بتوانیم مشکلاتمان را حل کنیم ؛ ما باید با ارتباط با یکدیگر، اختلاف در دیدگاههایمان را بیان کنیم و دیدگاه دیگران را بپذیریم.

وی با تقدیر از روند آشتی در لبنان، آن را مسئله اساسی برای تنظیم اختلافات دانست.

سنیوره گفت : لبنان رنج زیادی از تاریکی های اشغالگری در سالهای گذشته متحمل شده است، اما به لطف هبستگی ارتش و مقاومت ملت لبنان و ایستادگی لبنانی ها، اشغالگران اسرائیلی را در سال 2000 بیرون راند و اسرائیل از آن تاریخ همچنان مزارع شبعا را در اشغال خود قرار داده است؛ موضع ملت و دولت لبنان بر بیرون راندن اسرائیل از مناطق اشغالی مبتنی است؛ لبنان بر اجرای کامل قطعنامه 1701 پافشاری می کند و اسرائیل باید نقشه های میادین مین و بمبهای خوشه ای را که در جنگ اخیر در لبنان استفاده کرد، در اختیار بیروت قرار دهد؛ لبنان همچنین از اسرائیل می خواهد به نقض حریم هوایی آن که هر روز صورت می گیرد، پایان دهد.

اما در حالی که هیئت  اتحادیه مارونی به ریاست جوزف طبیه به دیدارهای خود در سطح سران مسیحی با هدف انجام آشتی میان مسیحیان ادامه می دهد، اظهارات میشل عون رئیس جریان ملی آزاد و یکی از رهبران برجسته مسیحی و حمله شدید وی به دولت لبنان و شخص فواد سنیوره نمی تواند در جهت کمک به فضای صلح و آشتی در لبنان قلمداد شود.

میشل عون گفت : ما نمی توانیم با رئیس دولتی که از خزانه دزدی می کند، تعامل کنیم. ما به فواد سنیوره می گوییم، مدیرکل ریاست شورای وزیران، جایگاه قانونی ندارد، هیچ کس به ما پاسخ نمی دهد، هیئت عالی کمک رسانی به مرکزی برای حمایت مالی از انتخابات آتی تبدیل شده است.

عون گفته است : اصلاحات باید از قوه اول کشور یا مجلس نمایندگان آغاز شود و به همین سبب ما باید برای تعدیل قانون  انتخابات اقدام کنیم.

وی با انتقاد شدید از دولت سنیوره افزود : آنها که امروز در حکومت هستند، همانهایی هستند که در دوران حضور سوریه در قدرت بودند؛ آنها مسئول جنایت و فروپاشی اقتصاد و جامعه لبنانی و سرقت و فروپاشی وحدت ملی هستند.

اما سنیوره در عین حال گفت : ما می توانیم دوستان ایران و سوریه باشیم و نیز می توانیم دوست آمریکا باشیم، اما وقتی سیاست آمریکا، ما را تهدید می کند، مقاومت خواهیم کرد .

به هر تقدیر، با برگزاری اولین جلسه گفتگوهای ملی به ریاست رئیس جمهوری لبنان و آغاز روند آشتی ها در این کشور به ویژه نشست مهم اخیر میان هیئتی از حزب الله و سعد حریری رئیس جریان المستقبل و سخنان اطمینان بخش شب گذشته سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان می توان شاهد تقویت روزافزون روند صلح و آشتی داخلی در لبنان و دور شدن کامل این کشور از فضاهای تنش و التهاب بود.

هر چند اظهارات آتشین میشل عون رئیس جریان ملی آزاد و یکی از رهبران مطرح جامعه مسیحیان لبنان علیه دولت و شخص فواد سنیوره، نمی تواند کمکی به این فضای مثبت نماید و شخصیتهای بانفوذ و تاثیرگذار درصحنه لبنان باید از فضای مثبت و آرامی که به وجود آمده است، حمایت کنند و حتی در صورتی که از عملکرد برخی افراد ناراضی هستند، انتقادها و اختلافات خود را به سطح رسانه ای منتقل نکنند و آن را بدون بحث و جدلهای بی نتیجه، از طریق گفتگو و ارتباط مستقیم دنبال کنند و باید بدانند که برخی طرفها به ویژه آمریکا و رژیم صهیونیستی، برقراری آشتی و وفاق در لبنان را به زیان منافع و اهداف سلطه جویانه و زیاده خواهانه خود می دانند.

ملت لبنان دیگر از فضای التهاب و تنش و بحران خسته شده است و خواستار آرامش، رفاه اقتصادی و آینده اطمینان بخش است و  قطعا رهبران سیاسی نیز نمی توانند خواسته به حق ملت لبنان را نادیده بگیرند؛ نکته مهمی که همه این افراد باید از رویکرد سید حسن نصرالله دنباله روی کنند که بر لزوم گفتگو و تقویت فضای آشتی و آرامش و دوری از تنش و دودستگی تاکید کرده است.

---------------
رضا مهری

کد خبر 756058

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha